Ο Σπίθας πάει σχολείο

Συγγραφέας: Kajsa Gordan
Εικονογράφηση: Mia Maria Guettler
Μετάφραση: Αννα Παπαφίγκου
Εκδόσεις Μάρτης
Χρονιά έκδοσης: 2021
Ηλικίες: 3+, 5+

Ο Σπίθας λατρεύει να περνάει χρόνο με τη Βίκυ, να κάνουν μαζί βόλτες στο πάρκο, να παίζουν και να γυρνούν στο ζεστό τους σπίτι. Τη μέρα όμως που η Βίκυ θα του ανακοινώσει ότι έπιασε δουλειά και πρέπει να λείπει αρκετές ώρες από το σπίτι, ο κόσμος του Σπίθα καταρρέει. Και τώρα, τι θα γίνει εκείνος; Θα πάει σχολειο; Μα, τι εννοεί η Βίκυ; Το προηγούμενο βράδυ πριν την πρώτη μέρα της δουλειά της, ο Σπίθας δεν θα κλείσει μάτι. Ποιους θα συναντούσε εκεί και γιατί η Βίκυ έπρεπε να τον αφήσει μόνο του; Η μέρα που φοβόταν φτάνει, για να ανακαλύψει ο τετραπέρατος Σπίθας ότι μάλλον αυτό το σχολείο δεν είναι και τόσο κακό όσο το φανταζόταν.

Η Σουηδή Kajsa Gordan δημιούργησε μια σειρά βιβλίων με ήρωα τον Σπίθα (Kjelle) για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας. Μοναδικά εικονογραφημένα από την επίσης Σουηδή Mia Maria Guettler, το πρώτο βιβλίο κυκλοφόρησε στη Σουηδία το 2010 και το τελευταίο της σειράς το 2019. Στη Σουηδία έχουν φανατικό κοινό, ενώ έχουν μεταφραστεί σε επτά διαφορετικές γλώσσες. Το “Ο Σπίθας πάει σχολείο” βγήκε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μάρτης μέσα στο καλοκαίρι και έγινε ένα από τα αγαπημένα αναγνώσματα της Κόκκινης Αλεπούς, καθώς συνδυάζει μια ιστορία φαινομενικά απλή, με ήρωα ένα σκυλάκι και τον άνθρωπό του και μια κατάσταση που όλοι σχεδόν έχουμε βιώσει ή θα βιώσουμε: τον αποχωρισμό. Η συγγραφέας, η οποία είναι και εκπαιδευτικός, χρησιμοποιεί ως κεντρικό ήρωα έναν σκύλο πολύ χαριτωμένο και χαρούμενο και μιλάει για εκείνες τις πρώτες ημέρες του σχολείου και του άγχους που βιώνουν τα περισσότερα παιδιά και μερικές φορές και οι γονείς τους και μάλιστα μιλάει και για αυτό μέσα από την εικονογράφηση. Μια ιστορία που θα αγαπήσουν όλοι, γιατί θα βρουν ένα κομμάτι του εαυτού τους μέσα στις σελίδες του, θα διασκεδάσουν με την περιπέτεια του Σπίθα, θα μάθουν πως όλοι μας ερχόμαστε πολλές φορές αντιμέτωποι με καταστάσεις που μας αναγκάζουν να βγούμε από τo comfort zone μας και που αντιμετωπίζοντας την όποια δυσκολία πάμε ένα βήμα παραπέρα στη ζωή μας. Ιδανικό για τις πρώτες μέρες στο σχολείο, αλλά όχι μόνο!

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Αγροτόσπιτο

“Είναι μια ιστορία φθοράς και μιας ιδιότυπης αναγέννησης. Η φθορά είναι φυσιολογική για τα πάντα, η αναγέννηση όμως, ακόμα και αν είναι μέσα από μια εικονογραφημένη ιστορία, έχει να κάνει με τη ματιά που ρίχνουμε στα πράγματα, στην εκτίμηση του παρελθόντος τους και στην προσπάθεια να διατηρήσουμε κάτι από την προηγούμενη ζωή τους ζωντανό, να δημιουργήσουμε μια σύνδεση με το παρελθόν ακόμα κι αν πρόκειται για μια οικογενειακή ιστορία που αλλιώς δεν θα μας αφορούσε, ακόμα κι αν πρόκειται για ένα σπίτι που ποτέ δεν θα επισκεπτόμασταν. Είναι ένας γλυκός, ήπιος τρόπος για να μιλήσει ένα βιβλίο στα παιδιά γι’ αυτό που ζει, γερνάει και πεθαίνει – αλλά πεθαίνει χορτάτο από τη ζωή που έζησε και ξαναζεί γιατί κάποιος μας λέει την ιστορία του. Το “Αγροτόσπιτο” της Sophie Blackall είναι ένα διαμαντάκι για ευαίσθητους συλλέκτες ιστοριών και παρατηρητές της λεπτομέρειας”.

Το αγόρι που έφερε το χιόνι

Στην καρδιά μιας μεγάλης πόλης, εκεί που οι κάτοικοί της ζουν και περπατούν βιαστικά, ζει ένα αγοράκι, μαζί με τη μαμά του και τον μπαμπά τους. Για “σπίτι΄” τους έχουν ένα παγκάκι. Όταν όμως το αγόρι βρει ένα βράδυ, εντελώς μαγικά, μια χιονόμπαλα ακριβώς πλάι στο παγκάκι που κοιμάται, όλα θα αρχίσουν να αλλάζουν. Στη χιονόμπαλα μέσα υπάρχει μια πόλη σαν αυτή που βρίσκεται εκείνος, με ενα παγκάκι ακριβώς σαν αυτό που κοιμάται τώρα. Οταν θα την κουνίσει κάτι μαγικό θα έχει συμβεί.

Η Μυρτιά και ο καθρέφτης

Στην «Μυρτιά», που είναι ένα εικονογραφημένο παραμύθι, ζωγραφιές σαν μενταγιόν ζωντανεύουν τις λέξεις που διαλέγει η  Κατερίνα Παούρη για να φτιάξει τον κόσμο της ηρωίδας: αρώματα από τη φωτιά που τριζοβολάει, από τα βιβλία, του τσουκαλιού, της λεβάντας, του χαμομηλιού, του κρόκου, της μυρτιάς μοσχοβολούν στα απάτητα δάση του παραμυθιού.