Πώς δημιουργείται… το δάσος

Συγγραφέας: Sally Nicholls
Εικονογράφηση: Carolina Rabei
Μετάφραση: Αναστασία Αθηναίου
Εκδόσεις: Διόπτρα
Χρονιά έκδοσης: 2022
Ηλικίες: 5+

Πώς δημιουργείται το δάσος; Το φτιάχνει κάποιος υπερδύναμος μάγος, ένας τεράστιος γίγαντας ή κάποιος τρανός αυτοκράτορας και με τον πολυάριθμο στρατό του; Κι όμως το δάσος φτιάχνεται από κάτι που μπορεί να μην είναι καν ορατό στο γυμνό μάτι. Εκτός αν σκύψουμε και το παρατηρήσουμε από κοντά.

Μέσα από μια γραμμική αφήγηση, η Sally Nicholls αφηγείται στο Πώς δημιουργείται το δάσος
τη γέννηση και τη ζωή ενός μεγάλου δάσους. Πώς από τα βρύα και τις λειχίνες πάνω στα βράχια και τα άγονα χώματα σχηματίζονται μικρά αναρριχητικά φυτά, που με τη σειρά τους θα θρέψουν μικροσκοπικά ζουζούνια, που με τη σειρά τους θα γονιμοποιήσουν το έδαφος, θα φέρουν μεγαλύτερα ζώα και πτηνά που με τη σειρά τους θα κάνουν το έδαφος και τη βλάστιση γύρω να θεριέψει.

Γιατί το σημαντικό αυτής της γης, το πράσινο, τα δάση μας, δε δημιουργούνται από κάτι σπουδαίο και μεγάλο, αλλά από τόσα δα μικροσκοπικά σποράκια που θα δώσουν με την πάροδο των χρώνων μεγάλα, καταπράσινα, υπάροχα δάση.

Η αφήγηση της ιστορίας της γέννησης ενός δάσους γίνεται από έναν παππού που συνοδεύει τα εγγόνια του και τον σκύλο τους σε μια βόλτα στο δάσος. Εκεί όλοι μαζί παρέα θα δουν από κοντά και θα παρατηρήσουν όλους τους ζωντανούς οργανισμούς που κρύβονται στα φύλλα, τα κλαριά, τις σκιές και το χώμα των δασών. Εκεί ακριβώς θα μάθουν για τον κύκλο της ζωής και πώς το κάθε ζώο και το κάθε έντομο βοηθά με τον τρόπο του να συνεχίσει να ζει.

Ένα πολύ όμορφο εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά, που μέσα από τον ποιητικό λόγο της Nicholls, αλλά και τις απανωτές ρητορικές ερωτήσεις δίνει αφορμές για έρευνα, περαιτέρω ψάξιμο, αλλά και τροφή για σκέψη. Οι τελευταίες τέσσερις σελίδες του βιβλίου δίνουν αρκετό υλικό για τα είδη των δασών που υπάρχουν στη Γη, πού τα συναντάμε, ποια ζώα κατοικούν σε αυτά, ποια είδη φυτών υπάρχουν σε κάθε περιοχή, αλλά και τρόπους για να τα προστατέψουμε.   

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ο πόλεμος

Η επικαιρότητα φέρνει συνεχώς στο προσκήνιο τη λέξη «πόλεμος». Εμείς οι μεγάλοι στο άκουσμά της κατακλυζόμαστε από εικόνες φρίκης, συναισθήματα φόβου και απελπισίας, κορμιά και ψυχές καταρρακωμένες από το τέρας αυτής της καταστροφής. Μοιραία, λοιπόν, εγείρει την περιέργεια των παιδιών και ρωτάνε «τι είναι ο πόλεμος;»

Μεγάλα μεγάλα συναισθήματα

Τα μεγάλα συναισθήματα των μικρών παιδιών είναι το αντικείμενο του βιβλίου «Μεγάλα μεγάλα συναισθήματα» . Όποιος δεν έχει έρθει αντιμέτωπος με ένα τετράχρονο που κλαίει γοερά γιατί έχασε το παιχνίδι του, δεν μπορεί να κατανοήσει τι σημαίνουν μεγάλα συναισθήματα μικρών παιδιών.

Πώς να καλλιεργήσεις μονόκερους

Ένα κοριτσάκι ψάχνει δώρο για τη γιαγιά του. Αγαπά πολύ τα φυτά, επομένως η Σάρα ψάχνει για ένα πολύ ιδιαίτερο φυτό για τα γενέθλιά της. Ποιο καλύτερο μέρος να το βρει, από τον Ανθόκηπο με τα μαγικά φυτά;