Πιθανότητες

Συγγραφέας: Δημήτρης Μπασλάμ

Εικονογράφηση: Ντανιέλα Σταματιάδη

Εκδόσεις: Πατάκη

Χρονιά έκδοσης: 2016

Ηλικίες: 7+, 9+, 12+

 

Σταυροδρόμια, δύσκολες αποφάσεις, πολλές πιθανότητες, απίθανοι συνδυασμοί, πάντα τρείς κατευθύνσεις – μπροστά, αριστερά, δεξιά όμως πότε προς τα πίσω. Το βιβλίο του Δημήτρη Μπασλάμ, γνωστού για τον Αγησίλαγό του και τον Γαργαληστή του και τη Θυμωμένη Μπετονιέρα του- για να αναφέρουμε μόνο τρία από τα δημιουργήματά του, γράφει ένα βιβλίο που μέσα σε μόλις 24 εικονογραφημένες σελίδες περικλείει όλη μας τη ζωή, από την τρυφερή παιδική  ηλικία ως τα βαθιά μας γεράματα. Γιατί η ζωή μας όλη είναι γεμάτη πιθανότητες και επιλογές. Τί θα γίνει αν διαλέξουμε να πάμε μπροστά κι όχι αριστερά ή δεξιά, ποτέ όμως πίσω; Ένα κορίτσι με πανέξυπνο μούτρο, σπινθηροβόλο βλέμμα και ένα κεφάλι γεμάτο απορίες είναι η οδηγός μας σε αυτό το ταξίδι των άπειρων επιλογών που μπορούμε να κάνουμε. Η πολύ προσεγμένη επιλογή λέξεων από την πλευρά του συγγραφέα και η εξαιρετική εικαστική προσέγγιση από την πλευρά της εικονογράφου δημιουργούν ένα μοναδικό στο είδος του βιβλίο που – όπως όλα τα καλά βιβλία – δεν απευθύνονται αποκλειστικά σε παιδιά.

Και -αν μου επιτρέπετε- θέλω να το πάω κι ένα βήμα παραπέρα: ενθουσιάζομαι με την επιλογή ο κεντρικός χαρακτήρας του βιβλίου να είναι κορίτσι. Ενα κορίτσι που ετοιμάζεται να βουτήξει στα βαθιά, να κάνει το επόμενο βήμα στη ζωή του, ένα κορίτσι που ξέρει πως έχει στα πόδια του έναν κόσμο ολόκληρο να εξερευνήσει και κανένα εμπόδιο μπροστά του παρά μόνο τις ίδιες του τις επιλογές. Ενα κορίτσι που είναι ελεύθερο, ανεπηρέαστο από στερεότυπα να διαλέξει πώς θα ζήσει τη ζωή του.

 

Save

Save

Save

Save

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Πάρα πολλά γουρουνάκια και ένας μόνο λύκος

Αν σας αρέσουν τα παραμύθια, τότε σίγουρα θα προτιμάτε να μην τελειώνουν στο άψε σβήσε. Ένα παραμύθι θέλει αστείους ήρωες, ενδιαφέρον, λεπτομέρειες και σασπένς! Όλοι γνωρίζουμε την ιστορία του λύκου με τα τρία γουρουνάκια. Πόσες όμως παραλλαγές έχουμε ήδη διαβάσει και πόσες ακόμα μπορούμε να φανταστούμε;

Η Χόλι γεμίζει το κόκκινο σακίδιο

Η Χόλι είναι ένα μικρό πιγκουινάκι που μένει μαζί με τους γονείς και το υπόλοιπο σμήνος κάπου στον Νότιο Πόλο. Απολαμβάνει το παιχνίδι στο χιόνι, τα φρέσκα, λαχταριστά ψαράκια και τις βραδινές συναντήσεις με τους υπόλοιπους πιγκουίνους. Μια μέρα ο μπαμπάς της θα της ανακοινώσει ότι η θάλασσα δεν έχει πλέον πολλά ψάρια και θα χρειαστεί να ταξιδέψει μακριά για να μπορέσει να βρει φαγητό για όλους.