Ο θησαυρός της λίμνης

Σενάριο/ Σχέδιο: Τζέισον Πάμεντ
Μετάφραση: Μάρω Ταυρή
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Ηλικίες: 9+

Είναι υπέροχο, εξαιρετικό, φανταστικό που οι εκδοτικοί στην Ελλάδα επενδύουν σε graphic novels και δεν φοβούνται να αναλάβουν μεγάλα, πολυσέλιδα έργα. Ένα τέτοιο χορταστικό ανάγνωσμα είναι και ο Θησαυρός Της Λίμνης.

Ο Πάμεντ είναι γνωστός στον κόσμο του animation, αλλά μιας και ταινία χωρίς storyboard δεν γίνεται, δεν είναι και δύσκολο το να πηδήξει κανείς – τσουπ! – στην τέχνη των comics. Ταυτόχρονα, τα comics είναι πιο εύκολα, αλλά έχουν κι έναν διαφορετικό κώδικα που απαιτεί περισσότερη διάδραση με το κοινό. Και ειδικά αυτό το τελευταίο το εκμεταλλέυεται στο έπακρο.

Ο Σαμ και η Ίρις (υπέροχο αυτό γιατί ο γιος μου έχει δύο αγαπημένες φίλες Ίριδες στη ζωή του) είναι 12 και 13, εκεί σε αυτή την μυστήρια, βασανιστική προεφηβεία ανάμεσα στο «Δεν είμαι παιδι!» αλλά και του «Μαμά, κοίτα!» ακόμα. Που, αλήθεια, δεν είναι παιδιά, αλλά και είναι. Είναι παιδικοί φίλοι που μεγαλώνουν σε μια μικρή επαρχιακή πόλη. Και όπως συμβαίνει πάντα όταν μεγαλώνουμε, αλλάζουμε.

Μου αρέσουν οι ιστορίες που έχουν πολλά επίπεδα, γιατί αυτές είναι και οι ιστορίες που αξίζουν. Εδώ έχουμε την ιστορία δύο καρδιακών φίλων – και ίσως όσο μπαίνουν στην εφηβεία να γίνουν και κάτι άλλο – που απομακρύνονται γιατί νομίζουν ότι για να είσαι με κάποιον πρέπει να θες ακριβώς τα ίδια πράγματα. Τι ωραίο ταξίδι προς την ωριμότητα και συνειδητοποίηση για τον εαυτό τους και τη σχέση τους με τους άλλους. Συγκινήθηκα και χάρηκα τα δύο αυτά παιδιά που είναι αναπολογητικά ο εαυτός τους όσο μαθαίνουν να είναι αυτό και να αποδέχονται τον άλλο.

Φυσικά υπάρχει και αυτός ο θησαυρός της λίμνης, το μυστήριο που κινητοποιεί την πλοκή. Η περιπετειώδης Ίρις ονειρεύεται Ατλαντίδες και μεγάλες ανακαλύψεις (ταυτίστηκα απόλυτα μιας και όταν ο φόβος του θανάτου με άρπαξε για πρώτη φορά, αποφάσισα ότι θα βρω τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, θα γίνω διάσημη άρα και αθάνατη!). Και όταν ανακαλύπτουν με τον πιο ήπιο Σαμ μια πόλη στην ξεραμένη λίμνη, τότε ο ενθουσιασμός της είναι μεγάλος. Και φτάνει στο κατακόρυφο όταν ο κίνδυνος πλησιάζει όλο και περισσότερο. Γιατί ιστορία χωρίς ζήτημα ζωής και θανάτου τι νόημα έχει, σωστά;

Υπάρχει όμως και ένα μεταφυσικό επίπεδο. Η Ίρις συναντά ένα κορίτσι, τη Λίλι, σε εκείνη την αναδυόμενη πολιτεία που είναι από τους κατοίκους της παλιάς πόλης. Ένα φάντασμα; Ένα όραμα; Δεν μαθαίνουμε ποτέ και δεν πειράζει.

Και τέλος υπάρχει και μια ιστορία που προσωπικά αγάπησα περισσότερο από όλα. Η ιστορία του Μπεν και της Λίλι. Ο Μπεν γέρος πια στην όμορφη καλύβα του στη φύση ήταν ο παιδικός φίλος της Λίλι. Μια ιστορία αγάπης και βαθιάς σοφίας που μπλέκεται παράλληλα με την ιστορία των πρωταγωνιστών μας. Συγκίνηση και τρυφερότητα.

Αυτό που θα πω για αυτό το όμορφο βιβλίο είναι οι αριστουργηματικές παύσεις του. Σελίδες ολόκληρες χωρίς λόγια, με κοντινά σε ζουζούνια. Τι ωραία που δεν τις φοβάται αυτές τις παύσεις ο δημιουργός, που έχει εμπιστοσύνη στο ζωντανό σχέδιό του, αλλά και σε εμάς, τους αναγνώστες του.

Χορταστικό, όμορφο και άκρως απαραίτητο για το καλοκαίρι! Αυτό ακριβώς είναι Ο Θησαυρός Της Λίμνης.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ