O Tικ και η Τέλα γίνονται τηλεοπτική σειρά

 

Ακόμα ένα βιβλίο του Axel Scheffler ετοιμάζεται να μεταφερθεί στη μικρή οθόνη. Μετά τα Ξυλαράκης, Γκράφαλο και Μια σκούπα μα τι σκούπα, βιβλία που έχει δημιουργήσει μαζί με την Julia Donaldson, σειρά παίρνουν οι πολυαγαπημένοι χαρακτήρες Τικ και Τέλα. Η εταιρεία Magic Light Pictures αγόρασε τα δικαιώματα από την Nosy Crow, τον ανεξάρτητο Βρετανικό εκδοτικό οίκο που εκδίδει τα συγκεκριμένα βιβλία του Axel Scheffler και ήδη βρίσκεται στο στάδιο της παραγωγής. Η συγκεκριμένη εταιρεία ευθύνεται για την τεράστια τηλεοπτική επιτυχία των ταινιών μικρού μήκους Γκράφαλο (2009), Το παιδί του Γκράφαλο (2012), Μια σκούπα μα τι σκούπα (2014) και Ξυλαράκης (2015) που προβλήθηκαν τις συγκεκριμένες χρονιές ανήμερα Χριστούγεννα από το BBC One και προσέλκυσαν περισσότερους από 10 εκατομμύρια τηλεθεατές. Η μεταφορά των βιβλίων των Τικ και Τέλα στη μικρή οθόνη είναι η πρώτη παραγωγή που κάνει που απευθύνεται σε μικρότερης ηλικίας παιδιά.

Οι ταινίες που βασίζονται στα βιβλία του Scheffler και της Donaldson έχουν φανατικό κοινό και εκτός Μεγάλης Βρετανίας, αν και δεν έχουν μεταγλωττιστεί ή υποτιτλιστεί (δυστυχώς). Εχουν υπάρξει υποψήφια για τα βραβεία BAFTA (το Stickman, το Gruffalo’s Child και το Room on the broom που τελικά το κέρδισε κιόλας) και για Oscar (Room on the broom) και αποτελούν μικρά έργα τέχνης κινουμένων σχεδίων, στα οποία δανείζουν τις φωνές τους διάσημοι ηθοποιοί όπως η Gillian Anderson, η Sally Hawkings, o David Walliams, η Helena Bonham Carter και ο James Corden. Αξίζει, δε, να αναφερθεί πως τη μουσική για τις ταινίες αυτές έχει συνθέσει o Γάλλος René Aubry, ο οποίος έχει συνθέσει μουσική και για την Pina Bausch! Αρα, δεν έχουμε παρά να περιμένουμε τα καλύτερα από τη μεταφορά των περιπετειών των Τικ και Τέλα στη μικρή οθόνη.


Η σειρά βιβλίων που περιλάμβάνει επτά τίτλους γραμμένους από την Camilla Reid, Editorial Director της Nosy Crow και εικονογραφημένους από τον Axel Scheffler, έχουν πουλήσει περισσότερο από ένα εκατομμύριο βιβλία παγκοσμίως. Ενας από τους λόγους που ο Τικ και η Τέλα (Pip & Posy στο πρωτότυπο) έχουν αγαπηθεί τόσο πολύ από το κοινό είναι γιατί όλες οι ιστορίες είναι βασισμένες σε καταστάσεις που συμβαίνουν σχεδόν καθημερινά στις ζωές των παιδιών. “Είναι εκείνα τα ‘μικρά δράματα’ στην καθημερινότητά τους, όπως το να σου πάρει κάποιος το πατίνι ή να σου φύγουν λίγα τσίσα γιατί ξεχάστηκες από το παιχνίδι που κάνουν τον Τικ και την Τέλα τόσο προσιτούς“, μας είχε εξηγήσει ο ίδιος ο Axel Scheffler στη συνέντευξη που είχει παραχωρήσει το 2016 στην Κόκκινη Αλεπού.

Στην Ελλάδα κυκλοφορούν και οι επτά τιτλοι της σειράς από τις Εκδόσεις Ικαρος, όμως αυτή τη στιγμή μόνο ένας (Το σούπερ πατίνι) είναι διαθέσιμος.

 

 

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Η Άστριντ Λίντγκρεν και η ελευθερία έκφρασης των παιδιών

Ήταν μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες σε όλο τον κόσμο, γνωστή όχι μόνο για τη συμβολή της στον χώρο της παιδικής λογοτεχνίας, αλλά και για το έργο της ως ακτιβίστρια. Υπήρξε ειρηνίστρια, υπέρμαχος των δικαιώματων των παιδιών, υπέρμαχος των δικαιωμάτων των ζώων, αλλά και η γυναίκα που με τα καυστικά της άρθρα στην εφημερίδα Expressen και τον αγώνα της κατά της υπερβολικής φορολόγησης, οδήγησε το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών της Σουηδίας σε ήττα μετά από 40 χρόνια στην εξουσία.

Γιατί απαγορεύουν τα βιβλία στην Αμερική;

Τι συμβαίνει στην Αμερική με τις απαγορεύσεις βιβλίων και τι είναι όλα αυτά τα νομοσχέδια που κατακαιρούς περνάμε από το Κοινοβούλιο; Η Ισμήνη Μιχαήλ στέλνει ρεπορτάζ από την Αμερική με αφορμή και την πρόσφατη είδηση για τη δωρεά 100.000 δολαρίων της Laurie Halse Andrerson στο PEN America.

Ώρα για…. σιωπηλή ανάγνωση

Ελπίζουμε ο τίτλος να μην σας μπέρδεψε. Και όχι, το σίγουρο είναι ότι δεν… “αλλαξοπιστήσαμε”! Η μεγαλόφωνη ανάγνωση και η ενθάρρυνση γονέων, κηδεμόνων, φροντιστών και εκπαιδευτικών να γνωρίσουν τα σπουδαία της οφέλη παραμένει ο βασικός μας σκοπός ως περιοδικό, όμως δεν μπορούμε να παραβλέψουμε και την αξία της σιωπωλής ανάγνωσης και τον ρόλο που παίζει τόσο στην ανάγνωση γενικότερα, όσο και στην εκπαιδευτική διαδικασία.