Οι άθλιοι: διασκευή του Μιχάλη Μακρόπουλου

Συγγραφέας: Βίκτορ Ουγκό
Εικονογράφηση: Βασίλης Κουτσογιάννης
Εκδόσεις: Διόπτρα
Χρονιά έκδοσης: 2022
Ηλικίες: 9+

Βρισκόμαστε στο 1796, σε μια πολύ σκληρή και περίεργη εποχή για τη Γαλλία. Ο Γιάννης Αγιάννης περνάει δεκαεννέα ολόκληρα χρόνια στη φυλακή επειδή έκλεψε μια φρατζόλα ψωμί. Οταν αποφυλακιστεί, θα του δωθεί μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Σώζει ένα κορίτσι, την Κοζέτ, και βρίσκεται στο Παρίσι, στα οδοφράγματα της εξέγερσης του 1832.

Το λογοτεχνικό αριστούργημα του Ουγκό, Οι άθλιοι, που έχει συγκινήσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που το έχουν διαβάσει, και έχει χαρίσει στην παγκόσμια λογοτεχνία μοναδικούς χαρακτήρες, όπως η Φαντίν, ο Γαβριά, ο τρομερός επιθεωρητής Ιαβέρης, η Κοζέτ και φυσικά ο Γιάννης Αγιάννης, έρχεται μέσα από την πένα του συγγραφέα Μιχάλη Μακρόπουλου να συγκινήσει και τους μικρούς σε ηλικία αναγνώστες.

Στην ερώτηση αν μπορεί ένα τόσο σπουδαίο και ενήλικο λογοτεχνικό έργο να διαβαστεί από παιδιά, η απάντηση είναι «ναι» και σε αυτό βοηθάει τόσο η «φρέσκια» ματιά του Μακρόπουλου πάνω στο κείμενο του Ουγκό, όσο και η εκθαμβωτική εικονογράφηση του Βασίλη Κουτσογιάννη, που δένει απόλυτα με την ατμόσφαιρα του έργου. Τα μπλε και μοβ χρώματα με τις φούξια πινελιές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό που χρειάζεται για να μπει ο αναγνώστης στο πετσί της υπόθεσης και να ζήσει μαζί με τους πρωταγωνιστές της ιστορίας τη ζωή του Γιάννη Αγιάννη και τη μεγάλη του περιπέτεια, ενώ παράλληλα παίρνει μια γεύση από το σπουδαίο λογοτενχικό έργο των συνολικά 1.000+ σελίδων που μιλά για την πάλη του καλού και του κακού, τη φύση των νόμων, την ιστορίας της Γαλλίας, μέχρι την αρχιτεκτονική του Παρισιού, την πολιτική και την ηθική φιλοσοφία, τη θρησκεία τον έρωτα και την οικογενειακή αγάπη. Στις 112 σελίδες του, ο νεαρός αναγνώστης παίρνει μια πρώτη γεύση του σπουδαίου λογοτεχνικού έργου που πρωτοεκδόθηκε το 1862, έχει μεταφραστεί σε δεκάδες γλώσσες, έχει γίνει ταινία στον κινηματογράφο, την τηλεόραση, έχει μεταφερθεί στο θεατρινό σανίδι, ενώ έχει γίνει και μιούζικαλ.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ο πόλεμος

Η επικαιρότητα φέρνει συνεχώς στο προσκήνιο τη λέξη «πόλεμος». Εμείς οι μεγάλοι στο άκουσμά της κατακλυζόμαστε από εικόνες φρίκης, συναισθήματα φόβου και απελπισίας, κορμιά και ψυχές καταρρακωμένες από το τέρας αυτής της καταστροφής. Μοιραία, λοιπόν, εγείρει την περιέργεια των παιδιών και ρωτάνε «τι είναι ο πόλεμος;»

Μεγάλα μεγάλα συναισθήματα

Τα μεγάλα συναισθήματα των μικρών παιδιών είναι το αντικείμενο του βιβλίου «Μεγάλα μεγάλα συναισθήματα» . Όποιος δεν έχει έρθει αντιμέτωπος με ένα τετράχρονο που κλαίει γοερά γιατί έχασε το παιχνίδι του, δεν μπορεί να κατανοήσει τι σημαίνουν μεγάλα συναισθήματα μικρών παιδιών.

Πώς να καλλιεργήσεις μονόκερους

Ένα κοριτσάκι ψάχνει δώρο για τη γιαγιά του. Αγαπά πολύ τα φυτά, επομένως η Σάρα ψάχνει για ένα πολύ ιδιαίτερο φυτό για τα γενέθλιά της. Ποιο καλύτερο μέρος να το βρει, από τον Ανθόκηπο με τα μαγικά φυτά;