Ο Πολικός Αστέρας

Δημιουργός: Peter Reynolds
Μετάφραση: Μάρω Ταυρή
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Χρονιά έκδοσης: 2022
Ηλικίες: 3+, 5+

Το βιβλίο του Peter Reynolds «Πολικός Αστέρας» ακολουθεί το ταξίδι ενός μικρού αγοριού στον κόσμο. Το ταξίδι ξεκινάει από τη στιγμή ακόμα που το αγόρι μπουσουλάει και συνεχίζει την ατέρμονη αναζήτησή του ανάμεσα σε δάση, ποτάμια, διαδρομές. Σε ένα ταξίδι που εμφανίζονται κάποιες στιγμές ένα κουνέλι και μια γάτα και άλλοτε είναι τελείως μοναχικό. Μια αλληγορία για να ενθαρρύνει μικρούς και μεγάλους στο ταξίδι της ζωής.

Ένα ταξίδι που δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, οι δρόμοι πολλοί, με τον φόβο να καραδοκεί, η ανάγκη για βοήθεια πολλές φορές επιτακτική, γιατί συχνά ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαθείς. Η διαδρομή δεν είναι ίδια για όλους, θα βρεις φίλους, θα προσφέρεις βοήθεια – όπως στη περίπτωση του κουνελιού, αλλά θα υπάρχουν και «γάτες» που θα σου φωνάζουν «βιάσου, έχεις μείνει πίσω» και οι προθέσεις τους δεν είναι ίσως οι καλύτερες. Ωστόσο, εξαιρετικά ευφυής η προσέγγιση να πρωταγωνιστεί ένα αγόρι χωρίς όνομα, ταυτότητα ή σπίτι. Διευκολύνει έτσι να ταυτιστούν μαζί του όλοι οι αναγνώστες, ανεξαρτήτου ηλικίας και προσωπικών αναζητήσεων. Καθώς η αναζήτηση είναι αυστηρά προσωπική υπόθεση, μπορεί να αφορά τον τόπο ή την «εικόνα» του ανήκειν, που έχει ανάγκη ο καθένας από μας είτε, ακόμη πιο απλά, την ανάγκη όλων, να έχουμε δίπλα μας ανθρώπους που μας κατανοούν. Και βέβαια σε αυτό το ταξίδι είναι έντονη η ανάγκη για ένα αστέρι-οδηγό, όπως ο πολικός αστέρας, που συνιστά την προσωπική πυξίδα του καθενός από μας.

Η γλώσσα του βιβλίου είναι μεν απλή, αλλά οι περιγραφές συχνά γίνονται ασαφείς και το νόημα έντονα αλληγορικό. Σίγουρα δεν αποτελεί ένα τυπικό εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά, όπως διαφαίνεται και από τον πρόλογο που υπογράφει ο ίδιος ο συγγραφέας. Θα αποτελούσε ωστόσο εξαιρετικό δώρο για έναν τελειόφοιτο.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Με τα φτερά τους ενωμένα

Η ιστορία του Κλεπέταν και της Μαλένα, η ιστορία δύο λευκοπελαργών, μας χαρίζει απλόχερα – όπως έτσι κι αλλιώς κάνει

Ένα γράμμα

Μια τρυφερή ιστορία για τη μεταμορφωτική δύναμη του «Σ’ αγαπώ», τρυφερές καληνύχτες και πολλές συζητήσεις με μικρά παιδιά.