Ο φανταστικός κόσμος της Ντόρι

Συγγραφέας – σκίτσα: Abby Hanlon
Μετάφραση: Χαρά Γιαννακοπούλου
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Χρονιά έκδοσης: 2016
Ηλικίες: 5+ (μεγαλόφωνη ανάγνωση), 7+, 9+

Πρώτη μέρα χωρίς σχολείο, με το καλοκαίρι να είναι ήδη εδώ και τις διακοπές προ των πυλών, και πιάσαμε και πάλι τα βιβλία. Το “Ο Φανταστικός κόσμος της Ντόρι” είναι ένα από αυτά που είχαν αγοραστεί εδώ και καιρό και περίμεναν υπομονετικά τη σειρά τους για να μπουν στο καλοκαιρινό μας πρόγραμμα μεγαλόφωνης ανάγνωσης. Και μας πήρε μόλις ένα βράδυ και ένα πρωινό για να το τελειώσουμε. Το κακό της υπόθεσης είναι πως το πρώτο βιβλίο της σειράς παρουσιάζεται ως «προσωρινά εξαντλημένο» από τον εκδοτικό, όμως πραγματικά, αν δεν ήταν τόσο καλό δεν θα μπαίναμε στον κόπο να γράψουμε για αυτό. Είναι πραγματικά ξεκαρδιστικό και έκανε τη μετάβαση από τη σχολική καθημερινότητα στην καλοκαιρινή ανεμελιά ακόμα πιο εύκολη και διασκεδαστική.

Η Ντόρι είναι η μικρότερη από τα αδέρφια της, τα οποία συνήθως δεν θέλουν τίποτα να κάνουν μαζί της. Οπότε η Ντόρι μένει μόνη να κάνει διάφορες σκανδαλιές και να αφήνει την οργιώδη φαντασία της να σκαρώνει ένα σωρό σκανδαλιές και να σκαρφίζεται φανταστικούς φίλους, που της κρατούν παρέα, όπως η Μέρι, ο Νάγκι η νεραϊδονονά της και τα τέρατα του σπιτιού της. Το βιβλίο είναι πραγματικά αστείο, η Ντόρι, αν και μικρή, είναι τετραπέρατη και οι σκανδαλιές της προκαλούν τρανταχτό γέλιο στους μικρούς αναγνώστες.

Είναι γραμμένο από την Abby Hanlon, η οποία άρχισε να γράφει και να εικονογραφεί τις δικές της ιστορίες για παιδιά από την καθημερινή της εμπειρία ως δασκάλα σε σχολεία της Νέας Υόρκης. Το πρώτο της βιβλίο ήταν το Ralph Tells a Story [Ο Ραλφ λέει μια ιστορία] το 2012. Ο Φανταστικός κόσμος της Ντόρι έλαβε τους επαίνους Golden Kite Honor και American Library Association Notable book, ενώ ανακηρύχθηκε καλύτερο βιβλίο της χρονιάς από τα περιοδικά Kirkus, Publishers Weekly και Parent’s Magazine. Η σειρά περιλαμβάνει πέντε βιβλία, τα τρία εκ των οποίων υπάρχουν μεταφρασμένα και στα ελληνικά από τη Χαρά Γιαννακοπούλου και κυκλοφορούν όλα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Αναζητήστε τα αν ψάχνεστε για βιβλία για το καλοκαίρι, βιβλία που θα διασκεδάσουν πραγματικά τα παιδιά σας. Είναι ιδανικό για αναγνώστες που τελείωσαν την Α ή και τη Β΄ Δημοτικού, αλλά και για μεγαλόφωνη ανάγνωση σε λίγο μικρότερα παιδιά. Με λίγη καλή τύχη και λίγο ψάξιμο στα online και φυσικά βιβλιοπωλεία, μπορείτε να βρείτε και το πρώτο βιβλίο της σειράς, που εμφανίζεται προσωρινά εξαντλημένο από τον εκδότη.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Υπάρχει ζωή μέσα στη μύτη σου;

Στο βιβλίο αυτό που κρατάμε στα χέρια μας, με τα φωτεινά, έντονα χρώματα και το μαλακό εξώφυλλο, μαθαίνουμε τα πάντα (ή κάνουμε μια καλή αρχή στο μαθάνουμε τα πάντα) γύρω από τους πολλές φορές αόρατους στο γυμνό μάτι μικροοργανισμούς με τους οποίους συμβιώνουμε.

O μικρός μαχητής

Ενα βιβλίο για τη δημιουργία του ανθρώπου και την εξέλιξη του εμβρύο από τη στιγμή της σύλληψης ως και μετά τη γέννησή του. Ενα βιβλίο για τους μικρούς εκείνους μαχητές της ζωής, που με δυσκολία κατάφεραν να γατζωθούν από τα τοιχώματα της μήτρας, να βρουν ένα ασφαλές σημείο και να μεγαλώσουν, ώσπου να γίνουν μωρά και να βγουν στον κόσμο.

Το δώρο του παππού

Η Κάρμεν ζει με τον μπαμπά της και τη μαμά της, όμως συχνά επισκέπτεται τον αγαπημένο της παππού, ο οποίος αγαπά οτιδήποτε έχει να κάνει με τις εφευρέσεις. Δεν αφήνει τίποτα να πάει χαμένο: παλιά μοτέρ, παλιές καρέκλες, παλιά υφάσματα μέχρι και παλιά φτερά ποδηλάτου. Αυτός είναι ο παππούς της, που της έχει φτιάξει και τον Τάλω, ένα ρομπότ που την ακουλουθεί όπου πάει, φτιαγμένος κι αυτός από παλιά πράγματα. Το πρόβλημα της Κάρεν όμως, δεν είναι ούτε οι γονείς της, ούτε ο Τάλως*, ούτε φυσικά ο παππούς της. Το πρόβλημά της είναι το μάθημα της Ιστορίας και ένας κακός βαθμός που πήρε σε ενα διαγώνισμα.