Ροζάννα

Συγγραφέας: Σοφία Πολίτου – Βερβέρη
Εικονογράφηση: Ζακλίν Πολενάκη
Εκδόσεις: Σιελ
Χρονιά έκδοσης: 2023
Ηλικίες: 5+

Η Ροζάννα είναι ένα χαρούμενο παιδί που έχει έναν σκύλο που τον λένε Μεσιέ. Καθώς πλησιάζει η πρώτη ημέρα για να πάει στον παιδικό σταθμό η Ροζάννα διστάζει. Το σχολείο είναι κάτι εντελώς καινούριο για αυτήν και τη βγάζει από την ασφάλεια του σπιτιού της. Και σε αυτό το σημείο της ιστορίας, αναλαμβάνουν δράση οι γονείς της. Μαζί με τον σκύλο της τον Μεσιέ ξαπλώνουν και οι τέσσερις στο μαλακό χαλί του σπιτιού τους και της εξηγούν πως θα είναι πάντα εδώ για αυτήν και πως το σπίτι τους θα παραμείνει ένα ασφαλές μέρος, που θα την περιμένει κάθε μέρα όταν επιστρέφει από το σχολείο. Έτσι η Ροζάννα, την επόμενη ημέρα φιλάει τις μαμάδες της, τη Ροζαλία και την Άννα, και πάει χαρούμενη στο σχολείο της.

Μία απλή ιστορία με ένα διαχρονικό θέμα, το άγχος αποχωρισμού από την ασφάλεια της οικογένειας. Οποιασδήποτε οικογένειας, ό,τι μορφή και να έχει αυτή. Γιατί το θέμα μας στο συγκεκριμένο βιβλίο είναι ο αποχωρισμός και τίποτα άλλο. Η διαφορετική οικογένεια περνάει σε δεύτερο επίπεδο και η μορφή της δεν είναι το πρωτεύον θέμα της ιστορίας που διαβάζουμε. Ή έτσι θα έπρεπε, γιατί δυστυχώς απέχουμε αρκετά από το να έχουμε κατακτήσει τα βασικά δικαιώματα για όλους τους ανθρώπους. Όμως, πόσο απελευθερωτικό και σημαντικό είναι για ένα παιδί να μπορεί να ταυτιστεί με μία ιστορία, χωρίς ιδιαίτερες επεξηγήσεις, που θα έχουν στόχο να υπερασπιστούν τα αυτονόητα, το δικαίωμα στην οικογένεια και στην αγάπη;

Η έκδοση του συγκεκριμένου βιβλίου από Ελληνίδες δημιουργούς και ελληνικό εκδοτικό είναι, κατά τη γνώμη μου, πολύ σημαντική. Δείχνει μια τάση εξέλιξης του – σε γενικές γραμμές ακόμα πολύ συντηρητικού – ελληνικού αναγνωστικού κοινού. Αλλά κάθε βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι και μία μικρή κατάκτηση που βάζει τα σωστά θεμέλια για την αποδοχή, τον αλληλοσεβασμό και την αγάπη χωρίς διακρίσεις. Γιατί αν δεν ξεκινήσουμε από τα παιδιά τότε από πού;

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Η μπάλα

Ο Αλέξης Κυριτσόπουλος είναι φιδωλός στις λέξεις του, χαρίζει όμως πλουσιοπάροχα τις εικόνες και τις ζωγραφιές του. Ξαναδιηγείται την ιστορία του Μπαχαριάν, αυτή που του μετέφερε η σύζυγός του Χριστίνα, και δημιουργεί ένα μοναδικό εικονογραφημένο βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά, αλλά και σε μεγάλους. Κι εκεί κρύβεται η μαγεία του και η ομορφιά του. Γιατί οι ιστορίες δεν έχουν ηλικία και ο Κυριτσόπουλος το γνωρίζει αυτό.

Η τελεία

Η Τελεία του Peter Reynolds είναι ίσως ένα από τα πιο αγαπημένα εικονογραφημένα βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει. Το έχουν διαβάσει και αγαπήσει τόσα πολλά παιδιά που εδώ και μερικά χρόνια, το βιβλίο του Αμερικανού δημιουργού έχει και τη δική του Παγκόσμια Ημέρα, που γιορτάζεται κάθε χρόνο περίπου στα μέσα του Σεπτεμβρίου.