Πρόσωπο – Ζώο – Πράγμα

Δημιουργοί: Απόστολος Πάππος & Μαίρη Μπιρμπίλη
Εικονογράφηση: Ράνια Μακρυγιάννη
Εκδόσεις: Πατάκη
Χρονιά έκδοσης: 2022
Ηλικίες: 5+, 7+

To Όνομα-Ζώο-Πράγμα είναι ένα από τα πλέον κλασικά παιχνίδια που χρειάζονται μόνο ένα μολύβι και ένα χαρτί. Η αλφαβήτα, η ταχύτητα και η φαντασία είναι απαραίτητα στοιχεία του παιχνιδιού που το κλισέ “έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές παιδιών” εδώ πραγματικά ωχριά.

Τι είναι όμως το “Πρόσωπο-Ζώο-Πράγμα” που κρατάμε στα χέρια μας τώρα; Είναι η δουλειά δύο νηπιαγωγών (και δημιουργών της ιστοσελίδας elniplex.com) που πάνε το γνωστό σε όλους μας παιχνίδι ένα βήμα παραπέρα. Συνήθως για να μπορέσεις να παίξεις με τις λέξεις πρέπει να ξέρεις να γράφεις και μάλιστα πολλοί δάσκαλοι το συνιστούν σε γονείς ως έναν διασκεδαστικό τρόπο να εξασκηθούν τα παιδιά στη γραφή. Εδώ, το παιχνίδι παίρνει και μια διαφορετική διάσταση, αφού πέρα από την κλασική εκδοχή του (λες την αλφαβήτα αό μέσα σου, κάποιος άλλος παίχτης σε σταματά, ψάχνετε να βρείτε λέξεις από το γράμμα στο οποίο σταμάτησες, κοκ), μπορούν και μικρότερα παιδιά που δεν ξέρουν ακόμα να γράφουν να παίξουν. Ειδικές σελίδες στο τέλος του βιβλίου με λέξεις και εικόνες για κάθε γράμμα της αλφαβήτας και από κάθε κατηγορία (πρόσωπο, ζώο ή πράγμα) που μπορεί το παιδί να κόψει διευκολύνουν το παίξιμο και ακονίζουν την ικανότητα των παικτών να κάνουν γρήγορες αντιστοιχίες στο μυαλό τους, χωρίς να χρειάζεται να γράψουν. Με λέξεις και εικόνες το παιχνίδι απευθύνεται σε παίκτες με ευρεία ηλικιακή γκάμα και γνωστικό επίπεδο, κάτι που το κάνει ιδανικό για οικογενειακή ενασχόληση.

Έξυπνο βιβλίο δραστηριοτήτων, ωραία στημένο σαν μπλοκ, με πολύχρωμη, ενδιαφέρουσα εικονογράφηση, με οδηγίες στις πρώτες σελίδες και πολύ υλικό για κόψιμο στις τελευταίες, εγγυάται μερικές ξέγνοιαστες ώρες ωραίου, ποιοτικού, διασκεδαστικού παιχνιδιού. Να σημειωθεί ότι κάποιες λέξεις ή εικόνες ίσως παραξενέψουν τους μικρούς σε ηλικία παίκτες, θα κεντρίσουν όμως το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων και θα δώσουν κι ένα έναυσμα για περαιτέρω ψάξιμο.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Προδημοσίευση: Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού

Από το Μαχνάταν, στη Ρουμανία και από εκεί στη μακρινή Ιαπωνία, για να γυρίσουμε στη γειτονιά μας, στην Ιταλία και να κάνουμε μια στάση στη Γαλλία, με αφορμή το νέο βιβλίο της σειράς “Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας”. Το έκτο βιβλίο με τίτλο “Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού” είναι γραμμένο από την Άννα Κοντολέων και εικονογραφημένο, όπως όλα της σειράς, από τη Λίλα Καλογερή.

Χάθηκα

Στο εξώφυλλο του βιβλίου μια πολική αρκούδα στέκεται κάτω από τεράστιους ουρανοξύστες, που προοπτικά φεύγουν για να σμίξουν στον ουρανό, και κοιτάει επίμονα έναν χάρτη της μεγαλούπολης, κάτω από τον τίτλο «Χάθηκα».

Τα καλύτερα παιδικά βιβλία του 2023

Κάθε χρόνο η “Κόκκινη Αλεπού” ανακοινώνει τη λίστα με τα βιβλία που ξεχώρισε, με εκδόσεις από όλες τις κατηγορίες του παιδικού. Για το 2023 ξεχωρίσαμε 24 βιβλία, από ολες τις κατηγορίες του παιδικού βιβλίου: εικονογραφημένο, παιδικό, εφηβικό-νεανικό, γνώσεων.