Πώς δημιουργείται ο ωκεανός

Συγγραφέας: Sally Nicholls
Εικονογράφος: Carolina Rabei
Μετάφραση: Ευγενία Κολυδά
Εκδόσεις: Διόπτρα
Χρονιά έκδοσης: 2023
Ηλικίες: 5+

Ποιος δημιουργεί τους ωκεανούς; Κάποιος αρχαίος θεός; ένα μαγικό ξόρκι; Ή μήπως ένα δισεκατομμύριο πυροσβέστες με τις μάνικες τους; Και όμως στην αρχή στη Γη υπήρχαν μόνο σκόνη, φωτιά και  πέτρες, χωρίς ίχνος ζωής. Και καθώς οι πέτρες έκαιγαν δημιουργούσαν ατμούς που έγιναν σύννεφα, κάτω από τα οποία η Γη άρχισε να παγώνει και τελικά σταγόνες νερού έπεσαν πάνω σε μια άδεια έκταση σχηματίζοντας κοιλότητες με νερό.

Ένας μπαμπάς και δύο παιδιά μέσα από τη περιήγηση τους σε ένα μουσείο αφηγούνται πώς δημιουργήθηκαν οι ωκεανοί και πώς γεννήθηκε η ζωή σε αυτούς. Τα παιδιά βλέπουν ότι οι πρώτοι ζωντανοί οργανισμοί δεν ήταν άνθρωποι, ούτε ψάρια, ούτε καν φύκη. Ήταν αμέτρητα μικροσκοπικά πλάσματα, μικρόβια που μπορούσαν να χρησιμοποιούν χημικές ουσίες που αφθονούσαν στη θάλασσα και της μετέτρεπαν σε οξυγόνο.

Ένα βιβλίο που δίνει την δυνατότητα ακόμη και σε πολύ μικρά παιδιά (ηλικίες 4+) να κατανοήσουν μέσα από τις εικόνες της Carolina Rabei και το σύντομο κείμενο της Sally Nicholls ότι υπήρξε σταδιακή μετάβαση από πιο απλές σε πιο πολύπλοκες μορφές ζωής. Και όχι, δεν ήταν κάποιο μαγικό ξόρκι που τα έφτιαξε όλα. Ήταν καλή και κακή τύχη και αμέτρητες μεταβολές και αλλαγές που ευνόησαν κάποιες μορφές ζωής σε αντίθεση με άλλες, και τελικά οδήγησαν στη ζωή όπως τη βλέπουμε γύρω μας. Έτσι, κάποια ψάρια ανέπτυξαν πόδια και σύρθηκαν στην ακτή και κάποια στιγμή εμφανίστηκαν οργανισμοί όπως οι δεινόσαυροι, τους διαδέχτηκαν τα θηλαστικά.

Ένα βιβλίο που γεννά ερωτήματα στα μικρά παιδιά για το πώς προέκυψαν όλοι αυτοί οι οργανισμοί που βλέπουν γύρω τους όταν βουτάνε με τη μάσκα τους στη θάλασσα. Ένα βιβλίο που βάζει τον σπόρο της θεωρίας της εξέλιξης και κυρίως δίνει τροφή για περαιτέρω ψάξιμο και σκέψη. Οι δύο τελευταίες σελίδες περικλείουν σε μόλις επτά σημεία, με χαρακτηριστική, εύληπτη εικονογράφηση, τις ανθρώπινες δραστηριότητες που έχουν αρνητική επίδραση στους ωκεανούς, καθώς και τέσσερεις ιδέες με το τι ακόμη και ένα παιδί μπορεί να κάνει για να βοηθήσει. 

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ο φράχτης

Η ιστορία του Soderguid είναι βαθιά αληθινή, ένας καθρέφτης της πραγματικότητας με όλες τις διαφορές και τις ομοιότητες που μπορούν

Μαμακίαση

Το εικονογραφημένο βιβλίο “Μαμακίαση” είναι ένα βιβλίο που εξηγεί στα μικρά παιδιά την έλξη και εξάρτηση που συχνά νιώθουν για