Οι άθλιοι: διασκευή του Μιχάλη Μακρόπουλου

Συγγραφέας: Βίκτορ Ουγκό
Εικονογράφηση: Βασίλης Κουτσογιάννης
Εκδόσεις: Διόπτρα
Χρονιά έκδοσης: 2022
Ηλικίες: 9+

Βρισκόμαστε στο 1796, σε μια πολύ σκληρή και περίεργη εποχή για τη Γαλλία. Ο Γιάννης Αγιάννης περνάει δεκαεννέα ολόκληρα χρόνια στη φυλακή επειδή έκλεψε μια φρατζόλα ψωμί. Οταν αποφυλακιστεί, θα του δωθεί μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Σώζει ένα κορίτσι, την Κοζέτ, και βρίσκεται στο Παρίσι, στα οδοφράγματα της εξέγερσης του 1832.

Το λογοτεχνικό αριστούργημα του Ουγκό, Οι άθλιοι, που έχει συγκινήσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που το έχουν διαβάσει, και έχει χαρίσει στην παγκόσμια λογοτεχνία μοναδικούς χαρακτήρες, όπως η Φαντίν, ο Γαβριά, ο τρομερός επιθεωρητής Ιαβέρης, η Κοζέτ και φυσικά ο Γιάννης Αγιάννης, έρχεται μέσα από την πένα του συγγραφέα Μιχάλη Μακρόπουλου να συγκινήσει και τους μικρούς σε ηλικία αναγνώστες.

Στην ερώτηση αν μπορεί ένα τόσο σπουδαίο και ενήλικο λογοτεχνικό έργο να διαβαστεί από παιδιά, η απάντηση είναι «ναι» και σε αυτό βοηθάει τόσο η «φρέσκια» ματιά του Μακρόπουλου πάνω στο κείμενο του Ουγκό, όσο και η εκθαμβωτική εικονογράφηση του Βασίλη Κουτσογιάννη, που δένει απόλυτα με την ατμόσφαιρα του έργου. Τα μπλε και μοβ χρώματα με τις φούξια πινελιές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό που χρειάζεται για να μπει ο αναγνώστης στο πετσί της υπόθεσης και να ζήσει μαζί με τους πρωταγωνιστές της ιστορίας τη ζωή του Γιάννη Αγιάννη και τη μεγάλη του περιπέτεια, ενώ παράλληλα παίρνει μια γεύση από το σπουδαίο λογοτενχικό έργο των συνολικά 1.000+ σελίδων που μιλά για την πάλη του καλού και του κακού, τη φύση των νόμων, την ιστορίας της Γαλλίας, μέχρι την αρχιτεκτονική του Παρισιού, την πολιτική και την ηθική φιλοσοφία, τη θρησκεία τον έρωτα και την οικογενειακή αγάπη. Στις 112 σελίδες του, ο νεαρός αναγνώστης παίρνει μια πρώτη γεύση του σπουδαίου λογοτεχνικού έργου που πρωτοεκδόθηκε το 1862, έχει μεταφραστεί σε δεκάδες γλώσσες, έχει γίνει ταινία στον κινηματογράφο, την τηλεόραση, έχει μεταφερθεί στο θεατρινό σανίδι, ενώ έχει γίνει και μιούζικαλ.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Λύκοι στο χιόνι

Η Φιο και η μητέρα της ζουν ολομόναχες στα δάση της Ρωσίας, με μόνη συντροφιά τους λύκους τους. Όταν ο Ρωσικός Στρατός τις απειλεί με δολοφονική εχθρότητα και αρπάζουν τη μητέρα της, η Φιο και οι λύκοι της δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να το σκάσουν. Στην πορεία τους προς την Αγία Πετρούπολη μια ομάδα παιδιών που συνεχώς μεγαλώνει ενώνεται μαζί τους.

Μικρή βιβλιοθήκη για νεαρά ανήσυχα πνεύματα

Μία νέα σειρά με βιβλία γνώσεων, ένα πολύτιμο εγκυκλοπαιδικό εργαλείο με την εγγύηση του Oxford University Press. Ειδικοί σε κάθε επιστημονικό πεδίο γράφουν με τρόπο κατανοητό που εισάγει τα παιδιά σε κάθε θέμα μέσα σε λίγες σελίδες.

Εκεί έξω στο διάστημα για 24 ώρες

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ΔΔΣ) και πώς είναι η ζωή των ανθρώπων εκεί; Πώς κάνουν μπάνιο και πλένουν τα δόντια τους οι αστροναύτες, αφού το νερό αντί να ‘τρέχει’ αιωρείται; Τι τρώνε στο διάστημα και πώς πάνε τουαλέτα; Αλλά, γιατί υπάρχει ο ΔΔΣ; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα απαντώνται μέσα από τις 60 σελίδες αυτού του εντυπωσιακού παιδικού βιβλίου γνώσεων.