Ο Κόσμος του Heartstopper

Σενάριο/Σχέδιο: Alice Oseman
Μετάφραση: Τατιάνα Γαλάτουλα
Εκδόσεις: Διόπτρα
Χρονιά έκδοσης: 2022
Ηλικίες: 15+

Λίγο Heartstopper ακόμα δεν είναι ποτέ αρκετό. Ειδικά μετά από το απαράδεκτο πρόστιμο που επιβλήθηκε σε βιβλιοπωλείο στην Ουγγαρία, επειδή δεν είχε τυλίξει το κόμικ με σελοφάν, λες και είναι επικίνδυνο τοξικό απόβλητο. Και ανοίγεις αυτό το υπέροχο, γλυκούτσικο λεύκωμα/yearbook/ημερολόγιο και σκέφτεσαι «σοβαρά τώρα;». Ο μόνος κίνδυνος διαβάζοντας το Heartstopper είναι να πάθεις ζάχαρο από τη γλύκα.

Αν αγαπάτε λοιπόν το Heartstopper και τη δημιουργό του, είναι το τέλειο βιβλίο για να μάθετε περισσότερα για το πώς γεννήθηκε αυτή η σειρά, για τη δημιουργική διαδικασία, για τις δυσκολίες και την επιτυχία. Μέσα θα βρείτε το προφίλ όλων των χαρακτήρων που αγαπήσαμε με τις βασικές λεπτομέρειες του χαρακτήρα του. Το αγαπημένο μου είναι το μουσικό κομμάτι που συνοδεύει τον κάθε ήρωα. Μαθαίνεις πολλά περισσότερα μέσα από τη μουσική που έχει επιλέξει η δημιουργός για τους ήρωες της παρά για τα όσα μπορεί να γράψει.

Προσωπικά λάτρεψα την πορεία του έργου που περιγράφει η ίδια η Oseman. Σε χρονολογική σειρά, από τα πρώτα προσχέδια μέχρι την τηλεοπτική μεταφορά παρακολουθούμε πώς γεννήθηκαν και πώς εξελίχθηκαν οι χαρακτήρες και πώς πλούτισαν οι ιστορίες τους. Μπορεί να ακούγεται βαρετό και λίγο… ενήλικο αλλά θα ήταν κάτι που με τη σωστή καθοδήγηση θα ενδιέφερε και τα εφηβάκια. Αν είναι από αυτά τα τρελαμένα με τα comics που έρχονται στα εργαστήρια comics στην Athens Comics Library, από αυτά που θέλουν να κάνουν αυτά τα comic που τόσο αγαπούν και απογοητεύονται όταν δεν είναι όπως θα ήθελαν, τους δείχνουμε απλά τα πρώτα σχέδια της Oseman και τότε θα καταλάβουν.

Προσπάθεια, ξανά και ξανά, αγάπη και επιμονή είναι ο μόνος τρόπος να καταφέρεις αυτό που αγαπάς. Φυσικά και θα απογοητευτείς και θα αποτύχεις αλλά αυτό είναι εντελώς διαφορετικό από το να τα παρατήσεις. Ακόμα και να μην γουστάρουν να σχεδιάζουν ή να φτιάχνουν comics, η κουβέντα μπορεί να είναι ίδια. Τί όμορφα και απλά λέει η ίδια η Oseman πόσο περήφανη είναι για την εξέλιξή της σαν καλλιτέχνιδα.

Μου άρεσαν και τα σχέδια με διάφορες στιγμές από τον κόσμο του Heartstopper, καλοκαίρι, χειμώνας και Halloween. Διασκεδαστικό και το κουίζ «Είσαι περισσότερο Νικ… ή περισσότερο Τσάρλι;» (Νικ προφανώς) ενώ ένας νέος κόσμος ανοίχτηκε στα λίγα σκίτσα από παράλληλα σύμπαντα με τους ήρωες ως ιππότες ή σε post-apocalyptic περιβάλλον.

Αλλά είμαι εδώ – και το ίδιο πιστεύω και εσείς – για να μίνι comics που θα βρείτε μέσα σε αυτό το βιβλίο. Μόνο τρία αλλά τόσο γλυκά και όμορφα, με απλές, τρυφερές ιστορίες όλες σε εκείνο το σημείο που όσοι γράφουν ρομαντικές ιστορίες ξέρουν να καλλιεργούν: λίγο πριν οι ήρωές μας καταλήξουν μαζί!

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ο πόλεμος

Η επικαιρότητα φέρνει συνεχώς στο προσκήνιο τη λέξη «πόλεμος». Εμείς οι μεγάλοι στο άκουσμά της κατακλυζόμαστε από εικόνες φρίκης, συναισθήματα φόβου και απελπισίας, κορμιά και ψυχές καταρρακωμένες από το τέρας αυτής της καταστροφής. Μοιραία, λοιπόν, εγείρει την περιέργεια των παιδιών και ρωτάνε «τι είναι ο πόλεμος;»

Μεγάλα μεγάλα συναισθήματα

Τα μεγάλα συναισθήματα των μικρών παιδιών είναι το αντικείμενο του βιβλίου «Μεγάλα μεγάλα συναισθήματα» . Όποιος δεν έχει έρθει αντιμέτωπος με ένα τετράχρονο που κλαίει γοερά γιατί έχασε το παιχνίδι του, δεν μπορεί να κατανοήσει τι σημαίνουν μεγάλα συναισθήματα μικρών παιδιών.

Πώς να καλλιεργήσεις μονόκερους

Ένα κοριτσάκι ψάχνει δώρο για τη γιαγιά του. Αγαπά πολύ τα φυτά, επομένως η Σάρα ψάχνει για ένα πολύ ιδιαίτερο φυτό για τα γενέθλιά της. Ποιο καλύτερο μέρος να το βρει, από τον Ανθόκηπο με τα μαγικά φυτά;