O κύκλος των Κυκλάδων

Συγγραφέας: Βάσια Εξάρχου
Εικονογράφηση: Βάσια Εξάρχου, Δημήτρης Δουράμπεης, Άννυ Δαδούκη
Εκδόσεις: Κέδρος
Χρονιά έκδοσης: 2021
Ηλικίες: 7+, 9+

Ανοίγω τις σελίδες του βιβλίου της Βάσιας Εξάρχου και αρχίζω να ταξιδεύω στα νησιά των Κυκλάδων συντροφιά με τον Φερδινάνδο και την παρέα του. Στην αρχή πολύ διστακτικά, βουτάω στην πρώτη σελίδα και βρίσκομαι στην Καλδέρα της Σαντορίνης. Με περιμένει ο Φερδινάδος, ένας ερημίτης κάβουρας που σαν άλλος ξεναγός θα μου φανερώσει με λέξεις τις ομορφιές του τόπου του. Θα με πάει στο Ακρωτήρι και θα με ξεναγήσει στα υπόσκαφα σπίτια. Από τη Σαντορίνη θα βρεθώ στην Κίμωλο και από εκεί ακολουθώντας τα ίχνη ενός χάρτη θα επισκεφτώ τα νησιά των Κυκλάδων. Σε κάθε τόπο θα συναντήσω τους πιο παλιούς κατοίκους και μέσα από τα μάτια τους θα ανακαλύψω τα μυστικά τους.

Οι σύντροφοι του Φερδινάδου, οι πιο παλιοί κάτοικοι των νησιών, είναι η Κονσολίνα, η μεσογειακή φώκια μονάχος της Κιμώλου, ο Χριστόφορος ο Αιγαιόγλαρος, ο Γιάννης ο Αγριοκούνελος, ο Κλεόνικος ο φωτογράφος (κροκοδειλάκι), ο Ιερεμίας το αγριοπερίστερο, ο Ερνέστος ο γάιδαρος, ο Σωκράτης το μαύρο φίδι της Γιάρου, η κυρία Ανδριώτη, η γραμμωτή νεροχελώνα, η κυρία Λαμπρινή η βαλτοβατραχίνα, η Δανάη μια γάτα ταβερνιάρισσα. Οι συμπρωταγωνιστές γίνονται πρωταγωνιστές και παρουσιάζουν τις ιδιαίτερες γεωγραφικές, ιστορικές, πολιτιστικές, διατροφικές πληροφορίες κάθε νησιού από τον Κύκλο των Κυκλάδων.

Η συγγραφέας Βάσια Εξάρχου στήνει με μεγάλη μαεστρία και μεράκι ένα διαφορετικό ταξιδιωτικό οδηγό. Οι επιλεγμένες πληροφορίες γίνονται μέρος μίας ιστορίας μυστηρίου που ξετυλίγεται βήμα βήμα, νησί νησί. Το κείμενο έχει δύο μορφές, μία γραμμική αφήγηση με ξεκάθαρη πλοκή και χαρακτήρες και παραθετικά κείμενα (γλωσσάρι) με πληροφορίες. Το παιδί-αναγνώστης κάνει ένα παράλληλο διάβασμα των κειμένων που λειτουργούν συμπληρωματικά. Το δυνατό σημείο του βιβλίου είναι η εξαιρετική σε σύλληψη εικονογράφηση, η οποία αποτελεί σύνθεση πολλών τεχνοτροπιών. Η ρεαλιστική φωτογραφία, το κολάζ, η γραμμική ζωγραφική οπτικοποιούν το κείμενο δημιουργώντας όμως μία ακόμα αφήγηση. Η ύπαρξη διαφορετικών γραμματοσειρών εισάγει τον αναγνώστη στις διαφορετικές γραφές και συμβολισμούς.

Το ιδιαίτερο σχήμα του βιβλίου βοηθάει στο να θεωρήσω ότι δεν είναι ένα απλό βιβλίο γνώσεων ή ένας ακόμη ταξιδιωτικός οδηγός, αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ένα ημερολόγιο, ένα portfolio ταξιδιού. Αυτό που μου άρεσε ιδιαίτερα είναι το ότι καλλιεργεί στο μικρό αναγνώστη μία άλλη αντίληψη καταγραφής και αποτύπωσης ενός ταξιδιού.

Κλείνω τις σελίδες και νιώθω ότι έχω επισκεφτεί το Δουκάτο του Αιγαίου, έχω δοκιμάσει φάβα και καρπουζένια, έχω περπατήσει στο ψηφιδωτό δάπεδο της Οικίας των Δελφινιών… Μέσα σε λίγες ώρες επισκέφτηκα 23 νησιά, όλο τον Κύκλο των Κυκλάδων. Ποιοι μπορούν να το διαβάσουν; Όλοι όσοι αγαπούν τα ταξίδια, την ιστορία, τη γεωγραφία, το περιβάλλον, τον πολιτισμό. Όλοι όσοι είναι από 7 ετών και άνω!

Ένα βιβλίο που καλό θα ήταν να υπάρχει σε κάθε ταξιδιωτικό σάκο.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Πικ νικ με μπισκότα

Ο Φρανκ και ο Μπερτ, η αρκούδα και η αλεπού, επιστρέφουν με μια ακόμα σπαρταριστή ιστορία. Το δίδυμο που αγαπήσαμε

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι

Η γη είναι παγωμένη… Ή μάλλον με άμμο καυτή… Ή όχι-όχι, είναι καταπράσινη. Μπα… είναι πλημμυρισμένη με νερό. Τα πλάσματα