Ο Αρκούδος και το Πιάνο

Συγγραφέας – εικονογράφος: David Litchfield

Επιμέλεια έκδοσης: Μαριάννα Ψύχαλου

Εκδόσεις: Μικρή Σελήνη

Χρονιά έκδοσης: 2017

Ηλικίες: 5+

 

Ενα αρκουδάκι βρίσκει μια μέρα στο δάσος ένα πιάνο. Γεμάτο περιέργια θα το πλησιάσει και με τη μικρή του πατούσα θα το αγγίξει. Ομως εκείνο θα βγάλει έναν απαίσιο θόρυβο. Το αρκουδάκι θα φύγει τρομαγμένο, αλλά θα ξαναγυρίσει. Ξανά και ξανά και ξανά. Μέχρι που – χρόνια μετά – όταν πια είναι κι εκείνο μεγάλο, θα το ξαναγγίξει κι αυτή τη φορά δεν θα βγάλει άσχημους θορύβους, αλλά όμορφες μελωδίες που θα κάνουν τον αρκούδο να ημερεύσει και να “ταξιδέψει”. Και θα ταξιδέψει στα αλήθεια! Θα βρεθεί στη μεγάλη πόλη, θα γίνει διάσημος, ουρές θα γίνονται για να τον ακούσουν να παίζει σε κονσέρτα και συναυλίες. Όμως, στον αρκούδο πάντα κάτι θα λείπει… Το δάσος και οι φίλοι του.

Στο πρώτο του βιβλίο, που του χάρισε και το βραβείο για το Καλύτερο Εικονογραφημένο βιβλίο στα Waterstones Children’s Book Prize 2016, ο David Litchfield διηγείται μια ιστορία όμορφη και ρομαντική για την ανάγκη που νιώθουμε να φύγουμε μακριά για να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα, αλλά και την αγαλλίαση που νιώθουμε όταν γυρίζουμε πίσω από εκεί που ξεκινήσαμε. Αυτό που κάνει το βιβλίο να διαφέρει είναι η εξαιρετική εικονογράφησή του. Είναι μαγική. Έχει δοθεί τόση σημασία στη λεπτομέρεια που πραγματικά νομίζεις πως βρίσκεσαι μέσα στο δάσος την ώρα που ο αρκούδος παίζει μουσική ή μέσα στα μεγαλοπρεπή θέατρα της μεγαλούπολης που φιλοξενούν τα κονσέρτα του. Σχεδόν ακούς τις κόρνες από τα αυτοκίνητα που περνούν έξω από το θέατρο, ενώ στα αυτιά σου φτάνουν οι πρώτες νότες από το πιάνο. Ακόμα κι ο τρόπος που χρησιμοποιείται το φως που χώνεται ανάμεσα από τα δέντρα, φαίνεται ήδη από το άνοιγμα του βιβλίου, ενώ είναι αδύνατον να μην παρατηρήσεις στο τέλος πώς το δάσος γυαλοκοπά, σαν να γιορτάζει κι αυτό την επιστροφή του αρκούδου. 

Και για αυτό το βιβλίο η Μικρή Σελήνη προτείνει στο blog της εκπαιδευτικό υλικό. Αναζητήστε το εδώ.

 

 

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Προδημοσίευση: Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού

Από το Μαχνάταν, στη Ρουμανία και από εκεί στη μακρινή Ιαπωνία, για να γυρίσουμε στη γειτονιά μας, στην Ιταλία και να κάνουμε μια στάση στη Γαλλία, με αφορμή το νέο βιβλίο της σειράς “Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας”. Το έκτο βιβλίο με τίτλο “Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού” είναι γραμμένο από την Άννα Κοντολέων και εικονογραφημένο, όπως όλα της σειράς, από τη Λίλα Καλογερή.

Χάθηκα

Στο εξώφυλλο του βιβλίου μια πολική αρκούδα στέκεται κάτω από τεράστιους ουρανοξύστες, που προοπτικά φεύγουν για να σμίξουν στον ουρανό, και κοιτάει επίμονα έναν χάρτη της μεγαλούπολης, κάτω από τον τίτλο «Χάθηκα».

Τα καλύτερα παιδικά βιβλία του 2023

Κάθε χρόνο η “Κόκκινη Αλεπού” ανακοινώνει τη λίστα με τα βιβλία που ξεχώρισε, με εκδόσεις από όλες τις κατηγορίες του παιδικού. Για το 2023 ξεχωρίσαμε 24 βιβλία, από ολες τις κατηγορίες του παιδικού βιβλίου: εικονογραφημένο, παιδικό, εφηβικό-νεανικό, γνώσεων.