Ο χερούκλας

Συγγραφέας: Άννα Τσιαπούρη
Εικονογράφηση: Νικολέττα Φιλιππίδη
Εκδόσεις: Καστανιώτης
Χρονιά έκδοσης: 2021
Ηλικίες: 5+

Το αγόρι της ιστορίας γεννήθηκε με δύο χέρια μεγαλύτερα από τα συνηθισμένα και όσο μεγάλωνε αυτό, τόσο μεγάλωναν και τα χέρια του. Το διαφορετικό αυτό στοιχείο επάνω του ήταν αρκετό για να γίνει σημείο αναφοράς και να γελούν μαζί του τα παιδιά στο σχολείο, τόσο που ντρεπόταν για τον εαυτό του και έκρυβε τα χέρια του στις τσέπες του. Ήρθε όμως μια στιγμή που τα μεγάλα χέρια του φάνηκαν τα πιο κατάλληλα για να σώσει έναν μικρό σκυλάκο και αυτό το γεγονός ήταν αρκετό για να αποκτήσει ένα νέο φίλο και να μην ντραπεί ποτέ ξανά.

Η ιστορία της Άννας Τσιαπούρη αναδεικνύει με εύληπτο και άμεσο τρόπο ένα πρόβλημα που παραμένει έντονο για όλους τους ανθρώπους, αυτό της διαφορετικότητας. Τα περιστατικά bullying τόσο στον σχολικό χώρο, όσο και σε κάθε άλλη καθημερινή στιγμή δεν είναι λίγα, απεναντίας είναι πολλά και, δυστυχώς, πολλά από αυτά είναι τόσο οδυνηρά για το άτομο που τα δέχεται που η κατάληξή τους δεν είναι πάντοτε αίσια. Το αγόρι της ιστορίας ήταν αρκετά τυχερό ώστε να βιώσει μία σημαντική στιγμή και τα ασυνήθιστα μεγάλα χέρια του να φανούν χρήσιμα για να σώσει τη ζωή ενός κουταβιού. Το γεγονός αυτό έδωσε στον ήρωα της ιστορίας την κατάλληλη αυτοπεποίθηση για να δει το χαρακτηριστικό του αυτό με έναν άλλο τρόπο και να μην εγκλωβιστεί στην εικόνα που έχουν οι συμμαθητές τους για τον ίδιο.

Αντίστοιχα γεγονότα ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι θα συμβούν και στην πραγματική ζωή. Όσοι δέχονται ανεπιθύμητες και σκληρές αντιδράσεις για ό,τι τους διαφοροποιεί έναντι στο συνηθισμένο πρότυπο,  δεν είναι βέβαιο ότι θα καταφέρουν να δουν καθαρά τι τους συμβαίνει. Η συγγραφέας μας υπενθυμίζει ότι είναι στο χέρι μας να αποφασίσουμε πώς θα αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που μας κάνουν διαφορετικούς, να τα αξιοποιήσουμε έτσι ώστε να κάνουμε τον κόσμο γύρω μας λίγο καλύτερο και να τα αγαπήσουμε πραγματικά. Άλλωστε, η διαφορετικότητά μας δεν χρειάζεται να είναι ούτε χρήσιμη ούτε να προσφέρει κάτι στον δίπλα μας για να είμαστε ευτυχισμένοι. Είναι απλά κομμάτι του εαυτού μας. Και το μόνο που απαιτείται είναι ο σεβασμός.

Η εικονογράφηση της Νικολέτας Φιλιππίδη ακολουθεί τις περιπέτειες του μικρού αγοριού και γεμίζει με πλούσιο χρώμα την ιστορία. Ο Χερούκλας είναι ένας υπέροχος και αξιαγάπητος ήρωας.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Προδημοσίευση: Η απίστευτα αποτυχημένη φιλία της Λότι Μπρουκς

Λίγες ώρες πριν κυκλοφορήσει σε όλα τα βιβλιοπωλεία το δεύτερο βιβλίο με πρωταγωνίστρια τη Λότι Μπρουκς, μαθαίνουμε τα πάντα το σχεδόν 12χρονο κορίτσι και απαντάμε στο ερώτημα γιατί τα παιδιά την αγαπούν τόσο πολύ.

Υπάρχει ζωή μέσα στη μύτη σου;

Στο βιβλίο αυτό που κρατάμε στα χέρια μας, με τα φωτεινά, έντονα χρώματα και το μαλακό εξώφυλλο, μαθαίνουμε τα πάντα (ή κάνουμε μια καλή αρχή στο μαθάνουμε τα πάντα) γύρω από τους πολλές φορές αόρατους στο γυμνό μάτι μικροοργανισμούς με τους οποίους συμβιώνουμε.

O μικρός μαχητής

Ενα βιβλίο για τη δημιουργία του ανθρώπου και την εξέλιξη του εμβρύο από τη στιγμή της σύλληψης ως και μετά τη γέννησή του. Ενα βιβλίο για τους μικρούς εκείνους μαχητές της ζωής, που με δυσκολία κατάφεραν να γατζωθούν από τα τοιχώματα της μήτρας, να βρουν ένα ασφαλές σημείο και να μεγαλώσουν, ώσπου να γίνουν μωρά και να βγουν στον κόσμο.