Οι εκπλήξεις που κρύβουν τα εκδοτικά προγράμματα ως τα Χριστούγεννα

Μετά από έναν χειμώνα που μας έκλεισε όλους στα σπίτια μας γεμάτους φόβο για κάτι άγνωστο ως τότε κι ένα καλοκαίρι ακόμα πιο περίεργο που μας έπνιξε στον καπνό και την αβεβαιότητα, έρχεται το φθινόπωρο και τα εκδοτικά προγράμματα ως τα Χριστούγεννα να μας γλυκάνουν και να κάνουν τον χειμώνα λίγο πιο ανεκτό και χρωματιστό, γεμάτο όμορφες ιστορίες και εικονογραφήσεις. Με πολλές μεταφράσεις και λίγες συγκριτικά ελληνικές παραγωγές, οι εγχώριοι εκδοτικοί – μικροί και μεγάλοι – μας προτείνουν βιβλία για όλες τις ηλικίες, από βρεφική ως εφηβικά και νεανικά. Για πρώτη φορά, το αφιέρωμα της Κόκκινης Αλεπού, δημοσιεύται σε ένα μέρος, με όλες τις νέες κυκλοφορίες σε ένα άρθρο.

Ξεκινάμε με τις εκδόσεις Παπαδόπουλος από όπου έρχονται πολύ ενδιαφέροντα βιβλία, τόσο εικονογραφημένα για μικρά παιδιά όσο και για λίγο μεγαλύτερες ηλικίες. Εκτός από τα εικονογραφημένα Κάτι δεν πάει καλά του Jory John, Εεε, βατράχι! και Εεε, σκύλε! των Gray & Field κι ένα ακόμα βιβλίο της σειράς Λύκος Ζαχαρίας, αναμένουμε με πολύ ενδιαφέρον αφενός το Λευκό πουλί , το πρώτο graphic novel της R.J. Palacio, μια ιστορία για τη δύναμη της καλοσύνης και του ανεξάντλητου θάρρους σε καιρό πολέμου, αφετέρου το επίσης graphic novel Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής, όπου ο Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης (σενάριο) και ο Παναγιώτης Πανταζής (σκίτσο) αφηγούνται την ιστορία του μεγαλύτερου σύγχρονου Έλληνα μαθηματικού. Ακόμα, περιμένουμε το “Ο πόλεμος που κέρδισα” της Κimberly Brubaker Bradley, τη συνέχεια ουσιαστικά του Ο πόλεμος που μου έσωσε τη ζωή καθώς και το συλλογικό έργο “Οι καλύτερες ιστορίες με σκύλους και γάτες” σε επιμέλεια Κυριάκου Αθανασιάδη.

Οι εκδόσεις Διόπτρα μας φέρνουν πολλά και ενδιαφέροντα βιβλία. Από το πολύ πλούσιο πρόγραμμά τους, ξεχωρίζουμε τα βιβλία της Μαρίνας Γιώτη Γέτι – Ημερολόγιο θετικής σκέψης, το εικονογραφημένο Ταξίδι στην αφρικανική σαβάνα των Μάνια Ζηρίδη & Τζωρτζίνα Σπύρη (εικ. Γιάννης Σκουλούδης) που θα κυκλοφορήσουν στις 22/9, μαζί με το βιβλίο της E. Lockhart Ήμασταν ψεύτες, που ανήκει στην κατηγορία των young adult. Μέσα στον Οκτώβριο περιμένουμε τη διασκευή των Μεγάλων Προσδοκιών του Ντίκενς από την Αργυρώ Πιπίνη, σε εικονογράφηση Αιμιλίας Κονταίου, αλλά και τα Η κούκλα και ο Κάφκα, της Larissa Theule, Τις Κυριακές στο πάρκο της Έφη Λαδά και το Τι συνέβαινε στον κόσμο ταυτόχρονα του Philip Parker όπου οι μικροί αναγνώστες εξερευνούν τον παγκόσμιο χάρτη και μαθαίνουν για τα σπουδαιότερα γεγονότα στην Ιστορία που συνέβησαν την ίδια χρονική περίοδο. Εξίσου ενδιαφέροντες τίτλοι είναι τα Όταν οι άγγελοι του χιονιού πετούν της MaggieO’Farrell, που γνωρίσαμε μέσα από το (ενήλικο) Αμνετ, το Αρχαίο Θέατρο – Ήρωες και Ηρωίδες που έγιναν Ποίηση της Κατερίνα Σέρβη σε εικονογράφηση Σάντρας Ελευθερίου και τέλος το Mέλη και Μελέκ της Βάνας Μαυρίδου σε εικονογράφηση Ρένιας Μεταλληνού, μια ιστορία μιας οικογένειας και μιας κούκλας με φόντο τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Οι εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη μας φέρνουν τέσσερα μεταφρασμένα και δύο ελληνικά βιβλία. Ο κόσμος των ξωτικών των Ίζι Κουίν & Ελέν Μαζισόν μας βοηθούν να καταλάβουμε καλύτερα τον κόσμο των ξωτικών, ενώ η Χέιλι Μπάρετ και η Άλισον Τζέι, μέσα από το βιβλίο του «Η μικρή Ζαχαροπλάστισσα» μιλούν για τους φίλους που έρχονται πάντα όταν τους χρειαζόμαστε. Το «Μα γιατί…;» των Σαντρίν Φριγκού και Φανί Φαζ δημιουργούν ένα παραμυθένιο ταξίδι στις λέξεις και στα συναισθήματα, ενώ η Εύη Γεροκώστα και ο Ανδρέας Κούρτης μας αφηγούνται Το φιλί του φεγγαριού, ένα παραμύθι εμπνευσμένο από μια σκηνή στο Φεστιβάλ Βιβλίου. Η Μαριέττα Κόντου και η Ελίζα Βαβούρη λένε «Ζωγράφισέ μου ένα νερό!» και, τέλος, η σειρά του Μπένζαμεν Λακόμπ με τις διασκευές κλασικών έργων λογοτεχνίας, εμπλουτίζεται με Το νησί του θησαυρού του Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον, σε εικονογράφηση Ετιέν Φρις.

Από τις εκδόσεις Φουρφούρι είδαμε με μεγάλη έκπληξη να ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει το αριστούργημα του Shaun Tan “Η άφιξη”. Το πολυβραβευμένο βιβλίο του Αυστραλού δημιουργού αφηγείται χωρίς να χρησιμοποιεί λέξεις (silent graphic novel), αλλά μόνο εικόνες, την ιστορία κάθε μετανάστη, κάθε πρόσφυγα και κάθε εξόριστου. Μια ιστορία πανανθρώπινη και πέρα από τις λέξεις. Στο graphic novel του «Η Άφιξη», ο Tan αποτίει φόρο τιμής σε όλους εκείνους που, αφήνοντας τα πάντα πίσω τους, τόλμησαν να ξενιτευτούν. Πέρα αυτό το σπουδαίο βιβλίο, οι εκδόσεις Φουρφούρι θα μας φέρουν δύο οδηγούς βελτίωσης και εξάσκησης για παιδιά που αγαπούν τα αθλήματα, τους «Πως να Γίνω Καλύτερος Καλύτερος Ποδοσφαιριστής» και «Ο Σύντροφος του Νεαρού Ποδηλάτη» (προσωρινός τίτλος), καθώς και το «Χαρισματική Εκπαίδευση. Πως οι δυσκολίες γίνονται πλεονέκτημα» της Ελένη Γαρυφαλάκη για γονείς/φροντιστές. Από εικονογραφημένα ξεχωρίζουμε το «Η Μαγεία της Όρασης» των Romana Romanyshyn & Andriy Lesiv, βιβλίο που ακολουθεί το εξαιρετικό «Η Μαγεία των Ήχων» που είδαμε και αγαπήσαμε πριν λίγο καιρό, το « Ουπς! Ακόμα ένας Λύκος!», το δεύτερο μέρος της σειράς των Titus και Lambert, το νέο βιβλίο της Σοφίας Πολίτου-Βερβέρη «Το Άλογο που δεν Πολεμούσε… και άλλες ιστορίες από τα πέρατα του κόσμου» σε εικονογράφηση Ναταλίας Καπατσούλια και τέλος τη σειρά παιδικών βιβλίων «Όταν το Κορίτσι Αποφάσισε» του Κωνσταντίνου Μπουτόπουλου και της Χάρις Σαπουντζή, με πρωταγωνίστρια μια διαφορετική και πολύ ξεχωριστή ηρωίδα, που όταν βάζει κάτι στο μυαλό της, δεν αφήνει τίποτα να της σταθεί εμπόδιο.

Εικονογραφημένα, βιβλία γνώσεων και βιβλία για μεγαλύτερα παιδιά θα δούμε και από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος με τα παρακάτω να ξεχωρίζουν: Η μαμά μου είναι πειρατίνα της Karine Surugue, μια αλληγορία για τη μάχη με τον καρκίνο και πώς γίνεται αντιληπτή από το παιδί, το Η Ζωή στον Άρη από τον Jon Agee, δημιουργό του βραβευμένου βιβλίου Ένας τοίχος στη μέση του βιβλίου, το Ένα κουτί με πεταλούδες. Μια ιστορία για τα συναισθήματα της Jo Rooks, αλλά και το Κουρέψου, Μαξ! το πρώτο από μια σειρά βιβλίων που υπογράφει η Μαρία Ρουσάκη και εικονογραφεί η Λέλα Στρούτση. Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε το βιβλίο «Γιάννης Αντετοκούνμπο. Από τις γειτονιές της Αθήνας στο NBA», την εικονογραφημένη ιστορία του Γιάννη Αντετοκούνμπο, το Μαθηματικά στο στοιχειωμένο σπίτι, ένα παιδικό βιβλίο μυστηρίων, τα οποία λύνονται με απλές εξισώσεις άλγεβρας, το ξεκαρδιστικό Η δική μου ανατομία. Ο απόλυτος (και αηδιαστικότατος) οδηγός για το ανθρώπινο σώμα που έγραψε ο διάσημος κωμικός και πρώην γιατρός Adam Kay για την κατανόηση των λειτουργιών του ανθρώπινου σώματος και τέλος το πολυαναμένομενο Πώς να αλλάξουμε τα πάντα. Προστατεύουμε τον πλανήτη και ο ένας τον άλλον, ένας οδηγός περιβαλλοντικής ενημέρωσης, που συνδυάζει τα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία από τη μακρόχρονη, ενδελεχή έρευνα της Naomi Klein πάνω στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, με την ανάγκη ενημέρωσης και κινητοποίησης της νέας γενιάς με τρόπο δημιουργικό, δυναμικό και εμψυχωτικό.   

Ο Ρούντι και το κατακόκκινο παλτό του Ντέιβιντ Μέλινγκ είναι ένα μόνο από τα δεκάδες βιβλία που θα κυκλοφορήσουν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο ως τα Χριστούγεννα. Το συγκεκριμένο βιβλίο εγκαινιάζει και μια νέα σειρά βιβλίων συμπεριφοράς με ήρωα έναν αξιολάτρευτο σκυλάκο που μαθαίνει τον κόσμο γύρω του και ζει τις πρώτες του εμπειρίες σαν ένα συνηθισμένο νήπιο. Για τις ίδιες ηλικίες είναι και τα βιβλία της σειράς «Η πολιτεία του Αισώπου» με τους τίτλους Ο λαγός και η χελώνα και Η αλεπού και ο πελαργός, διασκευασμένους για πολύ μικρά παιδιά από την Ιωάννα Μπαμπέτα. Για τα λίγο πιο μεγάλα παιδιά, το βιβλίο Οι δράκοι δε μοιράζονται, σε κείμενο και εικονογράφηση της Νίκολα Κίνεαρ, είναι μια υπέροχη ιστορία που δείχνει πόσο σημαντικό (και διασκεδαστικό) είναι να ξέρει κανείς να μοιράζεται, ενώ οι φαν του Μικρού Δράκου Καρύδα θα ενθουσιαστούν, αφού η αγαπημένη τους σειρά εμπλουτίζεται με μία δρακοπεριπέτεια (Ποιος φοβάται τα βαμπίρ;), αλλά και τρία νέα βιβλία γεμάτα παιχνίδια, δραστηριότητες και πολλή ζωγραφική. Από τον μακρύ κατάλογο των νέων κυκλοφοριών των εκδόσεων Μεταίχμιο ξεχωρίζουμε ακόμα το δεύτερο βιβλίο της σειράς Κούνελος & Αλεπού, ένα ακόμα βιβλίο των Αδερφών Φαν, το Ουρανοκατέβατο, το τέταρτο μέρος της σειράς “Το αγόρι που μεγάλωνε δράκους”, το βιβλίο-κόμικ-ημερολόγιο Πιζάζ της Sophy Henn για παιδιά από 9 ετών, αλλά και το 5 νύχτες μέχρι τα Χριστούγεννα του Αμερικάνου τηλεπαρουσιαστή Jimmy Fallon, σε εικονογράφηση Rich Deas, ένα από τα πολλά χριστουγεννιάτικα που θα βγουν κοντά στις γιορτές.

Τρία βιβλία περιμένουμε από την εκλεκτική Μικρή Σελήνη, με πρώτο το Η νέα φωλιά των Μαρσουπιλαμί του Γάλλου εικονογράφου Benjamin Chaud. Το βιβλίο – που θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο – απευθύνεται σε παιδιά 3+ ετών και τους συστήνει τα μικρά Μαρσουπιλαμί, που ζουν ήσυχα με τους γονείς τους στη ζούγκλα. Μέχρι που μια τρομερή καταιγίδα θα καταστρέψει τη φωλιά τους και όλα τα δέντρα και θα τους αναγκάσει να τα εγκαταλείψουν για να βρουν νέα φωλιά. Πρόκεται για το πρώτο βιβλίο της σειράς, με τα υπόλοιπα τέσσερα να ακολουθούν εν καιρώ. Το δεύτερο είναι το «Ησυχία!» της Celine Claire και της Magali Le Huche (5+). Μιλάει για τον κ. Μάρτιν, που αγαπά την ησυχία. Του αρέσει να πίνει το καφέ του με ηρεμία, να διαβάζει την εφημερίδα του αθόρυβα και να κοιμάται ήσυχα το μεσημέρι. Όμως ενώ όλοι στη γειτονιά γνωρίζουν την αγάπη του για την ησυχία, πολλές φορές το ξεχνούν και κάνουν πολύ θόρυβο. Ετσι εκείνος θα αναλάβει δράση. Τέλος, το Μπλε Τερατάκι της Olga de Dios έρχεται να κλείσει προσωρινά τον κύκλο των αγαπημένων βιβλίων της Ισπανίδας δημιουργού που γνωρίσαμε με τη Ρόζα το Τερατάκι. Ο τέταρτη ιστορία της σειράς είναι αφιερωμένη σε ένα αγαθό, μεγαλόσωμο τέρας που προσπαθεί να ανακαλύψει και αυτό την ταυτότητά του.  

Είσοδο – έκπληξη στον εκδοτικο χώρο έχουμε από τη γνωστή εταιρεία παχνιδιών Δεσύλλας. Ετσι, από τις Εκδόσεις Δεσύλλας θα δούμε ως τα Χριστούγεννα εικονογραφημένα βιβλία, βιβλία δραστηριοτήτων, βιβλία για πολύ μικρά παιδάκια από χαρτόνι, με ήχους, αλλά και γνώσεων. Ενδεικτικά αναφέρουμε, ότι έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους στα βιβλιοπωλεία τα Καληνυχτο-ιστορίες, δεκαπέντε τρυφερές ιστορίες με κάθε λογής νυσταγμένα ζωάκια, και το Η ημέρα που έγινα κι εγώ “λύκος” των Amelie Javaux και Annick Masson (μτφρ. Αντ. Παπαθεοδούλου), όπως επίσης τη σειρά βιβλίων για μωράκια (1+) του Ισπανού Pintachan, το γνώσεων ΛΕΞΕΡΕΥΝΗΤΕΣ σε δράση: 365 Λέξεις-Έμπνευση, Μία για Κάθε Μέρα του Χρόνου, το επίσης γνώσεων Φυσικός κόσμος, μια εικονογραφημένη ανθολογία θαυμάτων της φύσης και τα χαρτονένια βιβλία της Zoe Waring και Jonny Marx “Ανοιξε το παραθυράκι”, για παιδιά 1+.

Στις εκπλήξεις των φετινών εκδοτικών προγραμμάτων βρίσκουμε κι ένα δεύτερο βιβλίο του Shaun Tan, το Tales from outer suberbia. H Αυγή Δαφερέρα έχει αναλάβει τη μετάφραση για λογαριασμό των εκδόσεων Αίολος, με την ελληνική έκδοση να φέρει τον τίτλο “Ιστορίες από μακρινά προάστια” και να κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία ως τα τέλη του Σεπτεμβρίου.

Από τις εκδόσεις Μάρτης περιμένουμε τρία βιβλία, δύο παιδικά και ένα για γονείς/φροντιστές. Πρόκειται για το δεύτερο βιβλίο της σειράς με ήρωα τον Σπίθα (Ο Σπίθας πάει βουνό) των KajsaGordan και Mia Maria Guettler (4+) και το Εσύ τι θα προτιμούσες;, ένα βιβλίο των Λουίζας και Φίλιππου Φωτιάδη, όπου η μικρή Λουίζα αναρωτιέται και ο μπαμπάς Φίλιππος εικονογραφεί και μαζί παρουσιάζουν μια πρωτότυπη συλλογή διλημμάτων για παιδιά και μεγάλους (5+). Τέλος, οι εκδόσεις Μάρτης μας προτείνουν το βιβλίο της Shefali Tsabary Ο Ενσυνείδητος γονέας. (The conscious parent). Το βιβλίο, που προλογίζει ο Δαλάι Λάμα, μιλάει για τον τρόπο που μπορούμε να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας μέσω της ενσυνείδησης.

Από τις εκδόσεις Κέδρος θα διαβάσουμε δύο βιβλία, το εικονογραφημένο βιβλίο συμπεριφοράς Το συναισθηματόμετρο του επιθεωρητή Κροκοντίλο (κείμενο: Σουσάνα Ισέρν, εικονογράφηση: Μόνικα Καρετέρο) και το Ο κύκλος των Κυκλάδων της Βάσιας Εξάρχου, σε εικονογράφηση Βάσιας Εξάρχου, Δημήτρη Δουράμπεη και Άννυς Δαδούκη. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν αλλιώτικο ταξιδιωτικό οδηγό για όσους θέλουν να γνωρίσουν τα κυκλαδίτικα νησιά και να ανακαλύψουν τα μυστικά τους, μέσα από τις περιπέτειες του Φερδινάνδου, ενός ερημίτη κάβουρα από τη Σαντορίνη και της φώκιας Κονσολίνα (8+).

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Μετά τον Χάρι Πότερ τι;

Είναι μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις που καλούμαστε να απαντήσουμε εδώ στην Κόκκινη Αλεπού και ίσως μια από τις