Παίζουμε;

Συγγραφέας: Σοφία Πανίδου
Εικονογράφηση: Ντανιέλα Σταματιάδη
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος
Χρονιά έκδοσης: 2020 
Ηλικίες: 5+

Ένας μικρός εξωγήινος που λέγεται Πυξ εμφανίζεται… ουρανοκατέβατος σε μια γειτονιά. Πλησιάζει μια παρέα παιδιών και τους προτείνει να παίξουν. Περίεργα αυτά σαν όλα τα παιδιά, αυθόρμητα και αμήχανα για την προέλευσή του, αρχίζουν να τον βομβαρδίζουν με ερωτήσεις για να βρουν το κατάλληλο παιχνίδι. Από πού ήρθε, τι ηλικία έχει, αν είναι αγόρι ή κορίτσι και αν του αρέσουν τα αγορίστικα ή τα κοριτσίστικα παιχνίδια. Και εκεί αρχίζει το μπέρδεμα, γιατί όσο προσπαθούν να τον πείσουν ότι υπάρχουν σαφείς επιλογές και ξεκάθαροι διαχωρισμοί, οι αληθινές εικόνες που βλέπει μπροστά στα μάτια του μοιάζουν να τα αναιρούν όλα. 

“Αν είσαι αγόρι θα σου αρέσουν τα επικίνδυνα παιχνίδια!”, του λένε. “Μα…”, κάνει αυτός βλέποντας ένα αγοράκι να φτιάχνει ήρεμο ένα παζλ. “Αν είσαι κορίτσι δε θα θέλεις να λερώνεσαι! ” Μα…”, λέει αυτός βλέποντας δυο μικρές να κυλιούνται στις λάσπες. 

Μια υπέροχη συλλογή από σκηνές παιδιών που παίζουν, υπογεγραμμένες από την ταλαντούχα Ντανιέλα Σταματιάδη, που με το απλό και περιγραφικό της σκίτσο δημιουργεί ωραίες και καθαρές εικόνες για τα μάτια των παιδιών. Εικόνες και κείμενο που σπάνε ένα-ένα τα στερεότυπα που η κοινωνία μας επιμένει τόσο να συντηρεί, εικόνες που πάνε κόντρα σε αυτά που έχουμε μάθει να πιστεύουμε, εικόνες που υμνούν την αποδοχή και το παιχνίδι χωρίς πλαίσια και ταμπέλες. Γιατί τελικά αυτό που μένει στο τέλος είναι ότι μπορούμε να παίξουμε όλοι μαζί ό,τι μας αρέσει και ότι όλα τα παιχνίδια μπορούν να μας ενώσουν. Παίζουμε λοιπόν;  

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Η μπάλα

Ο Αλέξης Κυριτσόπουλος είναι φιδωλός στις λέξεις του, χαρίζει όμως πλουσιοπάροχα τις εικόνες και τις ζωγραφιές του. Ξαναδιηγείται την ιστορία του Μπαχαριάν, αυτή που του μετέφερε η σύζυγός του Χριστίνα, και δημιουργεί ένα μοναδικό εικονογραφημένο βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά, αλλά και σε μεγάλους. Κι εκεί κρύβεται η μαγεία του και η ομορφιά του. Γιατί οι ιστορίες δεν έχουν ηλικία και ο Κυριτσόπουλος το γνωρίζει αυτό.

Η τελεία

Η Τελεία του Peter Reynolds είναι ίσως ένα από τα πιο αγαπημένα εικονογραφημένα βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει. Το έχουν διαβάσει και αγαπήσει τόσα πολλά παιδιά που εδώ και μερικά χρόνια, το βιβλίο του Αμερικανού δημιουργού έχει και τη δική του Παγκόσμια Ημέρα, που γιορτάζεται κάθε χρόνο περίπου στα μέσα του Σεπτεμβρίου.