Ο φίλος μου

Συγγραφέας: Pog
Μετάφραση: Μάρω Ταυρή
Εικονογράφηση: David B. Draper
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Χρονιά έκδοσης: 2023
Ηλικίες: 3+

Μια απολαυστική αστεία ιστορία του Olivier Pog που μας βοηθάει να καταλάβουμε πόσο παγιδευμένοι είμαστε όλοι μέσα στις προκαταλήψεις και τις ευθείες γραμμές μας. Ο μικρός κούνελος ζητάει στο βραδινό τραπέζι από τους γονείς του να καλέσει έναν φίλο του για να παίξουν. Έκπληκτοι αυτοί για την πρόταση, αναγκάζονται να δεχτούν απρόθυμα μετά από τα επιχειρήματα και την επιμονή του μικρού. Η έκπληξη και ο τρόμος τους είναι όμως τεράστια όταν βλέπουν τον μικρό φίλο να καταφτάνει.

Τα δυο “παιδιά” παίζουν χαρούμενα και αμέριμνα για ώρες μέχρι που μόλις ο καλεσμένος φεύγει, ο κούνελος δέχεται μια φοβερή κατσάδα από τους γονείς του. “Μα έτσι σε μεγαλώσαμε εμείς;” “Πώς τολμάς να φέρνεις εδώ έναν τέτοιο αλήτη;”. Θα καταφέρουν τελικά να δουν αυτόν τον φίλο μέσα από τα μάτια του μικρού τους γιου ή θα συνεχίσουν να τον απορρίπτουν μέσα από τα στερεότυπα που έχουν ριζώσει μέσα τους;

Ο εικονογράφος David B. Drapper δημιουργεί με χιούμορ και λεπτομέρεια ένα υπέροχο σύμπαν όπου οι ήρωες-ζωάκια έχουν ανθρώπινες συνήθειες, ντύσιμο, στήσιμο και αντιδράσεις και περιγράφει την καθημερινότητά τους με τρόπο που βοηθάει τα παιδιά να ταυτιστούν με τους πρωταγωνιστές, να παρατηρήσουν εξαντλητικά τις εικόνες και να γελάσουν με τις αποτυπωμένες σκηνές, χωρίς ούτε μια στιγμή να παραξενευτούν ή να αναρωτηθούν για την ανθρωπόμορφη ζωή τους. Στα έξτρα μπόνους της εικονογράφησης, η καταπληκτική ιδέα με τα διαφορετικά εσώφυλλα όπου στην αρχή φαίνονται οι φωτογραφίες που στολίζουν τους τοίχους να είναι αποκλειστικά με την οικογένεια των κουνελιών, ενώ στο πίσω εσώφυλλο εμφανίζονται στην παρέα και άλλα ζώα και φυσικά ο φίλος του μικρού ήρωα.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Στόουν 1: Χαμένος στην Υπογειάνα

Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από τον Στόουν, ένα μικρό πετραδάκι που κυλάει στην Υπογειάνα, αλλά δε θυμάται ούτε ποιος, ούτε από πού είναι. Είναι τυχερός, όμως, μέσα στην ατυχία του, μιας και συναντά τον Τουκ, έναν σαρανταποδαρούσο (;) που αναλαμβάνει να τον βοηθήσει να προσαρμοστεί στη νέα του ζωή στην Υπογειάνα, έναν κόσμο εκεί κάτω από το χώμα που είναι τόσο ζωντανός και πολύχρωμος, με πόλεις και δρόμους, τέρατα και το ακόμη χειρότερο, ενοίκια.

Ένα βιβλίο μες στη βρόμα

Τι γνωρίζετε για το σαπούνι; Για τα αρώματα; Τα καζανάκια; Τις αποχετεύσεις; Να ένα βιβλίο που βγάζει τα άπλυτα της ανθρώπινης φύσης στη φόρα, ξαφνιάζοντάς μας με τα όσα  εξωφρενικά, αλλά πέρα για πέρα αληθινά, στοιχεία και γεγονότα μας αποκαλύπτει.

Το βιβλίο του μικροσκοπίου

Με το διάβασμα αυτού του βιβλίου ετοιμαστείτε για αναζήτηση μικροσκοπίου! Στις περίπου 60 σελίδες του μαθαίνουμε τα μέρη και την αρχή λειτουργίας του μικροσκοπίου και στη συνέχεια το χρησιμοποιούμε για να εξερευνήσουμε τον μικρόκοσμο του σπιτιού, των φυτών, των ζώων, του ανθρώπινου σώματος και του εδάφους.