Ο Γουργούρης

Συγγραφέας: Τασούλα Επτακοίλη

Εικονογράφηση: Τόμεκ Γιοβάνης

Εκδόσεις: Πατάκη

Σειρά: Σπουργιτάκια

Χρονιά έκδοσης: 2017

Ηλικίες: 7+

 

Ο Γούρης (από το Γουργούρης) είναι ένας πολύ τυχερός γάτος, που μένει με την ανθρώπινη οικογένειά του σε ένα ζεστό σπίτι, γεμάτο θαλπωρή. Έχει περάσει τα περισσότερα χρόνια της ζωής του εκεί, μέσα σε ζεστά παπλώματα, αφράτα, χνουδωτά χαλιά, κονσέρβες με λαχταριστό φαγητό, λιχουδιές και μπόλικα χάδια. Έχει πάει διακοπές όπως κανένας άλλος γάτος δεν έχει πάει και ακόμα κι όταν ήρθε το μωρό στο σπίτι, δεν αισθάνθηκε να χάνει κάτι από την προσοχή των ανθρώπινων γονιών του. Ίσα-ίσα, που βρήκε στο πρόσωπο της μικρής Όλγας την νέα του μεγάλη αγάπη. Τώρα όμως είναι ένας γεράκος που δεν τον κρατάνε τα πόδια του και ήσυχα-ήσυχα αποσύρεται στο μαλακό του κρεβατάκι και αποκοιμιέται… Ίσως και για πάντα. Σε μιαν άλλη περιοχή, σε ένα χωριό μακριά από την πόλη που μένει ο Γούρης (από το Γουργούρης) θα γεννηθεί ένα σκυλάκι λίγο διαφορετικό από όλα τα άλλα, ακόμα κι από τα αδέρφια του. Τα ζώα του χωριού θα αποφασίσουν πως η συμπεριφορά του είναι ανάρμοστη και θα ζητήσουν την απομάκρυνσή του, μη τυχόν και “προσβληθούν” από την “αρρώστια” του και οι υπόλοιποι. Η μικρή ασπρόμαυρη χνουδόμπαλα θα κληθεί να εγκαταλείψει τη μαμά του και να βρει την ευτυχία μακριά από το σπίτι του. Θα είναι ο δρόμος του όμως σπαρμένος με ροδοπέταλα; Θα έρθουν όλα βολικά για τον μικρό και διαφορετικό γουργούρη;

Δεν ξέρω πώς μπορείς να μιλήσεις σε ένα παιδί για την απώλεια και κυρίως την απώλεια ενός ζώου με το οποίο έχεις ζήσει ένα μικρό ή και μεγάλο διάστημα της ζωής σου. Ξέρω πως θα είναι δύσκολο πολύ, όμως η Τασούλα Επτακοίλη και ο Γουργούρης της δίνουν μια κάποια λύση μέσα από την ιστορία αυτή. Η ζωή άλλωστε έχει ένα τέλος κι εκεί που κάτι τελειώνει, κάτι άλλο ξεκινάει. Το βιβλίο φαίνεται στις πρώτες του κιόλας σελίδες να τελειώνει εκεί που ο Γουργούρης κοιμάται, όμως δεν είναι έτσι τα πράγματα, γιατί τη σειρά του παίρνει μιαν άλλη ιστορία, που μοιάζει με την πρώτη. Ακόμα και ο πρωταγωνιστής τής μοιάζει. Η ιστορία του γάτου και του σκύλου δεν μιλάει μόνο για την απώλεια, αλλά και το πώς είναι να αισθάνεται κανείς διαφορετικός. Ένα βιβλίο βαθιά συγκινητικό, που θα αγγίξει πολύ ευαίσθητες χορδές, θα σχηματίσει έναν κόμπο στον λαιμό, ένα δάκρυ στην άκρη του ματιού, θα σε καθρεφτίσει, αν είχες ποτέ την τύχη να συγκατοικήσεις με μια χνουδόμπαλα, και θα σε κάνει να αναρωτηθείς πώς είναι να είσαι αλλιώτικος από τους άλλους. Αυτά για τους ενήλικες που θα έχουν την τύχει να το διαβάσουν. Στα παιδιά μιλάει με διαφορετικό τρόπο. Γιατί εκεί που εμείς οι μεγάλοι τα έχουμε κλείσει σε μια γυάλα και δεν τα αφήνουμε να πληγωθούν, να στενοχωρηθούν, η ιστορία του Γουργούρη τα φέρνει αντιμέτωπα με μια άσχημη πτυχή της ζωής, αλλά με έναν τρόπο γλυκό, ευαίσθητο και γεμάτο αγάπη.

 

Αξίζει να σημειωθεί η εξαιρετική εικονογράφηση του Τόμεκ Γιοβάνη, γνωστού για τη δουλειά στο …Και τον έπλασε σύμφωνα με τη δική του εικόνα της Μυρτώ Γεωργίου-Νίλσεν (Editions Synergie) και το εξώφυλλο του βιβλίου του Φίλιππου Μανδηλαρά, Υπέροχος Κόσμος (εκδ. Πατάκη), αλλά και για τη διάκρισή του σαν τιμώμενο πρόσωπο στο ComicDom Com του 2016. Ο Γιοβάνης δημιούργησε ίσως την καλύτερη δυνατή εικόνα που θα μπορούσε να έχει ο Γουργούρης, εικονογραφώντας ένα βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά με τέτοιο τρόπο που να μην τα κάνει να αισθάνονται… μωρά.

Save

Save

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ