Οι εκπλήξεις που κρύβουν τα εκδοτικά προγράμματα ως τα Χριστούγεννα

Μακρύς και γεμάτος ωραία βιβλία είναι και ο κατάλογος με τις νέες εκδόσεις που θα δούμε από τον Πατάκη, με βιβλία που ανήκουν σε ένα ευρύ φάσμα θεματολογιών, γύρω από την εκπαίδευση, βιβλία που χρησιμοποιούνται και στα σχολεία, εικονογραφημένα για πολύ μικρά παιδιά, βιβλία που συμπληρώνουν ήδη γνωστές και αγαπημένες σειρές, αλλά και παιδικά και εφηβικά. Από όλα αυτά ξεχωρίζουμε τα: «Περιπέτειες στο μουσείο της Ακρόπολης» της Σοφία Ζαραμπούκα, «Ο Βραχοπόλεμος» της Αλεξάνδρας Μητσιάλη, σε εικονογράφηση Κατερίνας Χαδουλού, που μιλάει για τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, το νέο μυθιστόρημα του Γιώργου Χατζόπουλου «Η απόδραση (Όνειρο πρώτο, σειρά Οι αγριόπαπιες)», «Τα πέντε αδέρφια» σε κείμενο Γιάννη Σερβετά και εικονογράφηση Τόμεκ Γιοβάνη, το πρώτο εικονογραφημένο βιβλίο του Σπύρου Γιαννακόπουλου «Η περιπέτεια ενός ιππότη» σε εικονογράφηση Γεωργίας Ζάχαρη, το επίσης εικονογραφημένο «Τσουγρούτ (τρία λαϊκά παραμύθια για παιδιά που θέλουν να μεγαλώσουν)» της Λίλης Λαμπρέλλη, σε εικονογράφηση Αχιλλέα Ραζή, το “Η αόρατη κλωστή” της Partrice Karst, το Δώσε μου μια μπουκιά – Πεντανόστιμες ιστορίες φαγητού των Aleksandra Mizielinska, Daniel Mizielinski και Natalia Baranowska, που μας έδωσαν στο παρελθόν τους Χάρτες και το χριστουγεννιάτικο Μυστική πράκτωρ καρακάξα – Φάκελος «Καλικάντζαροι» του Φίλιππου Μανδηλαρά. Από εφηβικά οι εκδόσεις Πατάκη έκλεισαν και θα εκδώσουν το εφηβικό Το αγόρι από το Μπούχενβαλντ των Robbie Waisman & Susan McClelland, που διηγούνται την αληθινή ιστορία ενός αγοριού, του Romek Wajsman και μιας ομάδας έφηβων αγοριών που επέζησαν από το Ολοκαύτωμα και σώθηκαν από τον Άλμπερτ Άινσταιν και τον ραββίνο Herschel Schacter. Στα εφηβικά θα δούμε ακόμα και το Όλα μας τα κρυφά χαρίσματα της Caroline O’Donoghue.  

Πολύ πλούσιο είναι και το πρόγραμμα των παιδικών βιβλίων στις Εκδόσεις Καστανιώτη. Από αυτά ξεχωρίζουμε τα «Ο Χερούκλας» της Άννας Τσιαπούρη, σε εικονογράφηση Νικολέττας Φιλιππίδη, το Ησυχία, ο παππούς κοιμάται! του Μανώλη Νικόλτσιου, σε εικονογράφηση Ευτυχίας Ηλιάδου, ένα τρυφερό βιβλίο για τη σχέση παππού κι εγγονού και το «Λοιπόν, ξέρεις κάτι; Φτάνει!» του Βασίλη Παπαθεοδώρου, σε εικονογράφηση Πέτρου Χριστούλια, που μετά τους φόβους (Δεν πιστεύω να φοβασαι;) μιλάει για τα όρια. Για λίγο μεγαλύτερα παιδιά, οι εκδόσεις Καστανιώτη φέρνουν μετά το καταπληκτικό Καλοκαίρι στην πισίνα, τον Επόμενο γύρο (Οι Μπουκόβσκι το παλεύουν) του Βιλ Γκμέλινγκ, τη νέα ισπανική σειρά Μυστήρια στην πολυκατοικία της Μπεγκόνια Όρο με δυο βιβλία για αρχή, τα Σκυλοβρωμερά ίχνη και το Ένα αστέρι κάνει μπαμ, ενώ για τους έφηβους αναγνωστες θα δούμε το μυθιστόρημα Ξινή πορτοκαλάδα της πρωτοεμφανιζόμενης Αλεξίας Κατσικογιάννη και Τα φαντάσματα του Ντέμιν της Βερένα Κέσλερ, το οποίο αναφέρεται σε μια πολύ σκοτεινή περίοδο για τη Γερμναία, με φόντο τη μεγαλύτερη μαζική αυτοκτονία στα χρονικά της χώρας, το 1945, όταν προέλαυναν οι σοβιετικοί, μιλώντας για τη ζωή της 15χρονης πρωταγωνίστριάς του και της 90χρονης γειτόνισσάς της. Τέλος, και λίγο πριν τις γιορτές θα δούμε και δυο χριστουγεννιάτικα βιβλία για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά: Το Ο Αϊ Βασίλης απεργεί της Μαρίας Αρ. Καραγιάννη και του Γιώργου Σγουρού και το βιβλίο του Πολυχρόνη Κουτσάκη με εικόνες της Δέσποινας Γιαννακάκη.

Οι πάντα εκλεκτικές εκδόσεις Ποταμός θα μας φέρουν τέσσερα εξαιρετικής αισθητικής βιβλία, ξεκινώντας από αυτό της Ντολόρες Μπράουν, σε εικονογράφηση Ρεζά Νταλβάντ. Το Η μέρα που ήρθες μιλάει για τη δημιουργία οικογένειας, για την υιοθεσία, την προσμονή, τη χαρά και τη δημιουργία αναμνήσεων. Η εικαστικός Ζακλίν Πολενάκη συνεργάζεται με τη συγγραφέα/ποιήτρια Στέργια Κάββαλου και μας παρουσιάζουν τη Ντουλάπα, ένα βιβλίο με ιδιαίτερο σχήμα, που αναφέρεται μέσα από την ιστορία του Αναστάση στις επιλογές μας και το πώς οι άλλοι μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις μας, να μας γεμίζουν κάποιες φορές με φόβο, αλλά και πώς εμείς μπορούμε να κάνουμε τους άλλους να δουν ποιοι πραγματικά είμαστε και τι μας κάνει ευτυχισμένους. Τέλος, δύο βιβλία της εικονογράφου Melissa Castrillon θα προστεθούν στον κατάλογο του Ποταμού, το Αγαπημένη μου μικρή σε κείμενο Νίνα Λάντεν και το Νάνο: Η εκπληκτική επιστήμη του πολύ (πολύ) μικρού, σε κείμενο Τζες Γουέιντ, ένα βιβλίο γνώσεων που ασχολείται με τον τομέα της νανοτεχνολογίας.

Η συγγνώμη είναι μια λέξη που διορθώνει τα πράγματα. Τι γίνεται, όμως, με όσα δεν φτιάχνονται; To εκδοτικό πρόγραμμα των εκδόσεων Καλέντη ανοίγει με το εικονογραφημένο βιβλίο συναισθημάτων της Μάρως Σφακιανοπούλου και του Βασίλη Κουτσογιάννη «Μάστορας συγγνώμης». Για παιδιά 9+ ετών, οι αναγνώστες μπορούν να βρουν το «Ευανθία Καΐρη – Η πιο μικρή δασκάλα» της Ιφιγένειας Μαστρογιάννη, το έκτο βιβλίο στη σειρά Μικρές ιστορίες για Μεγάλα γεγονότα, ενώ τέλος για την ίδια ηλικιακή ομάδα, οι εκδόσεις προτείνουν και το νέο βιβλίο της Ελένης Σβορώνου «Η χαμένη ψηφίδα της Αγίας Σοφιάς» σε εικονογράφηση Φίλιππου Φωτιάδη.  

Οι εκδόσεις Τζιαμπίρης μας φέρνουν μια πολύ γκάμα χριστουγεννιάτικων βιβλίων, 17 τον αριθμό, από τα οποία ξεχωρίσαμε τα Χριστούγεννα της Emma Yarlett με ήρωα τον Αστερή, το Σπίτι μου θέλω να παώ, μόνο εκείνο αγαπάω της Ράνιας Τζιαμπίρη σε εικονογράφηση Γιάννη Σκουλούδη και το Πολυκατάστημα της Maudie Powel-Truck και της Hoang Giang.

Οι εκδόσεις Susaeta μας φέρνουν πολλά βιβλία δραστηριοτήτων αλλά και γνώσεων, για πολύ μικρά παιδιά και πιο μεγάλα, όπως το «Οι πιο όμορφοι μύθοι και θρύλοι από όλο τον κόσμο», μια συλλογή με μύθους και θρύλους από διάφορες γωνιές του κόσμου με πλούσια εικονογράφηση, το «Φανταστικές ιστορίες με μονόκερους», μια ανθολογία με ιστορίες από το μακρινό παρελθόν στις οποίες πρωταγωνιστούν μονόκεροι, το Καλειδοσκόπιο χρωμάτων – Δράκοι, δεινόσαυροι, ρομπότ και άλλα παράξενα πλάσματα, όπου μας αποκαλύπτονται ερπετόμορφοι και αετόμορφοι δράκοι, δεινόσαυροι-αρπακτικά, πολυμορφικά ρομπότ, ατρόμητοι πολεμιστές από το παρελθόν και «πειραγμένα» οχήματα από το μέλλον που μπορούμε να τα ζωγραφίσουμε και το Πιάσε το λουρί, ένας εύχρηστος οδηγός που θα κατατοπίσει τα παιδιά γύρω από τα πιο σημαντικά θέματα που αφορούν την εκπαίδευση, τη διατροφή, την περιποίηση και την υγεία του σκύλου τους. Θα την παράλειψη να μην αναφέρουμε και τη σειρά με βιβλία κλασικής λογοτεχνίας όπως Η μικρή Ντόριτ του Τσαρλς Ντίκενς, η Πολυάννα της Eleanor H. Porter, ο Κόμης Μοντεκρίστο του Δουμά, κ.ά.

Και κλείνουμε το φετινό αφιέρωμα στις νέες κυκλοφορίες με τις εκδόσεις Μίνωας, οι οποίες ανοίγουν τη φθινοπωρινή σεζόν με τη μοντεσσοριανή εκπαιδεύτρια Σαρλότ Πουσέν και το βιβλίο της Μοντεσσόρι, από τη γέννηση έως 3 ετών – Μάθε με πώς να είμαι ο εαυτός μου. Μέσα στους δύο επόμενους μήνες θα δούμε ακόμα το νέο βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη, Φρούτα και λαχανικά, εμπρός, μαρς!, σε εικονογράφηση Νίκου Γιαννόπουλου, μια νέα ιστορία που προστίθεται στη σειρά Σ’ αγαπώ της Μάρως Θεοδωράκη, έναν νέο τίτλο στην παιδική σειρά εικονογραφημένων βιβλίων «Τόσο απλά» (Καλοί και κακοί), όπου η παιδίατρος Κατρίν Ντολτό, με τη βοήθεια της επιστημονικής συνεργάτιδάς της, Κολίν Φορ-Πουαρέ, εξηγεί στα παιδιά γιατί κάνουμε καλά ή κακά πράγματα. Ακομα, διαβάζουμε πως εμπλουτίζεται η σειρά Γνωρίζω τη Μυθολογία με τον νέο τίτλο Μυθικές ηρωίδες, από την Ιωάννα Μπαμπέτα, ενώ η Κωνσταντίνα Αρμενιάκου υπογράφει νέα σειρά βιβλίων για το νηπιαγωγείο, με πρώτο τον τίτλο Η ψείρα δεν είναι κατοικίδιο, σε εικονογράφηση της Χρύσας Σπυρίδωνος. Το Σαν Λούνα Παρκ είναι το νέο βιβλίο της Ιωάννας Μπαμπέτα, σε εικονογράφηση της Σάντρας Ελευθερίου, ενώ στον κατάλογο των νέων εκδόσεων βλέπουμε και τη νέα σειρά εικονογραφημένων βιβλίων με τίτλο Ο Μούργος, η οποία έχει μεταφραστεί σε 12 γλώσσες, ενώ έχει γίνει και τηλεοπτική σειρά στη Γαλλία. Τα δύο πρώτα βιβλία είναι Ο Μούργος και Ο Μούργος στο σχολείο.

 

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ