Από την εικονογράφηση του Andrew Kolb για το Space Oddity του David Bowie

Bruce Springsteen, Madonna, Paul McCartney, David Bowie, Keith Richards, Bod Dylan. Tι κοινό έχουν οι παραπάνω; Εχουν όλοι τους γράψει παιδικά βιβλία. Κι όμως! Mε αφορμή το βιβλίο του Jack White που αναμένεται να κυκλοφορήσει προς το τέλος του χρόνου, ψάξαμε και βρήκαμε ποιοι διάσημοι τραγουδιστές και μουσικοί έχουν γράψει ιστορίες για παιδιά.

O Paul McCartney κυκλοφόρησε το 2005 σε συνεργασία με τον Βρετανό συγγραφέα Philip Ardagh και τον εικονογράφο Geoff Dunbar το High in the clouds, ένα παραμύθι με δύο σκίουρους τον Βίλυ και τη Βιλελμίνη, που παρέα με τον Ράτσυ τον αρουραίο και τον Φρόγκο τον βάτραχο προσπαθούν να ξεφύγουν από τα εφιαλτικά σχέδια της Γκριζέλντα και να βρουν την Ανιμάλια. Το βιβλίο μεταφράστηκε και στα ελληνικά και κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη το 2007 σε μετάφραση της Χίλντας Παπαδημητρίου.

Toν Νοέμβριο του 2014 έκανε την εμφάνισή του στα ράφια των βιβλιοπωλείων της Αμερικής το παιδικό βιβλίο που έγραψε ο Bruce Springsteen. Βασισμένο στο τραγούδι Outlaw Pete που συμπεριλαμβάνεται στο άλμπουμ του Working on a Dream (2009), ο Springsteen γράφει το ομώνυμο βιβλίο με ήρωα έναν ληστή που μετανιώνει για τις πράξεις του και προσπαθεί να επανορθώσει. Το βιβλίο, όπως και το τραγούδι, βασίστηκε στις ιστορίες που του διάβαζε η μητέρα του από ένα βιβλίο του 1950, το Brave Cowboy Bill. Την εικονογράφηση έκανε ο Frank Caruso.

Ούτε ένα, ούτε δύο, άλλα 16 εικονογραφημένα παραμύθια έχει γράψει η Madonna. Το 2003 κυκλοφόρησε το πρώτο, το English Roses, που μιλάει για τη ζωή πέντε κοριτσιών που ζουν στο Λονδίνο, τη ζωή τους στο σχολείο και τα προβλήματά τους. Το βιβλίο, πηγή έμπευσης για το οποίο αποτέλεσε η κόρη της Lourdes, ακολουθήθηκε από έντεκα ακόμα περιπέτειες των κοριτσιών, με το τελευταίο να κυκλοφορεί τον Δεκέμβριο του 2009. Στο μεταξύ είχαν βγει στα βιβλιοπωλεία άλλα τέσσερα εικονογραφημενα βιβλία, τα Mr. Peabody’s Apples, Yakov and the Seven Thieves, The Adventures of Abdi και Lotsa de Casha. Τα περισσότερα από τα βιβλία της είχαν μεταφραστεί και κυκλοφορήσει και στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Ψυχογιός, αλλά έχουν εξαντληθεί.

Το 2011 ο Colin Meloy, τραγουδιστής των The Decemberists, συνεργάζεται με τη διάσημη εικονογράφο και σύζυγό του, Carson Ellis και μαζί δημιουργούν τη σειρά βιβλίων για παιδιά Wildwood. Η σειρά, που αποτελείται από τρία βιβλία, ακολουθεί τις ζωές δύο 13χρονων παιδιών, της Prue και του Curtis, που παρασύρονται στο κρυμμένο, μαγικό δάσος, ενώ προσπαθούν να σώσουν τον μικρό αδερφό της Prue που τον έχει απαγάγει μια κακιά μάγισσα. Στο μεταξύ, μέσα στο καλοκαίρι περιμένουμε και το νέο του βιβλίο το The Golden Thread, ένα εικονογραφημένο παραμύθι με τη βιβογραφία του τραγουδιστή της folk και ακτιβιστή Pete Seeger, το οποίο εικονογράφησε και πάλι η Carson Ellis. H τριλογία του Αγριόδασους κυκλοφορεί και στην Ελλάδα από τον Πατάκη σε μετάφραση Αργυρώς Πιπίνη.

Ο Κeith Richards των Rolling Stones συνεργάστηκε με την κόρη του Theodora Dupree Richards και το 2014 κυκλοφόρησαν το Gus & Me. Πρόκειται για την ιστορία του παππού του Richards, του Theodore Augustus Dupree, ο οποίος έπαιζε σε μια μεγάλη jazz μπάντα και ήταν αυτός που γνώρισε στον Richards τον κόσμο της μουσικής. «Μόλις έγινα παππούς για πέμπτη φορά και ξέρω ακριβώς για τι πράγμα μιλάω. Αυτόν τον μοναδικό συναισθηματικό δεσμό που έχεις με τους παππούδες τ