Ο δράκος που έπλεκε λέξεις

Συγγραφέας: Μαριάννα Κουμαριανού
Εικονογράφηση: Ρένια Μεταλληνού
Εκδόσεις: Καλέντη
Χρονιά έκδοσης: 2023
Ηλικίες: 5+ 7+

Η Μαριάννα Κουμαριανού ενώνει εδώ τις δυνάμεις της με την επιτυχημένη και ταλαντούχα εικονογράφο Ρένια Μεταλληνού και μαζί φτιάχνουν ένα παραμύθι υφασμένο με φροντίδα και κεντημένο με αγάπη∙ μια ιστορία φτιαγμένη από τη στόφα των παλιών, παραδοσιακών παραμυθιών.

Μέσα από την ιστορία ξετυλίγεται ο μύθος για ένα από τα πιο παλιά και ιστορικά ποτάμια του τόπου μας, τον Αχέροντα. Ένα ποτάμι που ήταν άρρηκτα συνδεδεμένο με τη μετάβαση των νεκρών στην κοινωνία των ψυχών, γιατί στην αρχαιότητα πίστευαν ότι εκεί υπάρχει μια από τις πύλες για τον Άδη. Ποτάμι που κουβαλά ιστορίες και αρχαίους μύθους και που η ομορφιά του, η αρχαία του παράδοση και η περιβαλλοντική του αξία μέχρι σήμερα γοητεύουν και προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Τόσο η αφήγηση, όσο και η εικονογράφηση πατούν σε παραδοσιακές φόρμες και αναπαράγουν αφενός το ύφος και τον ρυθμό της διήγησης των παλιών παραμυθάδων, αφετέρου την παραδοσιακή διακόσμηση και ζωγραφική. Το βιβλίο μιλάει για έναν δράκο που έπλεκε λέξεις και τις άφηνε να κυλούν στον ποταμό και θυμίζει έντονα παλιές ιστορίες και θρύλους που αναπαράγονται σε κάθε τόπο. Ιστορίες που επιβίωσαν στον χρόνο μέσα από την προφορική παράδοση και συνεχίζουν να μας μαγεύουν με τη δύναμή τους να μας ταξιδεύουν σε άλλον χρόνο και χώρο.

Η ιστορία όμως δεν μένει στην παράδοση. Κάνει ένα βήμα παραπέρα και μας μεταφέρει στο σήμερα, στο χωριό Γλυκή, κοντά στην Πρέβεζα, στα βουνά της Παραμυθιάς και στο επιβλητικό τοπίο που αγκαλιάζει τον ποταμό. Συνδυάζοντας στοιχεία του χθες και του σήμερα, το παραμύθι καταφέρνει να αποτυπώσει με λόγια και εικόνες τον ποταμό Αχέροντα και να μας προσκαλέσει να τον επισκεπτούμε και να τον ανακαλύψουμε, μαζί με όλους τους μύθους που τον συνοδεύουν και όλες τις ιστορίες που τον ακολουθούν.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι

Η γη είναι παγωμένη… Ή μάλλον με άμμο καυτή… Ή όχι-όχι, είναι καταπράσινη. Μπα… είναι πλημμυρισμένη με νερό. Τα πλάσματα