Ο φανταστικός κόσμος της Ντόρι

Συγγραφέας – σκίτσα: Abby Hanlon
Μετάφραση: Χαρά Γιαννακοπούλου
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Χρονιά έκδοσης: 2016
Ηλικίες: 5+ (μεγαλόφωνη ανάγνωση), 7+, 9+

Πρώτη μέρα χωρίς σχολείο, με το καλοκαίρι να είναι ήδη εδώ και τις διακοπές προ των πυλών, και πιάσαμε και πάλι τα βιβλία. Το “Ο Φανταστικός κόσμος της Ντόρι” είναι ένα από αυτά που είχαν αγοραστεί εδώ και καιρό και περίμεναν υπομονετικά τη σειρά τους για να μπουν στο καλοκαιρινό μας πρόγραμμα μεγαλόφωνης ανάγνωσης. Και μας πήρε μόλις ένα βράδυ και ένα πρωινό για να το τελειώσουμε. Το κακό της υπόθεσης είναι πως το πρώτο βιβλίο της σειράς παρουσιάζεται ως «προσωρινά εξαντλημένο» από τον εκδοτικό, όμως πραγματικά, αν δεν ήταν τόσο καλό δεν θα μπαίναμε στον κόπο να γράψουμε για αυτό. Είναι πραγματικά ξεκαρδιστικό και έκανε τη μετάβαση από τη σχολική καθημερινότητα στην καλοκαιρινή ανεμελιά ακόμα πιο εύκολη και διασκεδαστική.

Η Ντόρι είναι η μικρότερη από τα αδέρφια της, τα οποία συνήθως δεν θέλουν τίποτα να κάνουν μαζί της. Οπότε η Ντόρι μένει μόνη να κάνει διάφορες σκανδαλιές και να αφήνει την οργιώδη φαντασία της να σκαρώνει ένα σωρό σκανδαλιές και να σκαρφίζεται φανταστικούς φίλους, που της κρατούν παρέα, όπως η Μέρι, ο Νάγκι η νεραϊδονονά της και τα τέρατα του σπιτιού της. Το βιβλίο είναι πραγματικά αστείο, η Ντόρι, αν και μικρή, είναι τετραπέρατη και οι σκανδαλιές της προκαλούν τρανταχτό γέλιο στους μικρούς αναγνώστες.

Είναι γραμμένο από την Abby Hanlon, η οποία άρχισε να γράφει και να εικονογραφεί τις δικές της ιστορίες για παιδιά από την καθημερινή της εμπειρία ως δασκάλα σε σχολεία της Νέας Υόρκης. Το πρώτο της βιβλίο ήταν το Ralph Tells a Story [Ο Ραλφ λέει μια ιστορία] το 2012. Ο Φανταστικός κόσμος της Ντόρι έλαβε τους επαίνους Golden Kite Honor και American Library Association Notable book, ενώ ανακηρύχθηκε καλύτερο βιβλίο της χρονιάς από τα περιοδικά Kirkus, Publishers Weekly και Parent’s Magazine. Η σειρά περιλαμβάνει πέντε βιβλία, τα τρία εκ των οποίων υπάρχουν μεταφρασμένα και στα ελληνικά από τη Χαρά Γιαννακοπούλου και κυκλοφορούν όλα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Αναζητήστε τα αν ψάχνεστε για βιβλία για το καλοκαίρι, βιβλία που θα διασκεδάσουν πραγματικά τα παιδιά σας. Είναι ιδανικό για αναγνώστες που τελείωσαν την Α ή και τη Β΄ Δημοτικού, αλλά και για μεγαλόφωνη ανάγνωση σε λίγο μικρότερα παιδιά. Με λίγη καλή τύχη και λίγο ψάξιμο στα online και φυσικά βιβλιοπωλεία, μπορείτε να βρείτε και το πρώτο βιβλίο της σειράς, που εμφανίζεται προσωρινά εξαντλημένο από τον εκδότη.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ο πόλεμος

Η επικαιρότητα φέρνει συνεχώς στο προσκήνιο τη λέξη «πόλεμος». Εμείς οι μεγάλοι στο άκουσμά της κατακλυζόμαστε από εικόνες φρίκης, συναισθήματα φόβου και απελπισίας, κορμιά και ψυχές καταρρακωμένες από το τέρας αυτής της καταστροφής. Μοιραία, λοιπόν, εγείρει την περιέργεια των παιδιών και ρωτάνε «τι είναι ο πόλεμος;»

Μεγάλα μεγάλα συναισθήματα

Τα μεγάλα συναισθήματα των μικρών παιδιών είναι το αντικείμενο του βιβλίου «Μεγάλα μεγάλα συναισθήματα» . Όποιος δεν έχει έρθει αντιμέτωπος με ένα τετράχρονο που κλαίει γοερά γιατί έχασε το παιχνίδι του, δεν μπορεί να κατανοήσει τι σημαίνουν μεγάλα συναισθήματα μικρών παιδιών.

Πώς να καλλιεργήσεις μονόκερους

Ένα κοριτσάκι ψάχνει δώρο για τη γιαγιά του. Αγαπά πολύ τα φυτά, επομένως η Σάρα ψάχνει για ένα πολύ ιδιαίτερο φυτό για τα γενέθλιά της. Ποιο καλύτερο μέρος να το βρει, από τον Ανθόκηπο με τα μαγικά φυτά;