Οδηγός εφηβείας για επαναστάτριες

Συγγραφείς: Teresa Susi Citriniti, Aurora Rosseti, Carolina Capria, Mariella Martucci
Επιμέλεια: Ελένα Φαβίλι
Εικονογράφηση: Silvia Bovo / Elisa Macellari
Μετάφραση: Θεοδώρα Δαρβίρη
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Χρονιά έκδοσης: 2021
Ηλικίες: 9+, 12+, 15+

Η Έλενα Φαβίλι είναι γνωστή για τη σειρά βιβλίων που είχε ξεκινήσει μαζί με τη Φραντσέσκα Καβάλο, τα “Goodnight Stories for Rebel Girls” (“Ιστορίες της Καληνύχτας για επαναστάτριες”), ένα εκδοτικό φαινόμενο που έχει ξεπεράσει τα 6 εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως. Μετά την κυκλοφορία των τριών αυτών βιβλίων της σειράς, με σύντομες βιογραφίες γυναικών που άλλαξαν τον κόσμο, η Φαβίλι επιμελείται τον Οδηγό εφηβείας για επαναστάτριες. Μέσα από μικρά αλλά πολύ περιεκτικά κείμενα, διανθισμένα με εικονογραφήσεις που ταιριάζουν απόλυτα στο ηλικιακό γκρουπ στο οποίο απευθύνονται, η Φαβίλι συνεργάζεται με τέσσερις γυναίκες συγγραφείς – δύο εκ των οποίων ψυχολόγοι/ψυχίατροι – και δύο εικονογράφους και δημιουργούν όλες μαζί έναν εξαιρετικά χρήσιμο οδηγό για κορίτσια από 9 ετών.

Ξεκινώντας με το τι σημαίνει εφηβεία και τι συνεπάγεται αυτό για το σώμα μας, οι συγγραφείς αρχίζουν να ξετυλίγουν το κουβάρι αυτής της τόσο περίεργης, αλλά τόσο όμορφης μεταβατικής περιόδου από την παιδική ηλικία στην ενήλικη ζωή. Τι συμβαίνει στο σώμα μας, πού είναι οι ωοθήκες μας, πώς είναι σχηματισμένα τα στήθη μας, πώς μεγαλώνουν και τι περιλαμβάνουν, πώς είναι σχηματισμένο το αιδοίο και γιατί υπάρχουν διαφορές από γυναίκα σε γυναίκα, τι είναι η περίοδος και γιατί μας συμβαίνει, πώς γίνεται η σύλληψη είναι μόνο η αρχή όλων αυτών των υπέροχων που θα έχεις την ευκαιρία να διαβάσεις και να ενημερωθείς για το σώμα σου για τις αλλαγές που έρχονται με τα χρόνια. Και δεν είναι μόνο αυτό, γιατί το βιβλίο αυτό δε μιλάει μόνο για την περίοδο ή τη γυναικεία σωματική φυσιολογία, αλλά και την κοινωνικοποίηση, τις παρέες, τα φύλα, τα στερεότυπα, τις προκαταλήψεις, τις διακρίσεις και φυσικά ό,τι κατά κανόνα απασχολεί όλου τους έφηβους: τα πρώτα φιλιά, τα πρώτα αγγίγματα, την πρώτη σεξουαλική επαφή, χωρίς να παραλείπει να αναφερθεί στη σημασία της συναίνεσης, στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και πώς να προστατεύεσαι, αλλά και σε κάτι άλλο πολύ σημαντικό, τα συναισθήματα που βιώνονται στο 100%.

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον εγχειρίδιο, ένας πολύτιμος οδηγός που δεν εστιάζει μόνο στις σωματικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της προεφηβείας και της εφηβείας, αλλά ανοίγει μια μεγάλη συζήτηση αναφέροντας τους κινδύνους που πιθανώς να αντιμετωπίσουν τα παιδιά μεγαλώνοντας, μέσα στο κοινωνικό τους πλαίσιο, τον εκφοβισμό (φυσικό και διαδικτυακό), το body shaming, κ.α. Περιεκτικό, σαφές, γραμμένο για παιδιά και έφηβους, χωρίς όρους που μπερδεύουν, χωρίς πουριτανισμό και πάνω από όλα με ειλικρίνεια. Το “Οδηγός εφηβείας για επαναστάτριες” είναι το βιβλίο που θα θέλαμε πολύ να είχαμε μεγαλώνοντας. Είναι το βιβλίο που χαιρόμαστε να αγοράζουμε για τις κόρες μας και τις φίλες τους, το βιβλίο που αγαπάμε να το διαβάζουμε κι εμείς οι ίδιες. Αναζητήστε το!

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Με τα φτερά τους ενωμένα

Η ιστορία του Κλεπέταν και της Μαλένα, η ιστορία δύο λευκοπελαργών, μας χαρίζει απλόχερα – όπως έτσι κι αλλιώς κάνει

Ένα γράμμα

Μια τρυφερή ιστορία για τη μεταμορφωτική δύναμη του «Σ’ αγαπώ», τρυφερές καληνύχτες και πολλές συζητήσεις με μικρά παιδιά.