Όλοι εμείς

Δημιουργός: Gökçe İrten
Μετάφραση: Αργυρώ Πιπίνη
Εκδόσεις: Δεσύλλας
Χρονιά έκδοσης: 2022
Ηλικίες: 5+

Το “Όλοι Εμείς” είναι ένα βιβλίο που μας υπενθυμίζει πως παρόλο που είμαστε όλοι διαφορετικοί, με διαφορετικές αφετηρίες και εμπειρίες, καταλήγουμε να έχουμε τις ίδιες ανάγκες, τις ίδιες αγωνίες και ανησυχίες, τα ίδια αγχη και τις ίδιες απολαύσεις. Είναι ένα βιβλίο που μέσα από την ιδιαίτερη εικονογράφησή του επισημαίνει τη διαφορετικότητα και παράλληλα το κείμενο μας οδηγεί να κατανοήσουμε τις ομοιότητες των ανθρώπων, πόσο ίδιοι είμαστε απέναντι στις βασικές ανάγκες και τα συναισθήματά μας.

Η Gokce Irten είναι καλλιτέχνιδα, συγγραφέας και εικονογράφος παιδικών βιβλίων με βάση την Κωνσταντινούπολη. Οι σπουδές της έχουν επικεντρωθεί στο παιδικό βιβλίο και έχει δημιουργήσει πάνω από είκοσι, τα οποία έχουν μεταφραστεί σε επτά γλώσσες. Η ίδια σε συνέντευξή της αναφέρει πως για το “Ολοι εμείς” βασικό στοιχείο έμπνευσης ήταν ο ίδιος της ο εαυτός. Όποτε αισθάνεται μόνη, λυπημένη και στεναχωρημένη πάντα την παρηγορεί η σκέψη πως υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι στον πλανήτη που βιώνουν ταυτόχρονα τα ίδια συναισθήματα ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται και πώς είναι. Και αυτή ήταν μια παρηγορητική αίσθηση που την ώθησε να γράψει ένα βιβλίο για όλους εμάς.

Στην εικονογράφηση έχει χρησιμοποιήσει διαφορετικές τεχνικές. Πρόκειται για μία μίξη κολάζ, ζωγραφικής και ψηφιακής επεξεργασίας (η ίδια δηλώνει φαν του κολαζ). Στο “Ολοι εμείς” η εικόνα έχει την πρώτη θέση και το κείμενο είναι συνοδευτικό αυτής, κάτι που δίνει μία ελευθερία στην αφήγηση του βιβλίου και αρκετό χώρο για κουβέντα με το παιδί. Πρόκειται για ένα αρκετά συμπεριληπτικό βιβλίο με ποικιλία σε χαρακτήρες,τοπία και καταστάσεις, μέσα από τα οποία ανακαλύπτουμε τα κοινά στοιχεία και εμπειρίες που μπορεί να έχουμε μεταξύ μας, δηλαδή όλα αυτά που μας ενώνουν.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Σειρά Ντετέκτιβ Νιαουρό

Μια νέα σειρά βιβλίων του διάσημου συγγραφέα παιδικών βιβλίων Πιερντομένικο Μπακαλάριο καλεί τους μικρούς αναγνώστες να βυθιστούν στον κόσμο της