Πώς έγινα αστέρι στην ανάγνωση

Κείμενο – εικονογράφηση: Lisa Papp

Mετάφραση: Μάνος Μπονάνος

Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Χρονιά έκδοσης: 2018

Ηλικίες: 5+

 

Ας αρχίσουμε από τα βασικά: στην Μάντλιν δεν της αρέσει το διάβασμα. Ούτε τα βιβλία, ούτε τα περιοδικά, ούτε καν ο κατάλογος με τις γεύσεις παγωτού! Επίσης δεν της αρέσει να διαβάζει δυνατά μπροστά σε όλη την τάξη, γιατί όταν κάνει κάποιο λάθος, όλο και κάποιος συμμαθητής της θα χαχανίσει και θα την κοροϊδέψει. Η λύση λοιπόν που έχει βρει, είναι να μην διαβάζει. Ομως υπάρχει κάτι που την ενοχλεί πολύ: η δασκάλα της κάθε φορά που διαβάζει (αναγκαστικά) στην τάξη, της δίνει μια καρδούλα και της γράφει “προσπάθησε περισσότερο”. Η Μάντλιν θέλει όμως να πάρει ένα αστέρι. Γιατί τα αστέρια η δασκάλα τα δίνει σε αυτούς που διαβάζουν καθαρά και δυνατά. Και θέλει το αστέρι αυτό τόσο πολύ. Και προσπαθεί! Αλλά μάλλον όχι τόσο όσο θα ήθελε η δασκάλα. Μέχρι που μια μέρα η μαμά της θα την πάει στη βιβλιοθήκη κι εκεί μαζί με την βιβλιοθηκονόμο, την κ. Ντίμπλ, θα γνωρίσει την Μπόνι, έναν μεγάλο λευκό σκύλο! Μα σε έναν σκύλο θα διαβάσει; Ναι, γιατί της Μπόνι της αρέσει πολύ να της διαβάζουν και η Μπόνι δεν κρίνει αν κάνει η Μάντλιν λάθος, ούτε χαχανίζει κοροϊδευτηκά. Ετσι, η Μάντλιν θα καταφέρει με τη βοήθεια του τετράποδου φίλους της να ξεπεράσει τους φόβους της και να καταφέρει να πάρει το αστέρι της.

Ενα πολύ όμορφο και συγκινητικό βιβλίο με ηρωίδα ένα κοριτσάκι που απλώς δεν έχει τη δύναμη μέσα της να ξεπεράσει τον φόβο της, όπως πολλοί από εμάς! Ενα κορίτσι που θέλει να φτάσει ψηλά και να πάρει το αστέρι που τόσο πολύ θέλει από τη δασκάλα της και που στην πορεία θα μάθει ότι η τελειότητα δεν είναι το ζητούμενο για να είμαστε χαρούμενοι στη ζωή μας, αλλά η προσπάθεια. Μια όμορφη ιστορία για την αγάπη που κρύβεται στα πιο ασυνήθιστα σημεία (σε έναν σκύλο, για παράδειγμα), για την επιμονή, την υπομονή και τη συμπόνια.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Λύκοι στο χιόνι

Η Φιο και η μητέρα της ζουν ολομόναχες στα δάση της Ρωσίας, με μόνη συντροφιά τους λύκους τους. Όταν ο Ρωσικός Στρατός τις απειλεί με δολοφονική εχθρότητα και αρπάζουν τη μητέρα της, η Φιο και οι λύκοι της δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να το σκάσουν. Στην πορεία τους προς την Αγία Πετρούπολη μια ομάδα παιδιών που συνεχώς μεγαλώνει ενώνεται μαζί τους.

Μικρή βιβλιοθήκη για νεαρά ανήσυχα πνεύματα

Μία νέα σειρά με βιβλία γνώσεων, ένα πολύτιμο εγκυκλοπαιδικό εργαλείο με την εγγύηση του Oxford University Press. Ειδικοί σε κάθε επιστημονικό πεδίο γράφουν με τρόπο κατανοητό που εισάγει τα παιδιά σε κάθε θέμα μέσα σε λίγες σελίδες.

Εκεί έξω στο διάστημα για 24 ώρες

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ΔΔΣ) και πώς είναι η ζωή των ανθρώπων εκεί; Πώς κάνουν μπάνιο και πλένουν τα δόντια τους οι αστροναύτες, αφού το νερό αντί να ‘τρέχει’ αιωρείται; Τι τρώνε στο διάστημα και πώς πάνε τουαλέτα; Αλλά, γιατί υπάρχει ο ΔΔΣ; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα απαντώνται μέσα από τις 60 σελίδες αυτού του εντυπωσιακού παιδικού βιβλίου γνώσεων.