Οι φίλοι που συναντάμε

Δημιουργός: Daniela Sosa
Μετάφραση: Αναστασία Αθηναίου
Εκδόσεις: Διόπτρα
Χρονιά έκδοσης: 2023
Ηλικίες: 3+, 5+

Το βιβλίο της Daniela Sosa είναι ένας ύμνος στη φιλία και στους ανθρώπους που επιλέγουμε να έχουμε δίπλα μας σε όλη μας τη ζωή. Μέσα από τις υπέροχες εικονογραφήσεις της, η Ρουμάνα δημιουργός μας μιλάει για όλα τα πιθανά και απίθανα συναισθήματα που γεννά η φιλία ανάμεσα σε δύο ή περισσότερους ανθρώπους ή και ζώα πολλές φορές.

Οι εικόνες της, που συνομιλούν απόλυτα με τα κείμενά της, δημιουργούν νέες αόρατες λέξεις που γίνονται νέες προτάσεις και μέσα από τις σελίδες του ντεμπούτου βιβλίου της, που πρωτοκυκλοφόρησε στα αγγλικά το φθινόπωρο του 2022, βλέπουμε πώς οι φιλίες ανθίζουν ή άλλες φορές τελειώνουν.

Το Οι φίλοι που συναντάμε είναι ένα δυνατό βιβλίο που μέσα στην απλότητά του, μιλάει σε όλων των ηλικιών τους αναγνώστες, αν και κατά κύριο λόγο απευθύνεται σε παιδιά. Τι είδους φίλοι υπάρχουν (νέοι, παλιοί, κολλητοί), πού μπορούμε να τους συναντήσουμε (στο πάρκο, στο σχολείο, στην ουρά σε κάποιο μαγαζί), σε τι μορφές παρουσιάζονται (δυάδες, τριάδες, κοκ) και κυρίως, ποια συναισθήματα μας γεννούν αυτοί οι άνθρωποι (ή μπορεί και κάποιες φορές τα ζώα μας που επιλέγουμε για κατοικίδια).

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Προδημοσίευση: Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού

Από το Μαχνάταν, στη Ρουμανία και από εκεί στη μακρινή Ιαπωνία, για να γυρίσουμε στη γειτονιά μας, στην Ιταλία και να κάνουμε μια στάση στη Γαλλία, με αφορμή το νέο βιβλίο της σειράς “Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας”. Το έκτο βιβλίο με τίτλο “Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού” είναι γραμμένο από την Άννα Κοντολέων και εικονογραφημένο, όπως όλα της σειράς, από τη Λίλα Καλογερή.

Χάθηκα

Στο εξώφυλλο του βιβλίου μια πολική αρκούδα στέκεται κάτω από τεράστιους ουρανοξύστες, που προοπτικά φεύγουν για να σμίξουν στον ουρανό, και κοιτάει επίμονα έναν χάρτη της μεγαλούπολης, κάτω από τον τίτλο «Χάθηκα».

Τα καλύτερα παιδικά βιβλία του 2023

Κάθε χρόνο η “Κόκκινη Αλεπού” ανακοινώνει τη λίστα με τα βιβλία που ξεχώρισε, με εκδόσεις από όλες τις κατηγορίες του παιδικού. Για το 2023 ξεχωρίσαμε 24 βιβλία, από ολες τις κατηγορίες του παιδικού βιβλίου: εικονογραφημένο, παιδικό, εφηβικό-νεανικό, γνώσεων.