Ο Ξυλαράκης

Συγγραφέας: Julia Donaldson

Εικονογράφηση: Axel Scheffler

Απόδοση: Φίλιππος Μανδηλαράς

Εκδόσεις: Ικαρος

Χρονιά έκδοσης: 2016

Ηλικίες: 3+

 

Ο Ξυλαράκης ζει με τη γυναίκα του και τα τρία του παιδιά σε ένα δέντρο στη μέση του δάσους. Που να ξέρει όμως, πως μια ανοιξιάτικη μέρα εκεί που έχει βγει μια βόλτα, θα μπλεχτεί σε μια περιπέτεια που θα τον απομακρύνει από το σπίτι του και την οικογένειά του και ότι ο Αγιος Βασίλης θα είναι τελικά αυτός που θα τον βοηθήσει να ξαναγυρίσει κοντά τους;

Η Τζούλια Ντόναλντσον γράφει τις περιπέτειες του Ξυλαράκη, ενώ ο Σέφλερ εικονογραφεί με τον δικό του, μοναδικό και αξεπέραστο τρόπο (που τον έχει κάνει αγαπητό σε μικρούς και μεγάλους αναγνώστες) μια ιστορία για την αξία της οικογένειας και της αγάπης και τη σημασία του να περνάει κανείς τις γιορτές των Χριστουγέννων με τους αγαπημένους του.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως, η Ντόναλντσον έχει γράψει ένα κείμενο γεμάτο στιχάκια και ομοιοκαταληξίες στα αγγλικά, ένα κείμενο που αγγλόφωνα έντυπα και site έχουν επαινέσει για το πόσο έξυπνο είναι. Ο Φίλιππος Μανδηλαράς, αν και είχε ένα πολύ δύσκολο έργο μπροστά του, έκανε εξαιρετική δουλειά. Ετσι, το ελληνικό κείμενο κρατάει την ουσία και αναδεικνύει τη σημασία της ιστορίας και τα νοήματα της με χιούμορ, χωρίς να χάνει στο ελάχιστο από την αλλαγή της γλώσσας.

Save

Save

Save

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Προδημοσίευση: Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού

Από το Μαχνάταν, στη Ρουμανία και από εκεί στη μακρινή Ιαπωνία, για να γυρίσουμε στη γειτονιά μας, στην Ιταλία και να κάνουμε μια στάση στη Γαλλία, με αφορμή το νέο βιβλίο της σειράς “Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας”. Το έκτο βιβλίο με τίτλο “Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού” είναι γραμμένο από την Άννα Κοντολέων και εικονογραφημένο, όπως όλα της σειράς, από τη Λίλα Καλογερή.

Χάθηκα

Στο εξώφυλλο του βιβλίου μια πολική αρκούδα στέκεται κάτω από τεράστιους ουρανοξύστες, που προοπτικά φεύγουν για να σμίξουν στον ουρανό, και κοιτάει επίμονα έναν χάρτη της μεγαλούπολης, κάτω από τον τίτλο «Χάθηκα».

Τα καλύτερα παιδικά βιβλία του 2023

Κάθε χρόνο η “Κόκκινη Αλεπού” ανακοινώνει τη λίστα με τα βιβλία που ξεχώρισε, με εκδόσεις από όλες τις κατηγορίες του παιδικού. Για το 2023 ξεχωρίσαμε 24 βιβλία, από ολες τις κατηγορίες του παιδικού βιβλίου: εικονογραφημένο, παιδικό, εφηβικό-νεανικό, γνώσεων.