Πρέπει να σε προδώσω

Συγγραφέας: Ruta Sepetys
Μετάφραση: Μιχάλης Μακρόπουλος
Εκδόσεις: Διόπτρα
Χρονιά έκδοσης: 2022
Ηλικίες: 15+, 17+

Βρισκόμαστε στο Βουκουρέστι, η χρονιά είναι 1989, εν μέσω της ηγεμονίας του Νικολάι Τσαουσέσκου και λίγο πριν την πτώση του. Πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ένα 17χρονο αγόρι, ο Κρίστιαν Φλορέσκου, ο οποίος από μαθητής και βυθισμένος στα δικά του όνειρα και προβλήματα, θα αναγκαστεί από τη Σεκιουριτάτε, τη μυστική αστυνομία της Ρουμανίας, να γίνει πληροφοριοδότης. Είναι άλλωστε ο καταλληλότερος για να παρακολουθήσει τον Αμερικανό διπλωμάτη: ξέρει να μιλάει αγγλικά και μπορεί να μπει στην οικεία του Αμερικανού, αφού η μητέρα του δουλεύει εκεί ως οικιακή βοηθός. Ποιος όμως τον κατέδωσε στη Σεκιουριτάτε και τι στοιχεία κρατάει η μυστική αστυνομία εναντίον του ώστε να τον υποχρεώση να αναλάβει την αποστολή;

Ο νεαρός θα βρεθεί μπλεγμένος σε μια ιστορία που δεν ήθελε να μπλεχτεί, σε ένα περιβάλλον που όλοι είναι επιφυλακτικοί, η οικογένειά του, οι φίλοι του, που όλοι έχουν την αίσθηση ότι παρακολουθούνται.

Η Αμερικανολιθουανή συγγραφέας, γνωστή και βραβευμένη για τα ιστορικά της νεανικά μυθιστορήματα, μας μεταφέρει τον αναγνώστη πίσω στον χρόνο, σε μια πολύ σκοτεινή για τη Ρουμανία περίοδο. Η Ruta Sepetys (Ρούτα Σέπετις) ωθεί τον αναγνώστη της να κάνει μια βουτιά στην Ιστορία, σε μια χρονική στιγμή που η απομόνωση που επέβαλε το καθεστώτος Τσαουσέσκου έκανε τους πάντες στη χώρα να είναι επιφυλακτικοί και σκόρπισε παντού τον φόβο. Όμως, ο Κρίστιαν ξέρει πως το τέλος είναι κοντά και θα δώσει ακόμα και τη ζωή του για να αλλάξει αυτό που ζει. Ξέρει πως η επανάσταση πλησιάζει, ακούει στους δρόμους να ψυθιριζεται μια λέξη απαγορευμένη: Ελευθερία.

Η ιστορία της Σέπετις στο Πρέπει να σε προδώσω είναι μεν μυθοπλασία, όμως βασίζεται σε εκτενή έρευνα και συνεντεύξεις που έκανε η συγγραφέας με δεκάδες Ρουμάνους που έζησαν πριν, κατά διάρκεια και μετά την επαναστάστη του 1989, που οδήγησε τελικά στην πτώση του Τσαουσέσκου και στον θάνατό του. Ανάμεσα μάλιστα σε αυτούς που μίλησε ήταν και η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια και Ολυμπιονίκης της Ενόργανης Γυμναστικής, Νάντια Κομανέτσι. Εκείνη μάλιστα ήταν που την παρακίνησε το βιβλίο αυτό να μην έχει για πρωταγωνιστή ένα νεαρό που μπορούσε να βγει από τη χώρα και να έρθει σε επαφή με τον δυτικό πολιτισμό, άλλα κάποιον απλό πολίτη. Ένα βιβλίο που διαβάζεται απνευστί, συγκινεί, αλλά και προβληματίζει.

Το Πρέπει να σε προδώσω είναι το Βιβλίο του Αυγούστου για το Book Club της Κόκκινης Αλεπούς.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Λύκοι στο χιόνι

Η Φιο και η μητέρα της ζουν ολομόναχες στα δάση της Ρωσίας, με μόνη συντροφιά τους λύκους τους. Όταν ο Ρωσικός Στρατός τις απειλεί με δολοφονική εχθρότητα και αρπάζουν τη μητέρα της, η Φιο και οι λύκοι της δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να το σκάσουν. Στην πορεία τους προς την Αγία Πετρούπολη μια ομάδα παιδιών που συνεχώς μεγαλώνει ενώνεται μαζί τους.

Μικρή βιβλιοθήκη για νεαρά ανήσυχα πνεύματα

Μία νέα σειρά με βιβλία γνώσεων, ένα πολύτιμο εγκυκλοπαιδικό εργαλείο με την εγγύηση του Oxford University Press. Ειδικοί σε κάθε επιστημονικό πεδίο γράφουν με τρόπο κατανοητό που εισάγει τα παιδιά σε κάθε θέμα μέσα σε λίγες σελίδες.

Εκεί έξω στο διάστημα για 24 ώρες

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ΔΔΣ) και πώς είναι η ζωή των ανθρώπων εκεί; Πώς κάνουν μπάνιο και πλένουν τα δόντια τους οι αστροναύτες, αφού το νερό αντί να ‘τρέχει’ αιωρείται; Τι τρώνε στο διάστημα και πώς πάνε τουαλέτα; Αλλά, γιατί υπάρχει ο ΔΔΣ; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα απαντώνται μέσα από τις 60 σελίδες αυτού του εντυπωσιακού παιδικού βιβλίου γνώσεων.