Οι υποψήφιοι για το βραβείο Astrid Lindgren 2019

Ανακοινώθηκαν χθες, στο πλαίσιο της Έκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης, τα ονόματα των υποψηφίων για το βραβείο Astrid Lindgren 2019. Την ανακοίνωση των 246 υποψηφίων από 64 χώρες έκανε η πρόεδρος του Astrid Lindgren Memorial Award, Boel Westin. Στη λίστα, που μπορείτε να δείτε εδώ, υπάρχουν πέντε ελληνικά και ένα κυπριακό όνομα: ο συγγραφέας Βαγγέλης Ηλιόπουλος, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Library4all, ο συγγραφέας Αντώνης Παπαθεοδούλου, η συγγραφέας Γιολάντα Πατεράκη, ο συγγραφέας Ευγένιος Τριβιζάς και από την Κύπρο η επίσης συγγραφέας Μαρία Πυλιώτου. Οι τρεις φορείς που είναι αρμόδιοι για την επιλογή των υποψηφίων είναι ο Κύκλος Παιδικού Βιβλίου – Ελληνικό Τμήμα Ibby, η Εταιρεία Συγγραφέων και η Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών.

Ανάμεσα στους 264 υποψήφιους βρίσκουμε τη συγγραφέα Deborah Ellis από τον Καναδά, που μας επισκέφτηκε πρόσφατα στο πλαίσιο του Συνεδρίου του Ibby στην Αθήνα, τη Νεανική Βιβλιοθήκη του Μονάχου, τον Βρετανό εικονογράφο Quentin Blake, τον συγγραφέα και εικονογράφο Oliver Jeffers, τον επίσης Βρετανό, εικονογράφο Chris Riddell, τον Αμερικάνο Eric Carle αλλά και της συγγραφέα Kate Di Camillo, την Iταλίδα εικονογράφο Beatrice Alemagna, την εικονογράφο Albertine από την Ελβετία, τον Καναδού συγγραφέα/εικονογράφο Jon Klassen, τη συγγραφέα Meme Fox από την Αυστραλία αλλά και την κομίστρια/εικονογράφο/συγγραφέα Marjane Satrapi.

Το ALMA (Astrid Lindgren Memorial Award) αποτελεί το κορυφαίο βραβείο για δημιουργό παιδικών βιβλίων (συγγραφέα ή εικονογράφο) ή φορέα φιλαναγνωσίας. Απονέμεται κάθε χρόνο από  το 2002, όταν και θεσμοθετήθηκε από τη σουηδική κυβέρνηση, με σκοπό να ενισχύσει το ενδιαφέρον για τη λογοτεχνία για παιδιά και νέους. Το Σουηδικό Συμβούλιο Τεχνών είναι αρμόδιο για όλες τις αποφάσεις. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό ποσό αξίας 500.000 ευρώ.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Η Άστριντ Λίντγκρεν και η ελευθερία έκφρασης των παιδιών

Ήταν μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες σε όλο τον κόσμο, γνωστή όχι μόνο για τη συμβολή της στον χώρο της παιδικής λογοτεχνίας, αλλά και για το έργο της ως ακτιβίστρια. Υπήρξε ειρηνίστρια, υπέρμαχος των δικαιώματων των παιδιών, υπέρμαχος των δικαιωμάτων των ζώων, αλλά και η γυναίκα που με τα καυστικά της άρθρα στην εφημερίδα Expressen και τον αγώνα της κατά της υπερβολικής φορολόγησης, οδήγησε το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών της Σουηδίας σε ήττα μετά από 40 χρόνια στην εξουσία.

Γιατί απαγορεύουν τα βιβλία στην Αμερική;

Τι συμβαίνει στην Αμερική με τις απαγορεύσεις βιβλίων και τι είναι όλα αυτά τα νομοσχέδια που κατακαιρούς περνάμε από το Κοινοβούλιο; Η Ισμήνη Μιχαήλ στέλνει ρεπορτάζ από την Αμερική με αφορμή και την πρόσφατη είδηση για τη δωρεά 100.000 δολαρίων της Laurie Halse Andrerson στο PEN America.

Ώρα για…. σιωπηλή ανάγνωση

Ελπίζουμε ο τίτλος να μην σας μπέρδεψε. Και όχι, το σίγουρο είναι ότι δεν… “αλλαξοπιστήσαμε”! Η μεγαλόφωνη ανάγνωση και η ενθάρρυνση γονέων, κηδεμόνων, φροντιστών και εκπαιδευτικών να γνωρίσουν τα σπουδαία της οφέλη παραμένει ο βασικός μας σκοπός ως περιοδικό, όμως δεν μπορούμε να παραβλέψουμε και την αξία της σιωπωλής ανάγνωσης και τον ρόλο που παίζει τόσο στην ανάγνωση γενικότερα, όσο και στην εκπαιδευτική διαδικασία.