Ο φανταστικός κόσμος της Ντόρι

Συγγραφέας – σκίτσα: Abby Hanlon
Μετάφραση: Χαρά Γιαννακοπούλου
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Χρονιά έκδοσης: 2016
Ηλικίες: 5+ (μεγαλόφωνη ανάγνωση), 7+, 9+

Πρώτη μέρα χωρίς σχολείο, με το καλοκαίρι να είναι ήδη εδώ και τις διακοπές προ των πυλών, και πιάσαμε και πάλι τα βιβλία. Το “Ο Φανταστικός κόσμος της Ντόρι” είναι ένα από αυτά που είχαν αγοραστεί εδώ και καιρό και περίμεναν υπομονετικά τη σειρά τους για να μπουν στο καλοκαιρινό μας πρόγραμμα μεγαλόφωνης ανάγνωσης. Και μας πήρε μόλις ένα βράδυ και ένα πρωινό για να το τελειώσουμε. Το κακό της υπόθεσης είναι πως το πρώτο βιβλίο της σειράς παρουσιάζεται ως «προσωρινά εξαντλημένο» από τον εκδοτικό, όμως πραγματικά, αν δεν ήταν τόσο καλό δεν θα μπαίναμε στον κόπο να γράψουμε για αυτό. Είναι πραγματικά ξεκαρδιστικό και έκανε τη μετάβαση από τη σχολική καθημερινότητα στην καλοκαιρινή ανεμελιά ακόμα πιο εύκολη και διασκεδαστική.

Η Ντόρι είναι η μικρότερη από τα αδέρφια της, τα οποία συνήθως δεν θέλουν τίποτα να κάνουν μαζί της. Οπότε η Ντόρι μένει μόνη να κάνει διάφορες σκανδαλιές και να αφήνει την οργιώδη φαντασία της να σκαρώνει ένα σωρό σκανδαλιές και να σκαρφίζεται φανταστικούς φίλους, που της κρατούν παρέα, όπως η Μέρι, ο Νάγκι η νεραϊδονονά της και τα τέρατα του σπιτιού της. Το βιβλίο είναι πραγματικά αστείο, η Ντόρι, αν και μικρή, είναι τετραπέρατη και οι σκανδαλιές της προκαλούν τρανταχτό γέλιο στους μικρούς αναγνώστες.

Είναι γραμμένο από την Abby Hanlon, η οποία άρχισε να γράφει και να εικονογραφεί τις δικές της ιστορίες για παιδιά από την καθημερινή της εμπειρία ως δασκάλα σε σχολεία της Νέας Υόρκης. Το πρώτο της βιβλίο ήταν το Ralph Tells a Story [Ο Ραλφ λέει μια ιστορία] το 2012. Ο Φανταστικός κόσμος της Ντόρι έλαβε τους επαίνους Golden Kite Honor και American Library Association Notable book, ενώ ανακηρύχθηκε καλύτερο βιβλίο της χρονιάς από τα περιοδικά Kirkus, Publishers Weekly και Parent’s Magazine. Η σειρά περιλαμβάνει πέντε βιβλία, τα τρία εκ των οποίων υπάρχουν μεταφρασμένα και στα ελληνικά από τη Χαρά Γιαννακοπούλου και κυκλοφορούν όλα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Αναζητήστε τα αν ψάχνεστε για βιβλία για το καλοκαίρι, βιβλία που θα διασκεδάσουν πραγματικά τα παιδιά σας. Είναι ιδανικό για αναγνώστες που τελείωσαν την Α ή και τη Β΄ Δημοτικού, αλλά και για μεγαλόφωνη ανάγνωση σε λίγο μικρότερα παιδιά. Με λίγη καλή τύχη και λίγο ψάξιμο στα online και φυσικά βιβλιοπωλεία, μπορείτε να βρείτε και το πρώτο βιβλίο της σειράς, που εμφανίζεται προσωρινά εξαντλημένο από τον εκδότη.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Το αγόρι που έφερε το χιόνι

Στην καρδιά μιας μεγάλης πόλης, εκεί που οι κάτοικοί της ζουν και περπατούν βιαστικά, ζει ένα αγοράκι, μαζί με τη μαμά του και τον μπαμπά τους. Για “σπίτι΄” τους έχουν ένα παγκάκι. Όταν όμως το αγόρι βρει ένα βράδυ, εντελώς μαγικά, μια χιονόμπαλα ακριβώς πλάι στο παγκάκι που κοιμάται, όλα θα αρχίσουν να αλλάζουν. Στη χιονόμπαλα μέσα υπάρχει μια πόλη σαν αυτή που βρίσκεται εκείνος, με ενα παγκάκι ακριβώς σαν αυτό που κοιμάται τώρα. Οταν θα την κουνίσει κάτι μαγικό θα έχει συμβεί.

Η Μυρτιά και ο καθρέφτης

Στην «Μυρτιά», που είναι ένα εικονογραφημένο παραμύθι, ζωγραφιές σαν μενταγιόν ζωντανεύουν τις λέξεις που διαλέγει η  Κατερίνα Παούρη για να φτιάξει τον κόσμο της ηρωίδας: αρώματα από τη φωτιά που τριζοβολάει, από τα βιβλία, του τσουκαλιού, της λεβάντας, του χαμομηλιού, του κρόκου, της μυρτιάς μοσχοβολούν στα απάτητα δάση του παραμυθιού.

Ο γάτος που δίδασκε Ζεν

Ο δημιουργός του διεθνούς best seller Το Μεγάλο Πάντα και ο Μικρός Δράκος επιστρέφει στα εκδοτικά πράγματα με μια εικονογραφημένη εξερεύνηση της ζωής και του Ζεν, μια ιστορία ενηλικίωσης για το ταξίδι ενός μεγάλου σε ηλικία γάτου, ο οποίος μοιράζει άπειρη σοφία αλλά και τα μαθήματα που έμαθε στην πορεία.