Συγγραφέας – εικονογράφος: Marc Martin
Μετάφραση: Μάριος Λαμπρούλης
Εκδόσεις: Ποταμός
Χρονιά έκδοσης: 2019
Ηλικίες: 5+

Ενα κορίτσι, καθώς ζωγραφίζει στο δωμάτιό του, παρακολουθεί από το παράθυρο το ποτάμι που διασχίζει την πόλη στην οποία ζει. Οσο δημιουργεί τη δική της ζωγραφιά, ξεκινά στο μυαλό της ένα ταξίδι πάνω σε ένα ασημένιο βαρκάκι και καθώς πλέει στον ποταμό, αρχίζει να παρατηρεί τη ζωή μέσα στα καινούργια και εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους τοπία, που διαδέχονται το ένα το άλλο· μέχρι να φτάσει στις εκβολές του και τα νερά του ποταμού να ενωθούν με αυτά του ωκεανού.

Ο Αυστραλός εικονογράφος Μarc Martin δημιούργησε ένα μοναδικής αισθητικής βιβλίo που αποτελεί ύμνο στη φαντασία και τη φύση. Μια πρώτη γεύση για το τι θα επακολουθήσει παίρνουμε ήδη από την φόδρα του βιβλίου: εκεί, στο αριστερό μέρος της, υπάρχει μια βιβλιοθήκη και κάτω – κάτω ένα βιβλίο που στην ράχη του γράφει: Wild and Wonderful (άγρια και υπέροχη), όπως η φύση. Το ποτάμι εμφανίζεται στο πρώτο εικονογραφημένο σαλόνι του βιβλίου μέσα από το παράθυρο του σπιτιού της πρωταγωνίστριας. Ο Μartin, χρησιμοποιώντας κάθε τόνο του μπλε και πράσινου χρώματος (δηλωμένος φαν άλλωστε αυτών των δύο χρωμάτων), φτιάχνει το ποτάμι με τέτοιον τρόπο, ώστε να συνδέσει κάθε επόμενη σελίδα – σαν με μια κλωστή – και να μιλήσει μέσα από το όνειρό του κοριτσιού για τη φύση και το μεγαλείο της.

Το λιγοστό κείμενο λειτουργεί επεξηγηματικά, χωρίς να κλέβει τη μαγεία από την εικόνα, ενώ ακόμα και το σχήμα του βιβλίου αφήνει χώρο στην εικονογράφηση να απλωθεί και να χρησιμοποίησει στο έπακρο κάθε λευκό σημείο του χαρτιού. Το ότι το κορίτσι και η βάρκα είναι πάντα σχεδόν μικρά σε μέγεθος, δίνει τη δυνατότητα στον αναγνώστη να μην επικεντρώσει το βλέμμα του σε εκείνη – άλλωστε η ιστορία δεν είναι για το κορίτσι – αλλά να απολαύσει το μεγαλείο της φύσης όπως την έχει ζωγραφίσει ο καλλιτέχνης. Από τα αστικά τοπία με τα τεράστια κτήρια και τους δαιδαλώδεις αυτοκινητοδρόμους που ίπτανται, περνάμε στις βρώμικες βιομηχανικές περιοχές με την κάπνα και τη μουτζούρα και από εκεί στα ατελείωτα χωράφια και τις αχανείς καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Μόλις οι φάρμες τελειώσουν, το ταξίδι συνεχίζεται μέσα από καταπράσινα λιβάδια, δάση και πυκνές ζούγκλες. Η βάρκα με το κορίτσι ταξιδεύουν μέρα και νύχτα, για να περάσουν από τα μαγκρόβια δάση στη θάλασσα κι από εκεί στον αχανή ωκεανό, με τα τεράστια κύματα. Κι όταν ο ουρανός μαυρίσει, τα σύννεφα αρχίσουν να χορεύουν με τον αέρα και οι πρώτες χοντρές στάλες της βροχής να πέφτουν, το κορίτσι θα βρεθεί πάλι πίσω στο δωμάτιό της.

Ο Ποταμός είναι πρωτίστως μια υπέροχη ιστορία για τη φύση. Μέσα από τις εικόνες και τις λέξεις ο καλλιτέχνης ανοίγει μια συζήτηση για τη μαγεία της αλλά και για το πόσο έχουμε απομακρυνθεί από αυτή, ενώ παράλληλα μιλάει για το μεγαλείο της φαντασίας και τον τρόπο που τα παιδιά τη χρησιμοποιούν για να δοκιμάσουν τα όριά τους και να πάρουν μια γεύση από το άγνωστο, χωρίς να αφήσουν στιγμή την ασφάλεια του σπιτιού τους.