Πού κρύβονται τα δικαιώματα;

Συγγραφέας: Μαρίζα Ντεκάστρο
Εικονογράφηση: Άνα Μάτεγιτς
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Χρονιά έκδοσης: 2019
Ηλικίες: 5+

Τι είναι το Σύνταγμα; Μια πλατεία, μια στάση του μετρό με αυτό το όνομα ή μήπως η περιοχή όπου υπάρχουν κάθε λογής εμπορικά καταστήματα και τουριστικά μαγαζιά; Σύνταγμα είναι ο νόμος των νόμων της Ελληνικής Δημοκρατίας, όπως αναφέρει στο τελευταίο της βιβλίο γνώσεων για παιδιά η Μαρίζα Ντεκάστρο. Ενα χάρτινο έγγραφο που περιλαμβάνει όλους τους νόμους του κράτους, που έχουν σχεδιαστεί για να προστετεύουν τα δικαιώματα όλων μας.

Η Μαρίζα Ντεκάστρο, με πολύ απλά λόγια και με παιχνιδιάρικη διάθεση – κάτι που φαίνεται και στην εικονογράφηση της Ανα Μάτεβιτς- εξηγεί μέσα από τις σελίδες του βιβλίου της Πού κρύβονται τα δικαιώματα; τι σημαίνει σύνταγμα, τι είναι οι νόμοι, πώς δημιουργούνται, ποιοί τους γράφουν, ποιοι τους ψηφίζουν και για ποιους λόγους. Ενα κορίτσι κι ένα αγόρι, οι πρωταγωνιστές του βιβλίου, αναλαμβάνουν τον ρόλο του ξεναγού στη Νεότερη Ιστορία της Ελλάδας, μας αφηγούνται τον τρόπο με τον η χώρα απέκτησε το δικό της Σύνταγμα το 1834 και μας εξηγούν γιατί η μεγάλη πλατεία κάτω από τη σημερινή Βουλή των Ελλήνων στο κέντρο της Αθήνας έχει το όνομα αυτό.

Στο βιβλίο αυτό, ένα εικονογραφημένο βιβλίο πολιτικής αγωγής που απευθύνεται σε παιδιά νηπιαγωγείου και των πρώτων τάξεων του δημοτικού, μαθαίνουμε όχι μόνο για το τι είμαστε ελεύθεροι να κάνουμε, αλλά και για τις υποχρεώσεις που έχουμε απέναντι στο κράτος και τους συμπολίτες μας. Μέσα από τη λιτή- σαν να την έχει δημιουργησει παιδί- εικονογράφηση της Ανα Μάτεγιτς φαίνεται ο τρόπος με τον οποίο σκέφτονται τα παιδιά για το τι σημαίνει για αυτά δικαίωμα και υποχρέωση. Παράλληλα μέσα από τις εικόνες παίρνουμε ακόμα περισσότερες πληροφορίες για το πολίτευμα, το σύνταγμα και τους νόμους που το απαρτίζουν, όπως για το δικαίωμά μας να εκλέγουμε και να εκλεγόμαστε, να μας παρέχεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την υποχρέωσή μας να σεβόμαστε το περιβάλλον, τον σεβασμό απέναντι στον συνάνθρωπο και τα ζώα κ.ά. Ενα βιβλίο γνώσης που δίνει λαβές για πολύωρες συζητήσεις στο σπίτι και τη σχολική τάξη για το θέμα των πολιτευμάτων, των νόμων, των δικαιωμάτων και των ευθυνών μας.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ο πόλεμος

Η επικαιρότητα φέρνει συνεχώς στο προσκήνιο τη λέξη «πόλεμος». Εμείς οι μεγάλοι στο άκουσμά της κατακλυζόμαστε από εικόνες φρίκης, συναισθήματα φόβου και απελπισίας, κορμιά και ψυχές καταρρακωμένες από το τέρας αυτής της καταστροφής. Μοιραία, λοιπόν, εγείρει την περιέργεια των παιδιών και ρωτάνε «τι είναι ο πόλεμος;»

Μεγάλα μεγάλα συναισθήματα

Τα μεγάλα συναισθήματα των μικρών παιδιών είναι το αντικείμενο του βιβλίου «Μεγάλα μεγάλα συναισθήματα» . Όποιος δεν έχει έρθει αντιμέτωπος με ένα τετράχρονο που κλαίει γοερά γιατί έχασε το παιχνίδι του, δεν μπορεί να κατανοήσει τι σημαίνουν μεγάλα συναισθήματα μικρών παιδιών.

Πώς να καλλιεργήσεις μονόκερους

Ένα κοριτσάκι ψάχνει δώρο για τη γιαγιά του. Αγαπά πολύ τα φυτά, επομένως η Σάρα ψάχνει για ένα πολύ ιδιαίτερο φυτό για τα γενέθλιά της. Ποιο καλύτερο μέρος να το βρει, από τον Ανθόκηπο με τα μαγικά φυτά;