Ο γάτος που δίδασκε Ζεν

Δημιουργός: James Norbury
Mετάφραση: Βαγγέλης Γιαννίσης
Εκδόσεις: Διόπτρα
Χρονιά έκδοσης: 2023
Ηλικίες: διηλικιακό

Ο δημιουργός του διεθνούς best seller Το Μεγάλο Πάντα και ο Μικρός Δράκος επιστρέφει στα εκδοτικά πράγματα με μια εικονογραφημένη εξερεύνηση της ζωής και του Ζεν, μια ιστορία ενηλικίωσης για το ταξίδι ενός μεγάλου σε ηλικία γάτου, ο οποίος μοιράζει άπειρη σοφία αλλά και τα μαθήματα που έμαθε στην πορεία.

Το σκηνικό του βιβλίου με τίτλο Ο γάτος που δίδασκε Ζεν σε αντίθεση με τα δύο προηγούμενα μεταφέρεται σε μια μεγάλη πόλη. Ο Γάτος, που θεωρεί τον εαυτό του πολύ σοφό, ακούει για ένα αρχαίο πεύκο κάπου μακριά, κάτω από τα κλαδιά του οποίου μπορεί να βρεθεί άπειρη σοφία. Έτσι, ξεκινά ένα ταξίδι βαθιά μέσα στο δάσος ώστε να ψάξει για το δέντρο. Στην πορεία, γνωρίζει νέους φίλους –τον Κούνελο, την Κορακίνα, το Λυκάκι, τη Μαϊμού, τη Χελώνα και τον Τίγρη– αλλά και ένα γεμάτο ενέργεια νεαρό γατάκι. Τι σοφία έχει να μεταδώσει ο Γάτος στους φίλους του και, ίσως το πιο σημαντικό, τι έχει να μάθει ακόμη;

Η έμπνευση προέρχεται από το Ζεν, τη σχολή του Βουδισμού Μαχαγιάνα η οποία τονίζει τη βιωματική σοφία στην επίτευξη του διαφωτισμού. Το βιβλίο περιλαμβάνει τόσες ιστορίες όσα και τα ζώα που συναντάει και όλες τους συνοδεύονται από εικονογραφήσεις που έχει δημιουργήσει ο ίδιος ο συγγραφέας. Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών, ο γάτος συναντά πολλά ζώα και παρόλο που βοηθά το καθένα μοιράζοντας μια εκδοχή μιας αρχαίας ιστορίας Ζεν, βοηθά και τον εαυτό του, γιατί όλη η ζωή είναι συνδεδεμένη, και όταν ωφελούμε τους άλλους, δεν μπορούμε παρά να ωφεληθούμε κι εμείς οι ίδιοι.

Ο Norbury είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση δημιουργού. Μέχρι να αγοραστούν τα δικαιώματα από το πρώτο του βιβλίο, ζούσε κάτω από το όριο της φτώχειας. Όταν η έκδοση του Μεγάλου Πάντα και του Μικρού Δράκου άρχισε να του αποφέρει αρκετά χρήματα, έδωσε μια υπόσχεση: να δημιουργήσει ένα καταφύγιο για ζώα και ανθρώπους. Και αυτό έκανε. Όπως άλλωστε έχει δηλώσει ο ίδιος δεν είναι απλώς ένα καταφύγιο, αλλά ένα καταφύγιο ψυχών, ένα μέρος που ο οποιοσδήποτε μπορεί να βρει ηρεμία και γαλήνη.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Η τελεία

Η Τελεία του Peter Reynolds είναι ίσως ένα από τα πιο αγαπημένα εικονογραφημένα βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει. Το έχουν διαβάσει και αγαπήσει τόσα πολλά παιδιά που εδώ και μερικά χρόνια, το βιβλίο του Αμερικανού δημιουργού έχει και τη δική του Παγκόσμια Ημέρα, που γιορτάζεται κάθε χρόνο περίπου στα μέσα του Σεπτεμβρίου.

Το κομμάτι που λείπει & Το κομμάτι που λείπει συναντά το Mεγάλο Ο

Τα βιβλία του Silverstein έχουν φανατικό κοινό και στην Ελλάδα, για αυτό και όταν ανακοινώθηκε η απόκτηση των δικαιωμάτων των βιβλίων του Αμερικανού δημιουργού από τις εκδόσεις Διόπτρα, πολλοί ήταν αυτοί που χάρηκαν. Όχι μόνο γιατί θα έβγαιναν σε ανανεωμένες και πολυτελείς εκδόσεις πολλά από αυτά που ήδη είχαμε γνωρίσει και αγαπήσει στο παρελθόν, αλλά επειδή θα μεταφράζονταν επιτέλους στα ελληνικά και κάποιοι τίτλοι που ποτέ έως τώρα δεν είχαμε δει στη γλώσσα μας.