Όλοι εμείς

Δημιουργός: Gökçe İrten
Μετάφραση: Αργυρώ Πιπίνη
Εκδόσεις: Δεσύλλας
Χρονιά έκδοσης: 2022
Ηλικίες: 5+

Το “Όλοι Εμείς” είναι ένα βιβλίο που μας υπενθυμίζει πως παρόλο που είμαστε όλοι διαφορετικοί, με διαφορετικές αφετηρίες και εμπειρίες, καταλήγουμε να έχουμε τις ίδιες ανάγκες, τις ίδιες αγωνίες και ανησυχίες, τα ίδια αγχη και τις ίδιες απολαύσεις. Είναι ένα βιβλίο που μέσα από την ιδιαίτερη εικονογράφησή του επισημαίνει τη διαφορετικότητα και παράλληλα το κείμενο μας οδηγεί να κατανοήσουμε τις ομοιότητες των ανθρώπων, πόσο ίδιοι είμαστε απέναντι στις βασικές ανάγκες και τα συναισθήματά μας.

Η Gokce Irten είναι καλλιτέχνιδα, συγγραφέας και εικονογράφος παιδικών βιβλίων με βάση την Κωνσταντινούπολη. Οι σπουδές της έχουν επικεντρωθεί στο παιδικό βιβλίο και έχει δημιουργήσει πάνω από είκοσι, τα οποία έχουν μεταφραστεί σε επτά γλώσσες. Η ίδια σε συνέντευξή της αναφέρει πως για το “Ολοι εμείς” βασικό στοιχείο έμπνευσης ήταν ο ίδιος της ο εαυτός. Όποτε αισθάνεται μόνη, λυπημένη και στεναχωρημένη πάντα την παρηγορεί η σκέψη πως υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι στον πλανήτη που βιώνουν ταυτόχρονα τα ίδια συναισθήματα ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται και πώς είναι. Και αυτή ήταν μια παρηγορητική αίσθηση που την ώθησε να γράψει ένα βιβλίο για όλους εμάς.

Στην εικονογράφηση έχει χρησιμοποιήσει διαφορετικές τεχνικές. Πρόκειται για μία μίξη κολάζ, ζωγραφικής και ψηφιακής επεξεργασίας (η ίδια δηλώνει φαν του κολαζ). Στο “Ολοι εμείς” η εικόνα έχει την πρώτη θέση και το κείμενο είναι συνοδευτικό αυτής, κάτι που δίνει μία ελευθερία στην αφήγηση του βιβλίου και αρκετό χώρο για κουβέντα με το παιδί. Πρόκειται για ένα αρκετά συμπεριληπτικό βιβλίο με ποικιλία σε χαρακτήρες,τοπία και καταστάσεις, μέσα από τα οποία ανακαλύπτουμε τα κοινά στοιχεία και εμπειρίες που μπορεί να έχουμε μεταξύ μας, δηλαδή όλα αυτά που μας ενώνουν.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Προδημοσίευση: Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού

Από το Μαχνάταν, στη Ρουμανία και από εκεί στη μακρινή Ιαπωνία, για να γυρίσουμε στη γειτονιά μας, στην Ιταλία και να κάνουμε μια στάση στη Γαλλία, με αφορμή το νέο βιβλίο της σειράς “Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας”. Το έκτο βιβλίο με τίτλο “Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού” είναι γραμμένο από την Άννα Κοντολέων και εικονογραφημένο, όπως όλα της σειράς, από τη Λίλα Καλογερή.

Χάθηκα

Στο εξώφυλλο του βιβλίου μια πολική αρκούδα στέκεται κάτω από τεράστιους ουρανοξύστες, που προοπτικά φεύγουν για να σμίξουν στον ουρανό, και κοιτάει επίμονα έναν χάρτη της μεγαλούπολης, κάτω από τον τίτλο «Χάθηκα».

Τα καλύτερα παιδικά βιβλία του 2023

Κάθε χρόνο η “Κόκκινη Αλεπού” ανακοινώνει τη λίστα με τα βιβλία που ξεχώρισε, με εκδόσεις από όλες τις κατηγορίες του παιδικού. Για το 2023 ξεχωρίσαμε 24 βιβλία, από ολες τις κατηγορίες του παιδικού βιβλίου: εικονογραφημένο, παιδικό, εφηβικό-νεανικό, γνώσεων.