Πορτρέτα εικονογράφων: Αδελφοί Φαν

Ο Τερι και ο Ερικ Φαν φαντάζονται πως ζουν και μεγαλώνουν μέσα στο καύκαλο μιας γιγάντιας χελώνας. Το σπίτι τους ξεκινά από τον ωκεανό, φτάνει μέχρι τα χωράφια με τα καλαμπόκια και τις κολοκύθες και καταλήγει στον παγωμένο Βορρά. Ο Τέρι γεννήθηκε στη Χαβάη, ενώ ο Έρικ στο Ιλλινόι και μεγάλωσαν στο Τορόντο του Καναδά. Απο μικροί ένιωθαν πως αυτός ο τρόπος ζωής της οικογένειάς τους όχι μόνο τους δίνει την ευκαιρία να ζήσουν νέες περιπέτειες αλλά τους εξάπτει και τη φαντασία.

Η μητέρα τους, η οποία ήταν και η μεγαλύτερη θαυμάστριά τους, πάντα τους ενθάρυνε να αφηγούνται αυτές τις περιπέτειές τους και να τις μετατρέπουν σε ιστορίες. Αργότερα θα τις εικονογραφούσαν κιόλας με πρώτη τους συνεργασία στο αυτοσχέδιο βιβλίο “Many years ago” όπου ουσιαστικά η μητέρα τους συγκέντρωσε τις ζωγραφιές τους σε μια συλλογή. Αυτό το πρώτο “βιβλίο” ο Τέρυ το έχει ακόμα, ενώ πάντα έχουν στη σκέψη τους και την παρουσία του πατέρα τους στα καλλιτεχνικά τους βήματα, ο οποίος εφήυρε ιστορίες με ξωτικά, εμπλουτίζοντας τον φανταστικό κόσμο που ήδη είχαν ξεκινήσει να δημιουργούν.

Ο Τέρι και ο Έρικ θα αποφοιτήσουν από το Ontario College of Art and Design στο Τορόντο, ο Έρικ θα σπουδάσει εκτός από εικονογράφηση, γλυπτική αλλά και σκηνοθεσία. Ήδη έχουν αρχίσει να πειραματίζονται με μικτές τεχνικές, παραδοσιακές αλλά και καινοτόμες, χρησιμοποιώντας μελάνια, μολύβια αλλά και ηλεκτρονικά φινιρίσματα. Πάντα ξεκινούν με ένα πρόχειρο σχέδιο, το οποίο από μόνο του μπορεί να αποτελέσει το κεντρικό αφήγημα της ιστορίας τους.

Εικονογραφούν το πρώτο τους βιβλίο “Ο κηπουρός της νύχτας” το 2016, η εικονογράφηση του οποίου βασίστηκε σε ένα t-shirt που είχαν σχεδιάσει πριν μια δεκαετία. Το “Εκεί που ο Ωκεανός συναντά τον Ουρανό” (2018) αλλά και το “Μπάρναμπους” (2020) ξεκίνησαν σαν αυτόνομες εικονογραφήσεις χωρίς κάποια σκέψη να υπάρξει και μια ιστορία γύρω από αυτές.

Δεν είναι τυχαίο πως έξι βιβλία τους έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά και έχουν αγαπηθεί από μικρούς και μεγάλους. Οι απαλές γραμμές, η απεικόνιση της φύσης και η εντυπωσιακή αλλά ταυτόχρονα ήσυχη χρωματική τους παλέτα σε συνδυασμό με τα μηνύματα για τη διαφορετικότητα, την αλληλεγγύη, τη φιλία, την αγάπη και τον ρατσισμό δεν θα μπορούσαν να αφήσουν κανένα αδιάφορο. Από τα πιο σημαντικά όμως, κάτι στο οποίο δίνουν μεγάλη σημασία και οι ίδιοι, είναι η επιμέλεια της έκδοσης και το χαρτί πάνω στο οποίο αποτυπώνονται ιδανικά οι ιστορίες τους. Μεγάλο ατού στα περισσότερα βιβλία τους και το μεγάλο φορμάτ το οποίο βοηθάει στο να μεγεθύνονται οι ιστορίες και να παρατηρούνται όλες οι λεπτομέρειες.

Η έκδοση του “Μπάρναμπους: Η μεγάλη απόδραση” το 2020 όχι μόνο θα τους χαρίσει αναγνώριση και βραβεία, αλλά θα μας δώσει την ευκαιρία να γνωρίσουμε και τον τρίτο τους αδερφό, τον Ντέβιν, ο οποίος είναι και ο ιθύνων νους της ιστορίας. Ο Μπάρναμπους, μισός ποντίκι και μισός ελέφαντας, δεν θα είναι άλλος από το σχέδιο του Ντέβιν 30 χρόνια πριν, θέλοντας να αποτυπώσει το ιδανικό ζώο για εκείνον. Το σχέδιο αυτό οδήγησε σε συζητήσεις και εικασίες για το ποια θα μπορούσε να είναι η ιστορία του πλάσματος αυτού, όπου και αποδόθηκαν στο βιβλίο.

Ο Τέρι εκτός από τα βιβλία, αγαπά πολύ να δημιουργεί εικονογραφήσεις και πορτρέτα, ενώ ο Έρικ έχει πάθος με τα παλιά ποδήλατα και τα ανεκπλήρωτα όνειρα. Τους αρέσει να παίζουν με τις λέξεις, ενώ ήδη σχεδιάζουν στο μυαλό τους τη συνέχεια του αγαπημένου “Μπάρναμπους”.

ΒΡΑΒΕΙΑ
“Ο κηπουρός της νύχτας”
2016 Dilys Evans Founder’s Award, Original Art (Society of Illustrators, New York, NY) (Winner)
2017 Ruth and Sylvia Schwartz Children’s Book Awards–Children’s Picture Book (Finalist)
2017 Blue Spruce Award (Ontario Library Association’s Forest of Reading) (Winner)

“Εκεί που ο Ωκεανός συναντά τον Ουρανό”
2018 Governor General’s Literary Awards, Young People’s Literature,
Illustrated Books (Finalist)

“Μπάρναμπους: Η μεγάλη απόδραση”

2020 Governor General’s Literary Award-Young People’s Literature-Illustrated Book,
English language (Winner)
Finalists for 2021 Sheila Barry Best Canadian Picturebook Award

Τα βιβλία των αδερφών Φαν κυκλοφορούν στα ελληνικά, σε μετάφραση Μάρως Ταυρή, από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο. Το Ουρανικατέβατο αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 27 Οκτωβρίου 2021.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

5: Βασίλης Κουτσογιάννης

Κάθε μήνα ένας Έλληνας εικονογράφος γράφει στην “Κόκκινη Αλεπού” για τα πέντε πιο αγαπημένα του εικονογραφημένα βιβλία, καινούρια ή παλιά,

5: Ελίζα Βαβούρη

Κάθε μήνα ένας εικονογράφος που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα γράφει στην “Κόκκινη Αλεπού” για τα πέντε πιο αγαπημένα του