Όταν ανοίγω τα φτερά μου

Δημιουργός: Marc Majewski
Μετάφραση: Μάνος Μπονάνος
Εκδόσεις: Διόπτρα
Χρονιά έκδοσης: 2023
Ηλικίες: 5+ (μεγαλόφωνη ανάγνωση), 7+

Ένα πολύ ιδιαίτερο βιβλίο, εικονογραφικά και θεματικά, είναι αυτό του Marc Majewski, ένας ύμνος στη γονεϊκή αγάπη. Η ιστορία ανοίγει με ένα υπέροχα ανακατωμένο παιδικό δωμάτιο, εκεί που ένα μικρό αγόρι φοράει τα πολύχρωμα φτερά πεταλούδας που μόλις έφτιαξε και βγαίνει ολόχαρο στην εξοχή να παίξει και να “πετάξει”. Η χαρά του όμως θα σβήσει απότομα όταν μια παρέα παιδιών -κυρίως αγοριών- που συναντάει λίγο πιο μακριά από το σπίτι του θα τον κοροϊδέψουν και τελικά θα του καταστρέψουν τη στολή του. Η αγάπη και η ενθάρρυνση του πατέρα είναι όμως αυτή που θα δώσει πίσω στο παιδί τα φτερά του και θα αγκαλιάσει το όνειρό του.

Μια πολύ συγκινητική ιστορία για την πίστη στον εαυτό μας, ένας πολύχρωμος ύμνος στην αγάπη του γονιού προς το παιδί, που δε χωράει αμφισβήτηση και προσωπικά “θέλω”, μόνο αποδοχή και υποστήριξη. Το “Όταν ανοίγω τα φτερά μου” μιλάει μέσα από τα ελάχιστα λόγια (έχει συνολικά 110 λέξεις) και τις εκπληκτικά φωτεινές και χρωματιστές εικονογραφήσεις του Marc Majewski για όλα εκείνα που όλα τα παιδιά – ανεξαρτήτως φύλου – θέλουν να βιώσουν: την ασφάλεια όποια επιλογή κι αν κάνουν και την αταλάντευτη αγάπη του γονιού. Κι εδώ, η αγάπη που λαμβάνει το παιδί δεν είναι η – ίσως δεδομένη της περισσότερες φορές – τρυφερότητα της μητέρας, αλλά η ακλόνητη πίστη του πατέρα στο παιδί του και στα “θέλω” του, που το κάνουν ευτυχισμένο. Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μπορεί να βιώνει τον εκφοβισμό, όμως περιβάλλεται από τόση ομορφιά και τόση αγάπη που τίποτα δεν μπορεί να τον ακουμπήσει.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Σειρά Ντετέκτιβ Νιαουρό

Μια νέα σειρά βιβλίων του διάσημου συγγραφέα παιδικών βιβλίων Πιερντομένικο Μπακαλάριο καλεί τους μικρούς αναγνώστες να βυθιστούν στον κόσμο της