Οι υποψήφιοι για το βραβείο Astrid Lindgren 2019

Ανακοινώθηκαν χθες, στο πλαίσιο της Έκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης, τα ονόματα των υποψηφίων για το βραβείο Astrid Lindgren 2019. Την ανακοίνωση των 246 υποψηφίων από 64 χώρες έκανε η πρόεδρος του Astrid Lindgren Memorial Award, Boel Westin. Στη λίστα, που μπορείτε να δείτε εδώ, υπάρχουν πέντε ελληνικά και ένα κυπριακό όνομα: ο συγγραφέας Βαγγέλης Ηλιόπουλος, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Library4all, ο συγγραφέας Αντώνης Παπαθεοδούλου, η συγγραφέας Γιολάντα Πατεράκη, ο συγγραφέας Ευγένιος Τριβιζάς και από την Κύπρο η επίσης συγγραφέας Μαρία Πυλιώτου. Οι τρεις φορείς που είναι αρμόδιοι για την επιλογή των υποψηφίων είναι ο Κύκλος Παιδικού Βιβλίου – Ελληνικό Τμήμα Ibby, η Εταιρεία Συγγραφέων και η Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών.

Ανάμεσα στους 264 υποψήφιους βρίσκουμε τη συγγραφέα Deborah Ellis από τον Καναδά, που μας επισκέφτηκε πρόσφατα στο πλαίσιο του Συνεδρίου του Ibby στην Αθήνα, τη Νεανική Βιβλιοθήκη του Μονάχου, τον Βρετανό εικονογράφο Quentin Blake, τον συγγραφέα και εικονογράφο Oliver Jeffers, τον επίσης Βρετανό, εικονογράφο Chris Riddell, τον Αμερικάνο Eric Carle αλλά και της συγγραφέα Kate Di Camillo, την Iταλίδα εικονογράφο Beatrice Alemagna, την εικονογράφο Albertine από την Ελβετία, τον Καναδού συγγραφέα/εικονογράφο Jon Klassen, τη συγγραφέα Meme Fox από την Αυστραλία αλλά και την κομίστρια/εικονογράφο/συγγραφέα Marjane Satrapi.

Το ALMA (Astrid Lindgren Memorial Award) αποτελεί το κορυφαίο βραβείο για δημιουργό παιδικών βιβλίων (συγγραφέα ή εικονογράφο) ή φορέα φιλαναγνωσίας. Απονέμεται κάθε χρόνο από  το 2002, όταν και θεσμοθετήθηκε από τη σουηδική κυβέρνηση, με σκοπό να ενισχύσει το ενδιαφέρον για τη λογοτεχνία για παιδιά και νέους. Το Σουηδικό Συμβούλιο Τεχνών είναι αρμόδιο για όλες τις αποφάσεις. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό ποσό αξίας 500.000 ευρώ.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ