Ο καινούριος

Συγγραφέας: David Almond
Μετάφραση: Μάνος Τζιρίτας
Εκδόσεις: Πατάκη
Χρονιά έκδοσης: 2021
Ηλικίες: 9+

Τί σημαίνει να είσαι καινούριος σε καινούριο σχολείο; Πώς σε βλέπουν οι άλλοι; Σε καλοδέχονται ή αποτελείς απειλή για εκείνους; Είσαι διαφορετικός και τι σημαίνει αυτό; Το σχολείο σου είναι ένα σχολείο όπως όλα τα υπόλοιπα; «Περνάμε μπροστά από άλλες τάξεις. Τα παιδιά κάθονται γύρω από τα τραπέζια, όπως κάνουνε κάθε μέρα. Είναι παλαβό. Γιατί το κάνουμε κάθε πρωί; Μαζευόμαστε σα στρατιωτάκια στο σχολείο, πάμε και στεκόμαστε στη συνάθροιση, ακούμε τα ίδια και τα ίδια, τραγουδάμε τα ίδια και τα ίδια, καθόμαστε σε κάτι άχαρα τραπέζια μέσα σε κάτι άχαρες αίθουσες για να μας πιπιλίσουν το μυαλό κάτι άχαροι δάσκαλοι. Γιατί δε βλέπει κανείς πόσο παλαβό είναι αυτό; Γιατί φέρονται όλοι σα να είναι ρομπότ; Μου φαίνεται ότι μόνο εγώ κι ο Μάξι βλέπουμε τι παλαβομάρα είναι αυτό το πράγμα».

Ο Ντάνιελ, ο ήρωας του Ντέιβιντ  Άλμοντ μας καλεί μέσα από την αφήγηση του να βουτήξουμε στον κόσμο του, τον κόσμο ενός παιδιού που πηγαίνει σε ένα δημόσιο δημοτικό σχολείο, το Ντάργουιν Άβενιου, που μπαίνει στον κόσμο της εφηβείας και αρχίζει να αναρωτιέται για όλα όσα συμβαίνουν γύρω του, που ζει με την μητέρα του, που αρχίζει να διαμορφώνει τη δική του ταυτότητα. Ο συγγραφέας με μεγάλη μαεστρία ξεδιπλώνει μία ιστορία-κοινωνικό σχόλιο πάνω στη σύγχρονη εποχή.

Στο σχολείο του Ντάνιελ, η άφιξη του Τζορτζ, ενός μαθητή που μοιάζει με τους υπόλοιπους μαθητές αλλά ξεχωρίζει καθώς λύνει μαθηματικά προβλήματα μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου, απαντάει μονολεκτικά, τα τετράδιά του είναι πάντα περιποιημένα, αλλά οι κινήσεις του είναι μηχανιστικές και οι ενέργειές του κάπως απόμακρες, προκαλεί αναστάτωση. Ο Ντάνιελ θα συνδεθεί με τον καινούριο μαθητή, θα τον υπερασπιστεί («Πρέπει να τους νοιάζεσαι τους ανθρώπους για να μπορείς να τους κάνεις να νιώσουν καλά με τον εαυτό τους». Στην πορεία θα βρεθεί μπροστά σε μία φοβερή αποκάλυψη. Ο φίλος του δεν είναι αυτό που φαίνεται. Είναι κάτι άλλο. Ένα ρομπότ! Τί θα κάνει; Μία σειρά από διλήμματα θα τον κυριεύσουν. Σταθερές αναφορές του στο μονοπάτι που θα ανοιχτεί μπροστά του θα είναι οι φίλοι και η μητέρα του. Μαζί με αυτούς θα καταφέρει να πάρει αποφάσεις και να υπερασπιστεί τις αποφάσεις του.

Ο συγγραφέας στήνει μία πολυεπίπεδη ιστορία και καταρθώνει να μιλήσει στην καρδιά των μικρών αναγνωστών. Μέσω του ήρωά του σχολιάζει τη σχέση των παιδιών αλλά και της κοινωνίας ως σύνολο με την τεχνολογία. Προσεγγίζονται έννοιες όπως η ελευθερία, η βιοηθική, η δημοκρατία με τρόπο αβίαστο. Οι χαρακτήρες χτίζονται με δραματουργική ακρίβεια με αποτέλεσμα να δημιουργείται αγωνία για την εξέλιξη της ιστορίας. Οι μικροί αναγνώστες θα αναγνωρίσουν δικές τους στιγμές και θα ταυτιστούν με τους ήρωες. Προτείνεται ανεπιφύλακτα!

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ντετέκτιβ Ελεφάντων

Το “Ντετέκτιβ Ελεφάντων” του Ged Adamson είναι μία διασκεδαστική ιστορία για μικρά παιδιά με στοιχεία μυστηρίου που πραγματεύεται την φιλία