Ο Στρατηγός κι ο γάτος του

cover_stratigos1Συγγραφέας: Λίλα Πατρόκλου

Εικονογράφηση: Κατερίνα Χαδουλού

Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο

Χρονιά έκδοσης: 2016

Ηλικίες: 7+

 

Σε ένα χωριό μακριά από την Αθήνα, ένας εν αποστρατεία στρατηγός ζει μόνος του, χωρίς την οικογένειά του, στο σπίτι του το πατρικό, που πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Εκεί, και παρέα με τον φίλο του τον Παναγιώτη, περνάει τις μέρες του, μια στο σπίτι, μια στο καφενείο αλλά πάντα παρέα με έναν γάτο. Και ξαφνικά, εκείνος που ήξερε πως τα ζώα μένουν πάντα έξω από το σπίτι θα βρεθεί σε ένα μεγάλο δίλλημα: να “κρατήσει χαρακτήρα” και να συνεχίσει να μένει μόνος του ή να αφήσει αυτόν τον κακομοίρη τον γάτο που τριγυρίζει όλο μέσα στα πόδια του να μπει στο σπίτι του και στην καρδιά του;  H Λίλα Πατρόκλου γράφει μια λιτή αλλά γεμάτη νοήματα ιστορία για την σχέση ενός Στρατηγού και της γάτα που αποφάσισε να τον υιοθετήσει. Μια ιστορία για την αγάπη, την ανάγκη της συνύπαρξης και τον φόβο για την απώλεια και τον πόνο.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Η μπάλα

Ο Αλέξης Κυριτσόπουλος είναι φιδωλός στις λέξεις του, χαρίζει όμως πλουσιοπάροχα τις εικόνες και τις ζωγραφιές του. Ξαναδιηγείται την ιστορία του Μπαχαριάν, αυτή που του μετέφερε η σύζυγός του Χριστίνα, και δημιουργεί ένα μοναδικό εικονογραφημένο βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά, αλλά και σε μεγάλους. Κι εκεί κρύβεται η μαγεία του και η ομορφιά του. Γιατί οι ιστορίες δεν έχουν ηλικία και ο Κυριτσόπουλος το γνωρίζει αυτό.

Η τελεία

Η Τελεία του Peter Reynolds είναι ίσως ένα από τα πιο αγαπημένα εικονογραφημένα βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει. Το έχουν διαβάσει και αγαπήσει τόσα πολλά παιδιά που εδώ και μερικά χρόνια, το βιβλίο του Αμερικανού δημιουργού έχει και τη δική του Παγκόσμια Ημέρα, που γιορτάζεται κάθε χρόνο περίπου στα μέσα του Σεπτεμβρίου.