Σχολείο στις ΗΠΑ απαγόρευσε το “Maus” του Art Spiegelman

Φωτογραφία: ERTRAND LANGLOIS / AFP via Getty Images)

Σχολείο στο Τενεσί των Ηνωμένων Πολιτειών απέσυρε από το πρόγραμμα της διδακτέας ύλης το εμβληματικό graphic novel του Art Speigelman «Maus». Το διοικητικό συμβούλιο του σχολείου, που ψήφισε 10 υπέρ – 0 κατά της απόσυρσης του βιβλίου, βάσισε την απόφασή του στο γεγονός ότι στο βιβλίο υπάρχουν κάποιες βρισιές (“God Damn”) και εικονογραφημένες αναπαραστάσεις ενός γυμνού θηλυκού ποντικού. Η απόφαση πάρθηκε στις αρχές του μήνα, αλλά βγήκε στο φως της δημοσιότητας χθες, Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Το βιβλίο του Αrt Spiegelman, που έχει βραβευτεί με δεκάδες άλλα βραβεία πέρα του Πούλιτζερ, καθιστώντας το και το μοναδικό κόμικ που έχει τιμηθεί με το βραβείο αυτό, αφηγείται τη ζωή των γονιών του δημιουργού, μέσα από τις αναμνήσεις του πατέρα του, να σωθούν από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο έργο ανέδειξε τα κόμικ ως μέσο έκφρασης και Τέχνης, κάτι όμως που φαίνεται πως δε συγκίνησε τους εκπαιδευτικούς του σχολείο στην κομητεία McMinn. Ετσι και τα δέκα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του σχολείου αποφάσισαν να βγάλουν από την ύλη της Α’ Γυμνασίου (8th grade) το βιβλίο του Spiegelman.

«Η γλώσσα στο βιβλίο αυτό είναι αμφιβόλου ποιότητας και σκληρή», δήλωσε ο διευθυντής του σχολείου, Lee Parkison, και συνέχισε λέγοντας πως «έχουμε συμβουλευτεί τον δικηγόρο μας» και ως αποτέλεσμα «αποφασίσαμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να διορθώσουμε ή να διαχειριστούμε αυτού του είδους γλώσσα είναι να την αφαιρέσουμε, να ξεφορτωθούμε τις οκτώ βρισιές και την εικόνα του θηλυκού χαρακτήρα». Μάλιστα, σαν να μην έφταναν όλα αυτά ο Tony Allman, μέλος του ΔΣ του σχολείου που υποστήριξε την απόφαση, μίλησε για «χηδαίο και ακατάλληλο» περιεχόμενο, τονίζοντας πως «Δεν έχουμε ανάγκη να προωθούμε τέτοιου είδους πράγματα. Δεν αρνούμαι ότι επρόκειτο για φρικτές, κτηνώδης και απάνθρωπες πράξεις», είπε μιλώντας για το Ολοκαύτωμα και τον θάνατο έξι εκατομμυρίων Εβραίων στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, «το βιβλίο όμως δείχνει ανθρώπους κρεμασμένους, δείχνει να σκοτώνουν παιδιά, γιατί το εκπαιδευτικό σύστημα να προωθεί τέτοιου είδους πρακτικές; Δεν είναι σοφό ούτε υγιές», είπε ο Allman και συμπλήρωσε – προσπαθώντας μάλλον ανεπιτυχώς να στηρίξει την άποψή του – ότι ο Spiegelman έχει δημοσιεύσει έργα του στο περιοδικό Playboy. «Μπορείς να βρεις τη δουλειά του, και εμείς αφήνουμε παιδιά να διαβάζουν τα βιβλία του. Αν είχα παιδί στην Α’ Γυμνασίου, δεν υπήρχε περίπτωση να του επιτρέψω την ανάγνωση του βιβλίου αυτού. Θα προτιμούσα να τον βγάλω από το σχολείο και να κάνω διδασκαλία στο σπίτι».

Άλλο μέλος του συμβουλίου, ο Mike Cochran, χαρακτήρισε μέρη του βιβλίου ως «εντελώς περιττά». «Θέλουμε να διδάξουμε ηθική στα παιδιά μας και το βιβλίο ξεκινά με τον πατέρα να μιλάει με τον γιό του και να του λέει πότε έχασε την παρθενιά του. Δεν ήταν άσεμνο, αλλά ήταν εκεί!», συμπλήρωσε ο Cochran και ολοκλήρωσε τη δήλωσή του λέγοντας πως «δεν μας χρειάζονται τέτοια βιβλία για να διδάξουμε στα παιδιά μας Ιστορία. Μπορούμε να τους διδάξουμε τι έγινε χωρίς όλη αυτή τη γύμνια που παρουσιάζει το Maus». Μάλιστα, ο Mike Cochran έθεσε στο συμβούλιο την πρόταση να προχωρήσουν στην αναθερώρηση ολόκληρου του σχολικού προγράμματος, καθώς υπάρχουν ανησυχίες για υλικά που «κανονικοποιούν τη σεξουαλικότητα, τη γύμνια και τη χυδαία γλώσσα».

Η απόφαση του συγκεκριμένου σχολείου έρχεται σε μια περίοδο που διάφορες συντηρητικές ομάδες προβάλλουν εκστρατείες για την απαγόρευση βιβλίων από σχολικές βιβλιοθήκες, στοχεύοντας κυρίως βιβλία που αναφέρονται στη φυλή, σε ΛΟΑΤΚΙ θέματα και σε περιωριοποιημένες ομάδες ανθρώπων.

Αξίξει να αναφερθεί ότι στο συμβούλιο του σχολείου υπήρξαν και δύο υποστηρικτές του βιβλίου, η Julie Goodin, πρώην δασκάλα Ιστορίας και Επιθεωρήτρια Διδασκαλίας και η  Melasawn Knight, Επιθεωρήτρια Προγράμματος, οι οποίες τόνισαν την ανάγκη το βιβλίο να συνεχίσει να υπάρχει στο διδακτικό πρόγραμμα.

Ο ίδιος ο δημιουργός του Maus, Art Spiegelman είπε πως είναι πραγματικά σαστισμένος απέναντι στην απόφαση αυτή και μιλώντας στο CNBC δήλωσε «Με αφήνει με το στόμα ανοιχτό» και μίλησε για οργουελικές τακτικές από την πλευρά του σχολείου. «Έχω γνωρίσει τόσους πολλούς νέους ανθρώπους που… έμαθαν πράγματα από το βιβλίο μου», είπε ο Spiegelman. «Αυτό που αντιλαμβάνομαι είναι ότι εκεί στο Τενεσί είναι παράφρονες σίγουρα. Συμβαίνει κάτι πολύ περίεργο εκεί».

Σε δήλωσή του, που δημοσιεύτηκε χθες Πέμπτη 27 Ιανουαρίου, το σχολείο υποστηρίζει την απόφαση του να αποσύρει το βιβλίο από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, λέγοντας πως το βιβλίο περιέχει «ακατάλληλη γλώσσα και γύμνια» και απευθύνεται σε ενήλικες. Το Διοικητικό Συμβούλιο του σχολείου αποκάλεσε το Ολοκαύτωμα «ντροπιαστικό πέρα κάθε περιγραφής» και ότι η απόφασή του σχολείου να βγάλει το Maus από το πρόγραμμά του «δεν υποβιβάζει την αξία του βιβλίου ως ουσιαστικό και επιδραστικό λογοτεχνικό έργο» και πως εξετάζει άλλα βιβλία, κατάλληλα για παιδιά, για να επιτύχουν τους διδακτικούς τους στόχους.

Η απόφαση του σχολείου ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από πλήθος ανθρώπων, ανάμεσα στους οποίους ο συγγραφέας Neil Gaiman και ο δημοσιογράφος David M. Perry, να μιλούν για φίμωση της ελευθερίας του λόγου, για φασιστικές πρακτικές, ενώ πολλοί είναι αυτοί που αναφέρουν πως μια τέτοια απαγόρευση θα οδηγήσει στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα που ήθελαν τα μέλη του ΔΣ του σχολείου, αυτό της εκτίναξης των πωλήσεων του βιβλίου.

Πηγή: The Guardian

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ