Ποτέ βία!

Συγγραφέας: Άστριντ Λίντγκερν

Μετάφραση: Άννα Παπαφίγκου

Εκδόσεις: Μάρτης

Χρονιά έκδοσης: 2014

 

Οταν το 1978 η Ενωση Γερμανών Βιβλιοπωλών απένημε στην Άστριντ Λίντγκρεν το Βραβείο Ειρήνης, σίγουρα κανένα από τα μέλη της δεν περίμενε να ακούσει τον λόγο που εκφώνησε η πιο διάσημη, πολυβραβευμένη και αγαπημένη Σουηδή συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Αν και προσπάθησαν να την σταματήσουν – της ζήτησαν να μην διαβάσει τον συγκεκριμένο λόγο – εκείνη προχώρησε κανονικά με τα σχέδιά της και μίλησε για τη βία στην οικογένεια και το πώς όταν ένα παιδί αγαπιέται και αγαπάει κι εκείνο, τότε αντιμετωπίζει το περιβάλλον του με αγάπη. Εκείνη την ημέρα, της απονομής, μίλησε για κάτι που κανείς ως τότε δεν είχε τολμήσει να ξεστομίσει: το πώς θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε έναν κόσμο ειρηνικό, ξεκινώντας τις αλλαγές από τα παιδιά. Και έκλεισε λέγοντας “Αυτό που θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους, γονείς και παιδιά, είναι μια αμοιβαία σχέση αγάπης και σεβασμού“.

Το βιβλίο “Ποτέ Βία!” αποτελείται από την εισαγωγή της μεταφράστριας, που μας δίνει πολύ περιληπτικά αλλά περιεκτικά το βιογραφικό της Άστριντ Λίντγκρεν. Ακολουθεί το παρασκήνιο της βράβευσης και ο τρόπος με τον οποίο προσπάθησαν να σταματήσουν την συγγραφέα της Πίπης Φακιδομύτης να τον εκφωνίσει και τέλος ο ίδιος ο λόγος που άλλαξε τα δεδομένα στη συζήτηση για την οικογενειακή βία και που ακόμα και σήμερα, 40 χρόνια σχεδόν μετά την εκφώνησή του, θεωρείται επίκαιρος.

Save

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Μαμακίαση

Το εικονογραφημένο βιβλίο “Μαμακίαση” είναι ένα βιβλίο που εξηγεί στα μικρά παιδιά την έλξη και εξάρτηση που συχνά νιώθουν για