Γιατί οι πλούσιοι γίνονται όλο και πλουσιότεροι και οι φτωχοί όλο και φτωχότεροι;

Συγγραφείς: Monique Pincon-Charlot και Michel Pincon

Εικονογράφηση: Etienne Lecroart

Μετάφραση: Μαρία Χρίστου

Εκδόσεις: Χαραμάδα

Χρονιά έκδοσης: 2016

Ηλικίες: 9+

 

Ενα εγχειρίδιο κριτικής σκέψης από τους Μονίκ Πινσόν – Σαρλότ και Μισέλ Πινσόν για παιδιά είναι το κόκκινο βιβλίο που κρατάμε στα χέρια μας και που διαβάσαμε απνευστί. Κοινωνιολόγοι και οι δύο και εξαιρετικά διάσημοι για το έργο τους στη Γαλλία και στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας (CNRS), το ζευγάρι στη συγγραφή και στη ζωή ανέλαβε ένα δύσκολο έργο: να δώσει σε παιδιά ηλικίας δημοτικού να καταλάβουν τι ακριβώς σημαίνει πλούτος και φτώχια, αν υπάρχουν κοινωνικές τάξεις και πώς αυτές χωρίζονται, τι είναι η πάλη των τάξεων, γιατί οι πλούσιοι γίνονται συνέχεια πιο πλούσιοι και οι φτωχοί φτωχότεροι και τι αποτελέσματα έχει αυτό ακόμα και στο περιβάλλον μας.

Ξεκινώντας με το ποίημα του Robert Desnos, Ο Πελεκάνος, και μέσα από πολύ απλά κείμενα, έννοιες απόλυτα καταονοητές, παραδείγματα και τις εικονογραφίσεις/γελοιογραφίες του Ετιέν Λεκροάρ, το βιβλίο δίνει αρχικά μια γενική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στον κόσμο, την ιστορία του χρήματος και του πλούτου, ενώ στη συνέχεια και όσο προχωράει η ανάγνωση οι συγγραφείς εμφαθύνουν και μας γνωρίζουν έννοιες όπως ο βαθύς πλούτος, η κυρίαρχη τάξη, η φοροδιαφυγή, οι οικονομικοί παράδεισοι, η δημοκρατία και η αξιοκρατία και η σχέση τους με τον πλούτο, τα εργασιακά δικαιώματα, ο χρηματο-οικονομικός πόλεμος και ο φόβος και η ταξική αλληλεγγύη. Πρόκεται για ένα σπουδαίο βιβλίο που απευθύνεται όχι μόνο σε παιδιά, αλλά και σε όλους εκείνους που οι οικονομικοί όροι τους μπερδεύουν και τους αφήνουν με πολλά περισσότερα ερωτηματικά από πριν (όπως εμένα, για παράδειγμα).

 

Από το εσωτερικό του βιβλίου

 

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Προδημοσίευση: Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού

Από το Μαχνάταν, στη Ρουμανία και από εκεί στη μακρινή Ιαπωνία, για να γυρίσουμε στη γειτονιά μας, στην Ιταλία και να κάνουμε μια στάση στη Γαλλία, με αφορμή το νέο βιβλίο της σειράς “Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας”. Το έκτο βιβλίο με τίτλο “Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού” είναι γραμμένο από την Άννα Κοντολέων και εικονογραφημένο, όπως όλα της σειράς, από τη Λίλα Καλογερή.

Χάθηκα

Στο εξώφυλλο του βιβλίου μια πολική αρκούδα στέκεται κάτω από τεράστιους ουρανοξύστες, που προοπτικά φεύγουν για να σμίξουν στον ουρανό, και κοιτάει επίμονα έναν χάρτη της μεγαλούπολης, κάτω από τον τίτλο «Χάθηκα».

Τα καλύτερα παιδικά βιβλία του 2023

Κάθε χρόνο η “Κόκκινη Αλεπού” ανακοινώνει τη λίστα με τα βιβλία που ξεχώρισε, με εκδόσεις από όλες τις κατηγορίες του παιδικού. Για το 2023 ξεχωρίσαμε 24 βιβλία, από ολες τις κατηγορίες του παιδικού βιβλίου: εικονογραφημένο, παιδικό, εφηβικό-νεανικό, γνώσεων.