Πιθανότητες

Συγγραφέας: Δημήτρης Μπασλάμ

Εικονογράφηση: Ντανιέλα Σταματιάδη

Εκδόσεις: Πατάκη

Χρονιά έκδοσης: 2016

Ηλικίες: 7+, 9+, 12+

 

Σταυροδρόμια, δύσκολες αποφάσεις, πολλές πιθανότητες, απίθανοι συνδυασμοί, πάντα τρείς κατευθύνσεις – μπροστά, αριστερά, δεξιά όμως πότε προς τα πίσω. Το βιβλίο του Δημήτρη Μπασλάμ, γνωστού για τον Αγησίλαγό του και τον Γαργαληστή του και τη Θυμωμένη Μπετονιέρα του- για να αναφέρουμε μόνο τρία από τα δημιουργήματά του, γράφει ένα βιβλίο που μέσα σε μόλις 24 εικονογραφημένες σελίδες περικλείει όλη μας τη ζωή, από την τρυφερή παιδική  ηλικία ως τα βαθιά μας γεράματα. Γιατί η ζωή μας όλη είναι γεμάτη πιθανότητες και επιλογές. Τί θα γίνει αν διαλέξουμε να πάμε μπροστά κι όχι αριστερά ή δεξιά, ποτέ όμως πίσω; Ένα κορίτσι με πανέξυπνο μούτρο, σπινθηροβόλο βλέμμα και ένα κεφάλι γεμάτο απορίες είναι η οδηγός μας σε αυτό το ταξίδι των άπειρων επιλογών που μπορούμε να κάνουμε. Η πολύ προσεγμένη επιλογή λέξεων από την πλευρά του συγγραφέα και η εξαιρετική εικαστική προσέγγιση από την πλευρά της εικονογράφου δημιουργούν ένα μοναδικό στο είδος του βιβλίο που – όπως όλα τα καλά βιβλία – δεν απευθύνονται αποκλειστικά σε παιδιά.

Και -αν μου επιτρέπετε- θέλω να το πάω κι ένα βήμα παραπέρα: ενθουσιάζομαι με την επιλογή ο κεντρικός χαρακτήρας του βιβλίου να είναι κορίτσι. Ενα κορίτσι που ετοιμάζεται να βουτήξει στα βαθιά, να κάνει το επόμενο βήμα στη ζωή του, ένα κορίτσι που ξέρει πως έχει στα πόδια του έναν κόσμο ολόκληρο να εξερευνήσει και κανένα εμπόδιο μπροστά του παρά μόνο τις ίδιες του τις επιλογές. Ενα κορίτσι που είναι ελεύθερο, ανεπηρέαστο από στερεότυπα να διαλέξει πώς θα ζήσει τη ζωή του.

 

Save

Save

Save

Save

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Προδημοσίευση: Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού

Από το Μαχνάταν, στη Ρουμανία και από εκεί στη μακρινή Ιαπωνία, για να γυρίσουμε στη γειτονιά μας, στην Ιταλία και να κάνουμε μια στάση στη Γαλλία, με αφορμή το νέο βιβλίο της σειράς “Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας”. Το έκτο βιβλίο με τίτλο “Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού” είναι γραμμένο από την Άννα Κοντολέων και εικονογραφημένο, όπως όλα της σειράς, από τη Λίλα Καλογερή.

Χάθηκα

Στο εξώφυλλο του βιβλίου μια πολική αρκούδα στέκεται κάτω από τεράστιους ουρανοξύστες, που προοπτικά φεύγουν για να σμίξουν στον ουρανό, και κοιτάει επίμονα έναν χάρτη της μεγαλούπολης, κάτω από τον τίτλο «Χάθηκα».

Τα καλύτερα παιδικά βιβλία του 2023

Κάθε χρόνο η “Κόκκινη Αλεπού” ανακοινώνει τη λίστα με τα βιβλία που ξεχώρισε, με εκδόσεις από όλες τις κατηγορίες του παιδικού. Για το 2023 ξεχωρίσαμε 24 βιβλία, από ολες τις κατηγορίες του παιδικού βιβλίου: εικονογραφημένο, παιδικό, εφηβικό-νεανικό, γνώσεων.