Όλα τα σώματα όμορφα τα βρίσκω

Δημιουργός: Τάιλερ Φέντερ
Μετάφραση: Φίλιππος Μανδηλαράς
Εκδόσεις: Πουά 
Χρονιά έκδοσης: 2023
Ηλικίες: 3+, 5+, 7+

Πρόκειται για ένα βιβλίο που από το εξώφυλλο σου κεντρίζει το ενδιαφέρον και σου δημιουργεί προσδοκίες. Αν θα μπορούσαμε να απονείμουμε βραβείο συμπεριληπτικής εικονογράφησης θεωρώ πως θα το κέρδιζε επάξια. Κάθε φορά που γυρίζεις σελίδα, μια σκηνή από την καθημερινότητα εκτυλίσσεται μπροστά σου. ‘Ενα βαγόνι του μετρό, ένα μάθημα χορού, μία βόλτα στο πάρκο, ένα σινεμά, μία βόλτα στην αγορά, ένα μπάνιο, μία γιορτή. Σε κάθε δισέλιδο μπορείς να περάσεις αρκετή ώρα σχολιάζοντας τις εικόνες και τις λεπτομέρειες που απεικονίζονται και παρουσιάζουν όλη την κοινωνία όπως ακριβώς είναι. Σώματα σε όλα τα χρώματα, τα μεγέθη, σώματα άψογα και γυμνασμένα, άλλα με σημάδια, ουλές, ακρωτηριασμένα, γερασμένα, κουρασμένα, ζαρωμένα, πρησμένα, σημαδεμένα, σε αμαξίδια, με τρίχες, με πρόσθετα μέλη. ‘Ολα διαφορετικά και όλα τόσο όμορφα.

Το body shaming – ή αλλιώς η ντροπή για το σώμα μας, επηρεάζει αρνητικά παιδιά και ενήλικες και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε διατροφικές διαταραχές και κοινωνική απομόνωση. Είναι σημαντικό οι προσλαμβάνουσες των παιδιών από το περιβάλλον τους να είναι αναγνωρίσιμες μέσα από τις σελίδες του βιβλίου και και να μην γεννώνται προσδοκίες που παραπέμπουν σε άρτια μοντέλα που απέχουν από την πραγματικότητα.

Το “Όλα τα σώματα όμορφα τα βρίσκω” είναι ένα φεμινιστικό βιβλίο* που καλλιεργεί την προσωπική ενδυνάμωση και την αυτοαποδοχή, θίγοντας διάφορες πτυχές της διαφορετικότητας (εξωτερική εμφάνιση, σεξουαλικότητα, θρησκεία), ενώ παράλληλα εστιάζει στις ομοιότητες, στον τρόπο που αλληλεπιδρούμε και συναναστρεφόμαστε μεταξύ μας και στην ολότητα που αποτελούμε, παρόλο που είμαστε εντελώς διαφορετικά υποκείμενα.

Με πανέμορφη ποπ αισθητική, η εικονογράφηση της Τάιλερ Φέντερ παρουσιάζει σκηνές και μέρη από σώματα που θεωρούνται ταμπού, με έναν αβίαστο τρόπο, στηρίζοντας τον τίτλο του βιβλίου της – όλα τα σώματα είναι όμορφα. Το κείμενο είναι συνοδευτικό της εικονογράφησης αρκετά λιτό, αλλά ακόμα και αν απουσίαζε δεν θα αποδυνάμωνε το αποτέλεσμα.

* Συμπεριλαμβάνεται στην λίστα με τα καλύτερα φεμινιστικά βιβλία του 2022 από την Ένωση Βιβλιοθηκών των Η.Π.Α  – Rise: A Feminist Book Project List 2022 Rise: A Feminist Book Project List | ALA

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι

Η γη είναι παγωμένη… Ή μάλλον με άμμο καυτή… Ή όχι-όχι, είναι καταπράσινη. Μπα… είναι πλημμυρισμένη με νερό. Τα πλάσματα