Ο Σπίθας πάει σχολείο

Συγγραφέας: Kajsa Gordan
Εικονογράφηση: Mia Maria Guettler
Μετάφραση: Αννα Παπαφίγκου
Εκδόσεις Μάρτης
Χρονιά έκδοσης: 2021
Ηλικίες: 3+, 5+

Ο Σπίθας λατρεύει να περνάει χρόνο με τη Βίκυ, να κάνουν μαζί βόλτες στο πάρκο, να παίζουν και να γυρνούν στο ζεστό τους σπίτι. Τη μέρα όμως που η Βίκυ θα του ανακοινώσει ότι έπιασε δουλειά και πρέπει να λείπει αρκετές ώρες από το σπίτι, ο κόσμος του Σπίθα καταρρέει. Και τώρα, τι θα γίνει εκείνος; Θα πάει σχολειο; Μα, τι εννοεί η Βίκυ; Το προηγούμενο βράδυ πριν την πρώτη μέρα της δουλειά της, ο Σπίθας δεν θα κλείσει μάτι. Ποιους θα συναντούσε εκεί και γιατί η Βίκυ έπρεπε να τον αφήσει μόνο του; Η μέρα που φοβόταν φτάνει, για να ανακαλύψει ο τετραπέρατος Σπίθας ότι μάλλον αυτό το σχολείο δεν είναι και τόσο κακό όσο το φανταζόταν.

Η Σουηδή Kajsa Gordan δημιούργησε μια σειρά βιβλίων με ήρωα τον Σπίθα (Kjelle) για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας. Μοναδικά εικονογραφημένα από την επίσης Σουηδή Mia Maria Guettler, το πρώτο βιβλίο κυκλοφόρησε στη Σουηδία το 2010 και το τελευταίο της σειράς το 2019. Στη Σουηδία έχουν φανατικό κοινό, ενώ έχουν μεταφραστεί σε επτά διαφορετικές γλώσσες. Το “Ο Σπίθας πάει σχολείο” βγήκε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μάρτης μέσα στο καλοκαίρι και έγινε ένα από τα αγαπημένα αναγνώσματα της Κόκκινης Αλεπούς, καθώς συνδυάζει μια ιστορία φαινομενικά απλή, με ήρωα ένα σκυλάκι και τον άνθρωπό του και μια κατάσταση που όλοι σχεδόν έχουμε βιώσει ή θα βιώσουμε: τον αποχωρισμό. Η συγγραφέας, η οποία είναι και εκπαιδευτικός, χρησιμοποιεί ως κεντρικό ήρωα έναν σκύλο πολύ χαριτωμένο και χαρούμενο και μιλάει για εκείνες τις πρώτες ημέρες του σχολείου και του άγχους που βιώνουν τα περισσότερα παιδιά και μερικές φορές και οι γονείς τους και μάλιστα μιλάει και για αυτό μέσα από την εικονογράφηση. Μια ιστορία που θα αγαπήσουν όλοι, γιατί θα βρουν ένα κομμάτι του εαυτού τους μέσα στις σελίδες του, θα διασκεδάσουν με την περιπέτεια του Σπίθα, θα μάθουν πως όλοι μας ερχόμαστε πολλές φορές αντιμέτωποι με καταστάσεις που μας αναγκάζουν να βγούμε από τo comfort zone μας και που αντιμετωπίζοντας την όποια δυσκολία πάμε ένα βήμα παραπέρα στη ζωή μας. Ιδανικό για τις πρώτες μέρες στο σχολείο, αλλά όχι μόνο!

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ντετέκτιβ Ελεφάντων

Το “Ντετέκτιβ Ελεφάντων” του Ged Adamson είναι μία διασκεδαστική ιστορία για μικρά παιδιά με στοιχεία μυστηρίου που πραγματεύεται την φιλία