Πριγκίπισσα Αθηνά: η σειρά

Συγγραφέας: Στέλλα Κάσδαγλη
Σκίτσο: Τόμεκ Γιοβάνης
Εκδόσεις: Πατάκη
Χρονιά έκδοσης: 2017-
Ηλικίες: 5+ (μεγαλόφωνη ανάγνωση), 7+

Ποια είναι επιτέλους η Αθηνά; Μια πριγκίπισσα που ζει στο βασίλειο της Ρεαλίας, με τη βασίλισσα Θαπέση και το βασιλιά Μέριλο και που ο καλύτερος της φίλος δεν είναι άλλος από έναν πράσινο παπαγάλο, ο Παρρότο. Και τι κάνουν οι πριγκίπισσες όλη μέρα; Οι γυναίκες έξω από τα παραμύθια κάνουν τόσα πολλά πράγματα, τόσο σπουδαία, ό,τι θέλουν πιο πολύ. Αλλά μέσα στα παραμύθια πρέπει να χτενίζουν τα μαλλιά τους και να πηγαίνουν σε χορούς…. Η Αθηνά όμως χώνεται στη βιβλιοθήκη ανακαλύπτοντας βιβλία και βοηθάει τον εφευρέτη Κούριο να φτιάχνει μηχανές. Και άμα χαλάσει το μαγικό ραβδί της, πώς θα αποκτήσει το άλογο που πάντα ονειρευόταν; Μήπως ήρθε η στιγμή να βασιστεί μόνο στις δικές της δυνάμεις; Τι συμβαίνει όταν μια γρατζουνιά της σημαδεύει το πρόσωπο και νοιώθει ότι της χαλάει όλη της την ομορφιά; Υπάρχουν άσχημες πριγκίπισσες; Μπορούν άραγε να είναι ευτυχισμένες; Μια αληθινή πριγκίπισσα διατάζει τους φίλους της ή ξέρει να συνυπάρχει, να δίνει και να παίρνει; Και ο πρίγκιπας που η Αθηνά περιμένει με αγωνία, πώς να είναι άραγε; Μα όλοι της φαίνονται τόσο βαρετοί. Μήπως ο δικός της πρίγκιπας δεν έχει βασίλειο αλλά ξέρει να την κάνει να γελά, να μιλάει για βιβλία και για μέρη που θα ήθελε να επισκεφθούν;

Με τα πέντε βιβλία της σειράς «Πριγκίπισσα Αθηνά», η Στέλλα Κάσδαγλη μας ξεναγεί στον κόσμο, τις ανησυχίες, τα θέλω, τα λάθη και τις περιπέτειες της πιο ευρηματικής και αντισυμβατικής πριγκίπισσας. Αστεία ονόματα και καταστάσεις που διαδέχονται η μία την άλλη και αντιμετωπίζονται με πολύ χιούμορ, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του μικρού αναγνώστη. Σε κάθε βιβλίο η Αθηνά μας πάει ένα βήμα παρακάτω, καθώς κατανοεί μικρές και μεγάλες αλήθειες για τον εαυτό της και τις δυνατότητές της.

Η ιδιαίτερη εικονογράφηση του Τομέκ Γιοβάνη προσδίδει μια αίσθηση από κόμικς στα βιβλία της σειράς. Μια σειρά που θα αποτελούσε ευχάριστη συντροφιά στις καλοκαιρινές διακοπές και όχι μόνο. Για να  βρούμε την πριγκίπισσα Αθηνά που κρύβουμε μέσα μας, μικροί και μεγάλοι.

Γράφει η Μαριάννα Γιαννουλάκη, μέλος του Συλλόγου Φίλων της Μεικτής Οικογένειας «Πελαργός»

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Το βιβλίο του μικροσκοπίου

Με το διάβασμα αυτού του βιβλίου ετοιμαστείτε για αναζήτηση μικροσκοπίου! Στις περίπου 60 σελίδες του μαθαίνουμε τα μέρη και την αρχή λειτουργίας του μικροσκοπίου και στη συνέχεια το χρησιμοποιούμε για να εξερευνήσουμε τον μικρόκοσμο του σπιτιού, των φυτών, των ζώων, του ανθρώπινου σώματος και του εδάφους.

Θα παίζουμε;

Το “Θα παίξουμε;” είναι μια ιστορία για μικρά παιδιά (κατά τη γνώμη μου, ακόμα και για προσχολικής ηλικίας) και για τη σχέση τους με την τεχνολογία, σε αντιδιαστολή με τη συμμετοχή τους στην πραγματική ζωή. Τον Πέδρο προσκαλούν σε παιχνίδι η αδελφή του, οι γονείς του, οι συμμαθητές, η γιαγιά και ο παππούς του, αλλά μάταια… ή μήπως τελικά όχι;

Όλα για την περίοδο

Έχουμε άλλωστε τόσα βιβλία γνώσεων για το ανθρώπινο σώμα, γιατί όχι και ένα για αυτό που αφορά κάτι παραπάνω από τον μισό πληθυσμό του πλανήτη; Και ναι, μπορεί η έμμηνος ρύση να αποτελεί ακόμα και σήμερα ταμπού σε πολλές χώρες, ακόμα και στην ελληνική επαρχία, όμως στην εποχή της τεχνολογίας και της ανεμπόδιστης πρόσβασης στις πληροφορίες, ότι δεν υπήρχε ως σήμερα στα ελληνικά ένα βιβλίο για το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο βρίσκαμε μόνο ως κεφάλαιο ή ως αναφορά σε βιβλία γνώσεων για τη σεξουαλικότητα, είναι αδιανότητο.