Πώς έγινα αστέρι στην ανάγνωση

Κείμενο – εικονογράφηση: Lisa Papp

Mετάφραση: Μάνος Μπονάνος

Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Χρονιά έκδοσης: 2018

Ηλικίες: 5+

 

Ας αρχίσουμε από τα βασικά: στην Μάντλιν δεν της αρέσει το διάβασμα. Ούτε τα βιβλία, ούτε τα περιοδικά, ούτε καν ο κατάλογος με τις γεύσεις παγωτού! Επίσης δεν της αρέσει να διαβάζει δυνατά μπροστά σε όλη την τάξη, γιατί όταν κάνει κάποιο λάθος, όλο και κάποιος συμμαθητής της θα χαχανίσει και θα την κοροϊδέψει. Η λύση λοιπόν που έχει βρει, είναι να μην διαβάζει. Ομως υπάρχει κάτι που την ενοχλεί πολύ: η δασκάλα της κάθε φορά που διαβάζει (αναγκαστικά) στην τάξη, της δίνει μια καρδούλα και της γράφει “προσπάθησε περισσότερο”. Η Μάντλιν θέλει όμως να πάρει ένα αστέρι. Γιατί τα αστέρια η δασκάλα τα δίνει σε αυτούς που διαβάζουν καθαρά και δυνατά. Και θέλει το αστέρι αυτό τόσο πολύ. Και προσπαθεί! Αλλά μάλλον όχι τόσο όσο θα ήθελε η δασκάλα. Μέχρι που μια μέρα η μαμά της θα την πάει στη βιβλιοθήκη κι εκεί μαζί με την βιβλιοθηκονόμο, την κ. Ντίμπλ, θα γνωρίσει την Μπόνι, έναν μεγάλο λευκό σκύλο! Μα σε έναν σκύλο θα διαβάσει; Ναι, γιατί της Μπόνι της αρέσει πολύ να της διαβάζουν και η Μπόνι δεν κρίνει αν κάνει η Μάντλιν λάθος, ούτε χαχανίζει κοροϊδευτηκά. Ετσι, η Μάντλιν θα καταφέρει με τη βοήθεια του τετράποδου φίλους της να ξεπεράσει τους φόβους της και να καταφέρει να πάρει το αστέρι της.

Ενα πολύ όμορφο και συγκινητικό βιβλίο με ηρωίδα ένα κοριτσάκι που απλώς δεν έχει τη δύναμη μέσα της να ξεπεράσει τον φόβο της, όπως πολλοί από εμάς! Ενα κορίτσι που θέλει να φτάσει ψηλά και να πάρει το αστέρι που τόσο πολύ θέλει από τη δασκάλα της και που στην πορεία θα μάθει ότι η τελειότητα δεν είναι το ζητούμενο για να είμαστε χαρούμενοι στη ζωή μας, αλλά η προσπάθεια. Μια όμορφη ιστορία για την αγάπη που κρύβεται στα πιο ασυνήθιστα σημεία (σε έναν σκύλο, για παράδειγμα), για την επιμονή, την υπομονή και τη συμπόνια.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Η μπάλα

Ο Αλέξης Κυριτσόπουλος είναι φιδωλός στις λέξεις του, χαρίζει όμως πλουσιοπάροχα τις εικόνες και τις ζωγραφιές του. Ξαναδιηγείται την ιστορία του Μπαχαριάν, αυτή που του μετέφερε η σύζυγός του Χριστίνα, και δημιουργεί ένα μοναδικό εικονογραφημένο βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά, αλλά και σε μεγάλους. Κι εκεί κρύβεται η μαγεία του και η ομορφιά του. Γιατί οι ιστορίες δεν έχουν ηλικία και ο Κυριτσόπουλος το γνωρίζει αυτό.

Η τελεία

Η Τελεία του Peter Reynolds είναι ίσως ένα από τα πιο αγαπημένα εικονογραφημένα βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει. Το έχουν διαβάσει και αγαπήσει τόσα πολλά παιδιά που εδώ και μερικά χρόνια, το βιβλίο του Αμερικανού δημιουργού έχει και τη δική του Παγκόσμια Ημέρα, που γιορτάζεται κάθε χρόνο περίπου στα μέσα του Σεπτεμβρίου.