Ντετέκτιβ Λάρι Μαξιλάρι: Φτερά και πούπουλα

Συγγραφέας: Σώτη Βαγενά
Εικονογράφος: Κατερίνα Στούρνα
Εκδόσεις: Πατάκη
Χρονιά έκδοσης: 2022
Ηλικία: 7+ (ανεξάρτητη ανάγνωση)

Είναι ένα ζεστό πρωινό του Αυγούστου και ο ντετέκτιβ Λάρι Μαξιλάρι διασχίζει µε ορµή την άδεια λεωφόρο. Ένα περιστέρι κοιµάται στα καλώδια του τρόλεϊ και ο Μίλτος µε το καναρινί ταξί κάνει γρήγορα στην άκρη, γιατί ξέρει καλά πως ο Λάρι πρέπει να τρέξει για να λύσει ένα σπουδαίο µυστήριο. Στο τέλος της οδού Ανθέων, στο σπίτι του παππού Ηλία και της γιαγιάς Ευτέρπης, κάποιος είχε βάλει το… χεράκι του στην υπέρλαµπρη και µοναδική συλλογή µε τα 1.629 µαξιλάρια. Τι έχει συµβεί και ξαφνικά µέσα σε µία νύχτα έγιναν όλα φτερά και πούπουλα; Μόνο ένας ντετέκτιβ Λάρι Μαξιλάρι µπορεί να ανακαλύψει την αλήθεια.

Ο Ντετέκτιβ Λάρι Μαξιλάρι λύνει τη μία υπόθεση μυστηρίου πίσω από την άλλη, με απόλυτη συνέπεια και επαγγελματισμό. Πρόκειται για έναν  ντετέκτιβ, ο οποίος όπως όλα δείχνουν, είναι άξιος εμπιστοσύνης και μάλιστα αρκετά γνωστός, αφού οι δουλειές που αναλαμβάνει ξεπερνούν τα όρια της Αθήνας όπου και μένει. Με υπομονή και προσοχή, συλλέγει στοιχεία και πληροφορίες με σκοπό να επιλύσει το μυστήριο που αφορά όχι 10 όχι 100 ΌΧΙ 1000, αλλά 1.629 μαξιλάρια που ανήκουν σε μια ιδιαίτερη, θα λέγαμε, ίσως και λίγο παράξενη συλλογή.

Ο Λάρι δεν παρακολουθεί απλώς τις εξελίξεις αλλά, τις καταγράφει στο αρχείο του! Άλλοτε με τον μεγεθυντικό του φακό, άλλοτε με τον φωτογραφικό του φακό, φυλάει τα αποδεικτικά στοιχεία. Σιγά σιγά, εντοπίζει τα βήματα των υπόπτων και στήνει παγίδες για να τους πιάσει. Και κάπου σε αυτό το σημείο, γίνεται η ανατροπή. Οι ύποπτοι δεν είναι οι συνηθισμένοι κακοί,  ύπουλοι και μίζεροι, όπως παρουσιάζονται τι περισσότερες φορές, αλλά άτυχα ζουμερά κοτοπουλάκια που δυστυχώς βρέθηκαν σε μια δύσκολη στιγμή.

Οι διάλογοι έχουν μια σβελτάδα, η αφήγηση είναι σπιρτόζα, ενώ η φυσιογνωμία των ηρώων, ειδικά των παππούδων, δίνουν την αίσθηση πως σίγουρα τους έχεις γνωρίσει σε κάποια οικογενειακή συνάντηση. Θα μπορούσαν άνετα να είναι δικοί μας συγγενείς. Με το βιβλίο αυτό, γρήγορο, αστείο και γεμάτο διαλόγους, μπαίνουμε ως αναγνώστες σε μια διαδικασία, εκτός από να διασκεδάσουμε με την ανάγνωση του μυστηρίου που καλείται να εξιχνιάσει ο Λάρι Μαξιλάρι, να μάθουμε παράλληλα να επεξεργαζόμαστε τι σημαίνει καλό και κακό. Γιατί κάποιος να κλέψει; Είναι δίκαιο εξαιτίας μιας λάθος επιλογής των μικρών κοτόπουλων να στερηθούν ο κυρ-Ηλίας και η κυρία Ευτέρπη την υπερ-μοναδική συλλογή μαξιλαριών τους, που με τόσο κόπο και υπομονή κατάφεραν να φτιάξουν μια ολόκληρη ζωή; Γιατί ποιον λόγο επέλεξαν τα κοτόπουλα να κλέψουν στην τελική;

Το τέλος της ιστορίας, εκεί που είναι και το κρίσιμο σημείο της αφήγησης, εκεί που αποκαλύπτεται η απόφαση για το τι θα απογίνουν τα κοτοπουλάκια, οι ταλαιπωρημένοι γιαγιάκα και παππούλης αποφασίζουν να μην τα τιμωρήσουν, αλλά να τα συγχωρήσουν και μάλιστα να τα φιλοξενήσουν στο ίδιο τους το σπίτι. Ένα λάθος, μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για μία νέα φιλία και νέα προοπτική.

Η εικονογράφηση της Κατερίνας Στούρνα, με το κομίστικο ύφος που την κάνει να ξεχωρίζει, διακοσμεί την ιστορία της Βαγενά, συμπληρώνει την ανάγνωση, την κάνει ίσως ακόμα πιο διασκεδαστική και δίνει ακόμα και τη δυνατότητα να χρωματίσει αν θέλει κάποιος τις σελίδες, ιδιαίτερα εκείνη με το δωμάτιο με τα μαξιλάρια!

Το fun fact της ιστορίας: Ήξερες ότι στην αρχαία Κίνα, πίστευαν πως η σωστή χρήση μαξιλαριών και επίπλων μπορούσε να συμβάλει στην καλή υγεία και συμπεριφορά των ανθρώπων; Το πιο παράξενο μάλιστα, είναι πως τα μαξιλάρια αυτά κατασκευάζονταν από σκληρά υλικά, όπως ξύλο, πηλό, μπρούτζο και πορσελάνη!

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ντετέκτιβ Ελεφάντων

Το “Ντετέκτιβ Ελεφάντων” του Ged Adamson είναι μία διασκεδαστική ιστορία για μικρά παιδιά με στοιχεία μυστηρίου που πραγματεύεται την φιλία