Πέρα από το δάσος & Η μαγεμένη καρυδιά

Συγγραφέας: Νίκος Πουρσανίδης
Εικονογράφηση: Δανάη Παρουνιάδη
Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο
Χρονιά έκδοσης: 2019
Ηλικίες: 9+ / ενήλικες

Δύο ιστορίες που βασίζονται σε αφηγήσεις των παππούδων του μεταφέρει στο χαρτί ο ηθοποιός Νίκος Πουρσανίδης, δύο διηγήματα που η πλοκή τους εκτυλίσσεται κάπου στην ηπειρωτική Ελλάδα τον περασμένο αιώνα, στα χρόνια του Εμφυλίου και λίγο μετά. Και στα δυο κείμενα βασικό στοιχείο είναι ο φόβος και ο τρόπος με τον οποίο μιλούν για αυτόν οι άνθρωποι, προσδίδοντας σε δέντρα, δάση, ζώα και βουνά ανθρώπινη μορφή και υπερφυσικές δυνάμεις. Τελώνια, νεράιδες, μαγεμένες καρυδιές που εξαφανίζουν ανθρώπους και δάση που κανείς δεν έχει τολμήσει να διασχίσει. Και στις δύο όμως ιστορίες οι πρωταγωνιστές υπερνικούν τους φόβους τους.

Η μαγεμένη καρυδιά“, κείμενο το οποίο ξεχώρισε και βραβεύτηκε στο 1ο Olympia Creative Ideas Pitching Lab*, μιλάει για τα χρόνια του Εμφυλίου, για τον Γιώργο, μικρό αγόρι τότε που πήγαινε κάθε μέρα μια κούπα γάλα στον πατέρα του, που τον είχαν φυλακισμένο έξω από το χωριό του, σε μια αυτοσχέδια φυλακή – παλιό αποχωρητήριο. Δίπλα στην τουαλέτα-φυλακή υπήρχε μια μεγάλη καρυδιά που οι χωριανοί την έλεγαν για μαγεμένη, ότι όποιος πάει κοντά της χάνεται για πάντα. Το δέντρο των εκτελέσεων. Το αγόρι, ο πατέρας του συγγραφέα, θα αψηφίσει τα λεγόμενα των συγχωριανών του, θα αψηφίσει την ίδια την καρυδιά και θα βρει τον τρόπο να κάνει τον φυλακισμένο του πατέρα να γυρίσει πίσω στην οικογένειά του.

Στο δεύτερο διήγημα, το “Πέρα από το δάσος“, ο Νίκος Πουρσανίδης αφηγείται ένα περιστατικό της ζωής του άλλου παππού του και της γιαγιάς του και πώς εκείνος έσωσε εκείνη και την κόρη τους- τη μητέρα του- από τα βασανιστήρια στα οποία τις επέβαλε η θεία του, με την οποία έμεναν μαζί. Εδώ, στο επίκεντρο της ιστορίας είναι το δύσβατο δάσος, αυτό που το κατοικούν τελώνια δαιμονικά και νεράιδες που θέλουν να παρασύρουν τους ανθρώπους βαθιά μέσα στο δάσος, να τους εξαφανίσουν. Αυτό το δάσος, ο ήρωας της ιστορίας θα το διαβεί με σκοπό να φτάσει στη νέα του αφετηρία, το νέο του σπίτι, εκεί που με τη δύναμη των χεριών του και την αγάπη της γυναίκας του θα ξαναχτίσει από την αρχή τη ζωή τους.

Και οι δύο ιστορίες είναι καθηλωτικές, καθώς κρύβουν μέσα στις λέξεις τους τη μαγεία των ιστοριών που όλοι λίγο πολύ έχουμε ακούσει από τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας. Είναι εκείνες οι ιστορίες που μεταφέρονται από στόμα σε στόμα και που κρατούν μέσα τους το παρελθόν μας, που δεν έχουν ηλικία και δεν απευθύνονται σε ένα συγκεκριμένο ηλικιακά γκρουπ αναγνωστών. Μπορούν εξίσου ευχάριστα να διαβαστούν από ένα παιδί Δημοτικού και από έναν ενήλικα. Ενα εξαιρετικό βιβλίο, με ένα εκπληκτικό εξώφυλλο, σχεδιασμένο από τη γραφίστρια/εικονογράφο Δανάη Παρουνιάδη**, που κατάφερε να κλείσει σε μία μόνο εικόνα τη δύναμη της μνήμης, της φύσης, του φόβου και της ζωής.

*Η Μαγεμένη Καρυδιά του Νίκου Πουρσανίδη ξεχώρισε στο 1ο Olympia Creative Ideas Pitching Lab, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 21ης διοργάνωσης του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και νέους (2018). Στο πρώτo Lab υποβλήθηκαν 31 προτάσεις, επελέγησαν 11 και βραβεύτηκαν δύο. Η Καρυδιά αναμένεται να γίνει ταινία μικρού μήκους σε σκηνοθεσία του ίδιου του συγγραφέα.

**Η Δάφνη Παρουνιάδη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Τμήμα Φωτογραφίας και Oπτικοακουστικών Τεχνών στο ΤΕΙ Αθηνών. Εργάστηκε για 2 χρόνια στο φωτογραφικό αρχείο του Μουσείου Μπενάκη. Έπειτα απασχολήθηκε για 9 χρόνια στην εταιρεία παραγωγής Theasis. Ξεκίνησε ως γραφίστρια, μοντερ και στη συνέχεια έγινε επικεφαλής του δημιουργικού τμήματος, υπεύθυνη παραγωγής και η σκηνοθέτις των live εκδηλώσεων. Από το 2018 εργάζεται στο Atelie ΕνArte ως γραφίστρια και μοντερ. Χόμπι της η εικονογράφηση.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ