O Γκρούφαλο μένει σπίτι. Εσύ;

“Εντάξει, είπε ο Γκρούφαλο γελώντας. Προχωρα εσύ μπροστά κι εγώ θα ακολουθώ 2 μέτρα πίσω.”

Οι δημιουργοί των Γκρούφαλο, Ξυλαράκη, Smeds & Smoos και τόσων άλλων, αποφάσισαν να θέσουν τους αγαπημένους χαρακτήρες των παιδιών στην υπηρεσία της ενημέρωσής τους για τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνουμε όλοι αυτές τις ημέρες λόγω του κορονοϊού. Η συγγραφέας Julia Donaldson και ο εικονογράφος Axel Scheffler δημιούργησαν νέες εικονογραφήσεις και λεζάντες με τους ήρωές τους να κρατούν ασφαλή απόσταση ο ένας από τον άλλο! Οι αγαπημένοι χαρακτήρες των Scheffler και Donaldson φαίνονται να βοηθούν τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες κάνοντάς τους τα ψώνια τους, άλλοι επικοινωνούν με τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους με βίντεο-κλήση και άλλοι κάνουν γυμναστική στο σπίτι τους!

«Ο Αxel είχε την ιδέα να κάνει μερικά σχέδια, με χαρακτήρες από τα βιβλία που έχουμε κάνει μαζί, και το καθένα από αυτά να περιλαμβάνει και μια οδηγία για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον κορονοϊό», ανέφερε η Donaldson στην εκπομπή BBC Breakfast. Η ιδέα προέκυψε όταν ο εικονογράφος αναρωτήθηκε για το τι μπορεί να κάνει εκείνος για να βοηθήσει την κατάσταση. Ο Scheffler έχει ξεκινήσει να δουλεύει την εικονογράφηση ενός βιβλίου γνώσεων σε ψηφιακή μορφή για τον κορονοϊό, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στην επόμενη εβδομάδα. «Ηθελα να κάνω όμως και κάτι πιο ανάλαφρο, από το βιβλίο γνώσεων που είναι σοβαρό, πληροφοριακό και επιστημονικό, που θα μπορούσε να κάνει τους ανθρώπους να χαρούν, να γελάσουν λίγο», συμπλήρωσε ο αγαπημένος εικονογράφος. Η Donaldson ελπίζει αυτές οι νέες εικόνες να δώσουν στα παιδιά να καταλάβουν μ’ έναν όμορφο και διασκεδαστικό τρόπο τις καλές πρακτικές που πρέπει να εφαρμόζονται οσο μένουμε στο σπίτι μας, χωρίς να κουνήσει το δάκτυλο στα παιδιά και να φανεί σαν κήρυγμα.

Η Donaldson στο facebook

Παράλληλα, και όσο βρίσκεται και η ίδια σε απομόνωση στο σπίτι της, η διάσημη Βρετανή συγγραφέας ετοιμάζει, σε συνεργασία με τους εκδοτικούς Macmillan και Scholastic, ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα ώστε να συμβάλλει κι εκείνη στο πρόγραμμα διασκέδασης των οικογενειών με παιδιά κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Η Donaldson διαβάζει ιστορίες, απαγγέλει ποιήματα και τραγουδάει με τη συνοδεία του συζύγου της στην κιθάρα. Όμως και οι εικονογράφοι που έχουν κατά καιρούς συνεργαστεί μαζί της – οι Axel Scheffler, Rebecca Cobb, Lydia Monks, David Roberts και Nick Sharratt –  θα εμφανιστούν στα βίντεο. «Σε αυτές τις πολύ δύσκολες στιγμές, χαίρομαι που μπορώ με τον τρόπο μου να φανώ χρήσιμη. Ελπίζω οι ιστορίες, τα τραγούδια και τα ποιήματά μου να φέρουν λίγη χαρά σε όλους όσοι τα ακούσουν», δήλωσε η Julia Donaldson.

Η πρώτη προβολή έχει ήδη γίνει και μπορείτε να την απολαύσετε στην επίσημη σελίδα του Γκρούφαλο στο Facebook.

Πηγές: 1, 2.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Η Άστριντ Λίντγκρεν και η ελευθερία έκφρασης των παιδιών

Ήταν μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες σε όλο τον κόσμο, γνωστή όχι μόνο για τη συμβολή της στον χώρο της παιδικής λογοτεχνίας, αλλά και για το έργο της ως ακτιβίστρια. Υπήρξε ειρηνίστρια, υπέρμαχος των δικαιώματων των παιδιών, υπέρμαχος των δικαιωμάτων των ζώων, αλλά και η γυναίκα που με τα καυστικά της άρθρα στην εφημερίδα Expressen και τον αγώνα της κατά της υπερβολικής φορολόγησης, οδήγησε το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών της Σουηδίας σε ήττα μετά από 40 χρόνια στην εξουσία.

Γιατί απαγορεύουν τα βιβλία στην Αμερική;

Τι συμβαίνει στην Αμερική με τις απαγορεύσεις βιβλίων και τι είναι όλα αυτά τα νομοσχέδια που κατακαιρούς περνάμε από το Κοινοβούλιο; Η Ισμήνη Μιχαήλ στέλνει ρεπορτάζ από την Αμερική με αφορμή και την πρόσφατη είδηση για τη δωρεά 100.000 δολαρίων της Laurie Halse Andrerson στο PEN America.

Ώρα για…. σιωπηλή ανάγνωση

Ελπίζουμε ο τίτλος να μην σας μπέρδεψε. Και όχι, το σίγουρο είναι ότι δεν… “αλλαξοπιστήσαμε”! Η μεγαλόφωνη ανάγνωση και η ενθάρρυνση γονέων, κηδεμόνων, φροντιστών και εκπαιδευτικών να γνωρίσουν τα σπουδαία της οφέλη παραμένει ο βασικός μας σκοπός ως περιοδικό, όμως δεν μπορούμε να παραβλέψουμε και την αξία της σιωπωλής ανάγνωσης και τον ρόλο που παίζει τόσο στην ανάγνωση γενικότερα, όσο και στην εκπαιδευτική διαδικασία.