Περί της καταγωγής των ειδών

Κείμενο: Κάρολος Δαρβίνος
Διασκευή – εικονογράφηση: Sabina Radeva
Μετάφραση: Κώστας Σίμος
Εκδόσεις: Παπασωτηρίου
Χρονιά έκδοσης: 2019
Ηλικίες: 7+, 9+, 12+ -> 99+

Ενα από τα πιο σημαντικά βιβλία της ανθρωπότητας είναι αυτό του Κάρολου Δαρβίνου, Η προέλευση των ειδών (On the origin of species). Ο Βρετανός φυσιοδίφης, εξερευνητής, βιολόγος και γεωλόγος (μεταξύ άλλων) παρατηρώντας τη φύση, τα ζώα και τα φυτά διατύπωσε και δημοσίευσε το 1859 τη θεωρία του περί προέλευσης και εξέλιξης των ειδών, αναφέροντας πως κανένα είδος δεν είναι σταθερό κι αναλλοίωτο στον χρόνο· όλα τα είδη φυτών και ζώων που έζησαν και ζουν πάνω στη Γη αποτελούν το αποτέλεσμα μιας ασταμάτητης μεταβολής. Αιτία της εξέλιξης είναι η φυσική επιλογή, σύμφωνα με την οποία τα έμβυα είδη ακολουθούν τη διαδικασία εξέλιξης μέσω της οποίας οι οργανισμοί που είναι καλύτερα προσαρμοσμένοι στο περιβάλλον αφήνουν περισσότερους απογόνους από εκείνους που είναι λιγότερο προσαρμοσμένοι και άρα οδηγούνται στην εξαφάνιση. Παράλληλα, ο Δαρβίνος ήταν υποστηρικτής της κοινής καταγωγής των ειδών, σύμφωνα με την οποία όλα τα έμβυα είδη μοιράζονται εξελικτικά έναν κοινό πρόγονο.

Το βιβλίο του On The Origin of Species ήταν αυτό που επελεξε η μοριακή βιολόγος, γραφίστρια και εικονογράφος Sabina Radeva να διασκευάσει και να εικονογραφήσει. Η ίδια θεωρεί το βιβλίο ένα από τα σημαντικότερα που έχουν γραφτεί ποτέ και που βοήθησε στην κατανόηση του κόσμου και της φύσης. Αν και το πρωτότυπο κείμενο απλώνεται σε πολλές εκατοντάδες σελίδες, η Radeva επέλεξε να διασκευάσει το σπουδαίο αυτό έργο γιατί πιστεύει πως ο τρόπος που διδάσκεται στα σχολεία δεν είναι κατάλληλος και οι θεωρίες του Δαρβίνου δεν γίνονται εύκολα κατανοητές απο τα παιδιά. Μάλιστα, αναφέρει ότι αφορμή για τη δημιουργία αυτού του εικονογραφημένου βιβλίου γνώσεων ήταν μια έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας έδειξαν πως αν μιλήσεις σε μικρά παιδιά για κάτι που θεωρούμε πολύπλοκο χρησιμοποιώντας κείμενο κατάλληλο για την ηλικία τους και εικόνες, τα διευκολύνεις να κατανοήσουν πιο εύκολα αργότερα στη μαθητική τους πορεία το θέμα αυτό (Gopnik, A., 2014. Teaching Tots Evolution via Picture Books – WSJ). Μέσα από τις όμορφα εικονογραφημένες σελίδες του βιβλίου της, η βιολόγος που εγκατέλειψε την επιστήμη της για να ασχοληθεί με κάτι πιο δημιουργικό, διασκεύασε την εξελικτική θεωρία του Δαρβίνου και την προσάρμοσε έτσι ώστε να γίνει απόλυτα κατανοητή από παιδιά, αλλά και από ενήλικες. Στις 64 σελίδες του, η Radeva μιλάει μέσα από τα κείμενα του Δαρβίνου και τις δικές της εικονογραφήσεις για το πώς ο μεγάλος Βρετανός επιστήμονας παρατήρησε τον κόσμο γύρω του και συνέλαβε τη θεωρία της εξέλιξης των ειδών. Ενα φανταστικό βιβλίο γνώσεων, εξαιρετικά εικονογραφημένο και διασκευασμένο από έναν άνθρωπο γνώστη του αντικειμένου. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι μέσα σε ένα χρόνο από την αρχική του κυκλοφορία μεταφράστηκε σε περισσότερες από 30 γλώσσες.

Στο παρακάτω βίντεο, η δημιουργός μιλάει για το βιβλίο της, το οποίο αρχικά χρηματοδοτήθηκε από τo Kickstarter, πριν μεγάλος εκδοτικός οίκος αγοράσει τα δικαιώματα.

https://www.youtube.com/watch?v=IQJ7fBOzxD0

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ