Παπαγιάννη & Σαμαρτζή υποψήφιες για το HCAA 2020

Αριστερά η Μαρία Παπαγιάννη και δεξιά η Ιριδα Σαμαρτζή

 

Η συγγραφέας Μαρία Παπαγιάννη και η εικονογράφος Ίρις Σαμαρτζή είναι οι δύο υποψήφιες για το Hans Christian Andersen Award. Οι ελληνικές υποψηφιότητες για το πολύ σπουδαίο αυτό διεθνές βραβείο ανακοινώθηκαν αργά χθες το βράδυ από το ελληνικό τμήμα του IBBY – Κύκλος Παιδικού Βιβλίου. Το βραβείο απονέμεται κάθε δύο χρόνια από το International Board on Books For Young People σε συγγραφέα και εικονογράφο σαν αναγνώριση για το σύνολο του έργου τους. Το πρώτο βραβείο HCAA σε συγγραφέα δόθηκε το 1956 και σε εικονογράφο το 1966. Εκτός από την τεράστια τιμή, το βραβείο συνοδεύται από χρυσό μετάλλιο και δίπλωμα και απονέμεται κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Συνεδρίου του IBBY.

Η επιτροπή, που έχει αναλάβει το δύσκολο έργο της απόφασης των δύο νικητών, επιλέχθηκε κατά τη διάρκεια του φετινού συνεδρίου του IBBY που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Πρόεδρος της επιτροπής είναι η Junko Yokota από την Αμερική και μέλη της είναι οι: Μariella Bertelli (Καναδάς), Denis Beznosov (Ρωσία),Tina Bilban (Σλοβενία),Yasuko Doi (Ιαπωνία), Nadia El Kholy (Αίγυπτος), Viviane Ezratty (Γαλλία), Εύα Καλισκάμη (Ελλάδα), Robin Morrow (Αυστραλία), Cecilia Ana Repetti (Αργεντινή) και Ulla Rhedin (Σουηδία). Επιτροπή και πρόεδρος θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τόσο την αισθητική όσο και τις λογοτεχνικές ιδιότητες των έργων των υποψηφίων, καθώς και την ικανότητά τους να μπορούν να πουν την ιστορία από την πλευρά των παιδιών.

Για την ιστορία, το πρώτο βραβείο HCAA είχε λάβει το 1956 η Βρετανίδα συγγραφέας Eleanor Farjeon, ενώ δύο χρόνια μετά βραβεύτηκε η Astrid Lindgren. Το 1970 νικητής ήταν ο Ιταλός Gianni Rodari, ενώ τo 1988 τιμήθηκε η Ολλανδή Annie M. G. Schmidt (γνωστή στην Ελλάδα για τη Βρομίτσα και τον Μουτζούρη). Το πρώτο βραβείο σε εικονογράφο απονεμήθηκε το 1966 στον Ελβετό Alois Carigiet. Το 1970, στην ίδια κατηγορία, το βραβείο πήρε ο Maurice Sendak (Where the wild things are), ενώ ανάμεσα στους νικητές βρίσκουμε τα ονόματα των Quentin Blake (2002), Tomi Ungerer (1998) και Wolf Erlbruch (2006).

To επόμενο συνέδριο του IBBY, κατά τη διάρκεια του οποίου θα πραγματοποιηθεί και η τελετή απονομής των βραβείων, θα γίνει στη Μόσχα το 2020 (5-7 Σεπτεμβρίου), ενώ οι νικητές θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Εκθεσης Παιδικού Βιβλίου που θα πραγματοποιείται στη Μπολόνια της Ιταλίας από την 1ή ως τις 4 Απριλίου του 2019. Οι μικρές λίστες θα γίνουν γνωστές τον Ιανουάριο του 2019.

 

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ