Πού κρύβονται τα δικαιώματα;

Συγγραφέας: Μαρίζα Ντεκάστρο
Εικονογράφηση: Άνα Μάτεγιτς
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Χρονιά έκδοσης: 2019
Ηλικίες: 5+

Τι είναι το Σύνταγμα; Μια πλατεία, μια στάση του μετρό με αυτό το όνομα ή μήπως η περιοχή όπου υπάρχουν κάθε λογής εμπορικά καταστήματα και τουριστικά μαγαζιά; Σύνταγμα είναι ο νόμος των νόμων της Ελληνικής Δημοκρατίας, όπως αναφέρει στο τελευταίο της βιβλίο γνώσεων για παιδιά η Μαρίζα Ντεκάστρο. Ενα χάρτινο έγγραφο που περιλαμβάνει όλους τους νόμους του κράτους, που έχουν σχεδιαστεί για να προστετεύουν τα δικαιώματα όλων μας.

Η Μαρίζα Ντεκάστρο, με πολύ απλά λόγια και με παιχνιδιάρικη διάθεση – κάτι που φαίνεται και στην εικονογράφηση της Ανα Μάτεβιτς- εξηγεί μέσα από τις σελίδες του βιβλίου της Πού κρύβονται τα δικαιώματα; τι σημαίνει σύνταγμα, τι είναι οι νόμοι, πώς δημιουργούνται, ποιοί τους γράφουν, ποιοι τους ψηφίζουν και για ποιους λόγους. Ενα κορίτσι κι ένα αγόρι, οι πρωταγωνιστές του βιβλίου, αναλαμβάνουν τον ρόλο του ξεναγού στη Νεότερη Ιστορία της Ελλάδας, μας αφηγούνται τον τρόπο με τον η χώρα απέκτησε το δικό της Σύνταγμα το 1834 και μας εξηγούν γιατί η μεγάλη πλατεία κάτω από τη σημερινή Βουλή των Ελλήνων στο κέντρο της Αθήνας έχει το όνομα αυτό.

Στο βιβλίο αυτό, ένα εικονογραφημένο βιβλίο πολιτικής αγωγής που απευθύνεται σε παιδιά νηπιαγωγείου και των πρώτων τάξεων του δημοτικού, μαθαίνουμε όχι μόνο για το τι είμαστε ελεύθεροι να κάνουμε, αλλά και για τις υποχρεώσεις που έχουμε απέναντι στο κράτος και τους συμπολίτες μας. Μέσα από τη λιτή- σαν να την έχει δημιουργησει παιδί- εικονογράφηση της Ανα Μάτεγιτς φαίνεται ο τρόπος με τον οποίο σκέφτονται τα παιδιά για το τι σημαίνει για αυτά δικαίωμα και υποχρέωση. Παράλληλα μέσα από τις εικόνες παίρνουμε ακόμα περισσότερες πληροφορίες για το πολίτευμα, το σύνταγμα και τους νόμους που το απαρτίζουν, όπως για το δικαίωμά μας να εκλέγουμε και να εκλεγόμαστε, να μας παρέχεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την υποχρέωσή μας να σεβόμαστε το περιβάλλον, τον σεβασμό απέναντι στον συνάνθρωπο και τα ζώα κ.ά. Ενα βιβλίο γνώσης που δίνει λαβές για πολύωρες συζητήσεις στο σπίτι και τη σχολική τάξη για το θέμα των πολιτευμάτων, των νόμων, των δικαιωμάτων και των ευθυνών μας.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Λύκοι στο χιόνι

Η Φιο και η μητέρα της ζουν ολομόναχες στα δάση της Ρωσίας, με μόνη συντροφιά τους λύκους τους. Όταν ο Ρωσικός Στρατός τις απειλεί με δολοφονική εχθρότητα και αρπάζουν τη μητέρα της, η Φιο και οι λύκοι της δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να το σκάσουν. Στην πορεία τους προς την Αγία Πετρούπολη μια ομάδα παιδιών που συνεχώς μεγαλώνει ενώνεται μαζί τους.

Μικρή βιβλιοθήκη για νεαρά ανήσυχα πνεύματα

Μία νέα σειρά με βιβλία γνώσεων, ένα πολύτιμο εγκυκλοπαιδικό εργαλείο με την εγγύηση του Oxford University Press. Ειδικοί σε κάθε επιστημονικό πεδίο γράφουν με τρόπο κατανοητό που εισάγει τα παιδιά σε κάθε θέμα μέσα σε λίγες σελίδες.

Εκεί έξω στο διάστημα για 24 ώρες

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ΔΔΣ) και πώς είναι η ζωή των ανθρώπων εκεί; Πώς κάνουν μπάνιο και πλένουν τα δόντια τους οι αστροναύτες, αφού το νερό αντί να ‘τρέχει’ αιωρείται; Τι τρώνε στο διάστημα και πώς πάνε τουαλέτα; Αλλά, γιατί υπάρχει ο ΔΔΣ; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα απαντώνται μέσα από τις 60 σελίδες αυτού του εντυπωσιακού παιδικού βιβλίου γνώσεων.