Πρέπει να σε προδώσω

Συγγραφέας: Ruta Sepetys
Μετάφραση: Μιχάλης Μακρόπουλος
Εκδόσεις: Διόπτρα
Χρονιά έκδοσης: 2022
Ηλικίες: 15+, 17+

Βρισκόμαστε στο Βουκουρέστι, η χρονιά είναι 1989, εν μέσω της ηγεμονίας του Νικολάι Τσαουσέσκου και λίγο πριν την πτώση του. Πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ένα 17χρονο αγόρι, ο Κρίστιαν Φλορέσκου, ο οποίος από μαθητής και βυθισμένος στα δικά του όνειρα και προβλήματα, θα αναγκαστεί από τη Σεκιουριτάτε, τη μυστική αστυνομία της Ρουμανίας, να γίνει πληροφοριοδότης. Είναι άλλωστε ο καταλληλότερος για να παρακολουθήσει τον Αμερικανό διπλωμάτη: ξέρει να μιλάει αγγλικά και μπορεί να μπει στην οικεία του Αμερικανού, αφού η μητέρα του δουλεύει εκεί ως οικιακή βοηθός. Ποιος όμως τον κατέδωσε στη Σεκιουριτάτε και τι στοιχεία κρατάει η μυστική αστυνομία εναντίον του ώστε να τον υποχρεώση να αναλάβει την αποστολή;

Ο νεαρός θα βρεθεί μπλεγμένος σε μια ιστορία που δεν ήθελε να μπλεχτεί, σε ένα περιβάλλον που όλοι είναι επιφυλακτικοί, η οικογένειά του, οι φίλοι του, που όλοι έχουν την αίσθηση ότι παρακολουθούνται.

Η Αμερικανολιθουανή συγγραφέας, γνωστή και βραβευμένη για τα ιστορικά της νεανικά μυθιστορήματα, μας μεταφέρει τον αναγνώστη πίσω στον χρόνο, σε μια πολύ σκοτεινή για τη Ρουμανία περίοδο. Η Ruta Sepetys (Ρούτα Σέπετις) ωθεί τον αναγνώστη της να κάνει μια βουτιά στην Ιστορία, σε μια χρονική στιγμή που η απομόνωση που επέβαλε το καθεστώτος Τσαουσέσκου έκανε τους πάντες στη χώρα να είναι επιφυλακτικοί και σκόρπισε παντού τον φόβο. Όμως, ο Κρίστιαν ξέρει πως το τέλος είναι κοντά και θα δώσει ακόμα και τη ζωή του για να αλλάξει αυτό που ζει. Ξέρει πως η επανάσταση πλησιάζει, ακούει στους δρόμους να ψυθιριζεται μια λέξη απαγορευμένη: Ελευθερία.

Η ιστορία της Σέπετις στο Πρέπει να σε προδώσω είναι μεν μυθοπλασία, όμως βασίζεται σε εκτενή έρευνα και συνεντεύξεις που έκανε η συγγραφέας με δεκάδες Ρουμάνους που έζησαν πριν, κατά διάρκεια και μετά την επαναστάστη του 1989, που οδήγησε τελικά στην πτώση του Τσαουσέσκου και στον θάνατό του. Ανάμεσα μάλιστα σε αυτούς που μίλησε ήταν και η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια και Ολυμπιονίκης της Ενόργανης Γυμναστικής, Νάντια Κομανέτσι. Εκείνη μάλιστα ήταν που την παρακίνησε το βιβλίο αυτό να μην έχει για πρωταγωνιστή ένα νεαρό που μπορούσε να βγει από τη χώρα και να έρθει σε επαφή με τον δυτικό πολιτισμό, άλλα κάποιον απλό πολίτη. Ένα βιβλίο που διαβάζεται απνευστί, συγκινεί, αλλά και προβληματίζει.

Το Πρέπει να σε προδώσω είναι το Βιβλίο του Αυγούστου για το Book Club της Κόκκινης Αλεπούς.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Προδημοσίευση: Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού

Από το Μαχνάταν, στη Ρουμανία και από εκεί στη μακρινή Ιαπωνία, για να γυρίσουμε στη γειτονιά μας, στην Ιταλία και να κάνουμε μια στάση στη Γαλλία, με αφορμή το νέο βιβλίο της σειράς “Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας”. Το έκτο βιβλίο με τίτλο “Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού” είναι γραμμένο από την Άννα Κοντολέων και εικονογραφημένο, όπως όλα της σειράς, από τη Λίλα Καλογερή.

Χάθηκα

Στο εξώφυλλο του βιβλίου μια πολική αρκούδα στέκεται κάτω από τεράστιους ουρανοξύστες, που προοπτικά φεύγουν για να σμίξουν στον ουρανό, και κοιτάει επίμονα έναν χάρτη της μεγαλούπολης, κάτω από τον τίτλο «Χάθηκα».

Τα καλύτερα παιδικά βιβλία του 2023

Κάθε χρόνο η “Κόκκινη Αλεπού” ανακοινώνει τη λίστα με τα βιβλία που ξεχώρισε, με εκδόσεις από όλες τις κατηγορίες του παιδικού. Για το 2023 ξεχωρίσαμε 24 βιβλία, από ολες τις κατηγορίες του παιδικού βιβλίου: εικονογραφημένο, παιδικό, εφηβικό-νεανικό, γνώσεων.