Σώστε τον κύριο Κου

Συγγραφέας – Εικονογράφος: Helen Stephens
Μετάφραση: Μαριλένα Πανουργιά
Εκδόσεις: Ίκαρος
Χρονιά έκδοσης: 2021
Ηλικίες: 5+

Αν πίσω από κάθε άνθρωπο ή πράγμα κρύβεται μια ιστορία, τότε σίγουρα υπάρχουν κι άλλες ιστορίες που κρύβονται πίσω από τις ίδιες τις ιστορίες που ακούμε ή διαβάζουμε. Μία τέτοια περίπτωση είναι το υπέροχο βιβλίο της Helen Stephens, το «Σώστε τον κύριο Κου». H συγγραφέας αγαπούσε τις κουκουβάγιες από παιδί, τις ζωγράφιζε και μάλιστα είχε βρει μία, σ’ ένα γέρικο δέντρο δίπλα στο σπίτι της. Το δέντρο στο οποίο ζούσε η κουκουβάγια αυτή μια μέρα κόπηκε και τη θέση του πήρε μια καινούργια λάμπα που πλέον θα φώτιζε τον δρόμο έξω από το σπίτι της. Δυστυχώς, από την ημέρα εκείνη δεν ξανάδε ποτέ την κουκουβάγια.

Αυτή είναι η ιστορία πίσω από το βιβλίο της Helen Stephens και η αλήθεια είναι ότι μοιάζουν πολύ μεταξύ τους. Ο Μπεν, ο μικρός πρωταγωνιστής, έχει βρει μιακουκουβάγια στο γέρικο δέντρο έξω από το σπίτι του, εκεί όπου είχε την φωλιά της. Καθημερινά ο Μπεν την έβλεπε στο παράθυρό του, άλλες φορές  του «έκλεβε» το μπισκότο που ήταν ακουμπισμένο στο περβάζι ή το γάντι που φορούσε στο χέρι του. Και έτσι απέκτησε έναν νέο φίλο. Μόνο που μια μέρα το δέντρο κινδυνεύσε να κοπεί και άρα να χαθεί η φωλιά του Κου. Ο Μπεν όμως κατάφερε να αποτρέψει το κόψιμο και να δείξει στους γείτονές του ότι το δέντρο αυτό είναι πολύτιμο για τα μικρά πλάσματα που ζουν σε αυτό.

Μπορεί η συγγραφέας να μην κατάφερε όταν ήταν μικρή να σώσει το γέρικο δέντρο που ήταν δίπλα στο σπίτι της, ωστόσο μέσα από την ιστορίας της καταφέρνει να διορθώσει την παιδική αυτή ανάμνησή της και να μεταφέρει μερικά σπουδαία μηνύματα. Ο ενθουσιασμός και η αποφασιστικότητα ενός μικρού παιδιού είναι αρκετά για να σώσουν ένα δέντρο. Ένα δέντρο που δεν είναι απλά ένας κορμός με τα κλαδιά του, αλλά ένας ολόκληρος μικρόκοσμος για ό,τι ζει πάνω και γύρω από αυτό, την κουκουβάγια με την οικογένειά της και τα υπόλοιπα πλάσματα που υπάρχουν εκεί. Το βιβλίο αυτό είναι μια υπέροχη απάντηση σε όσους αναγνώστες αναρωτιούνται πάνω στη φύση της γραφής ενός βιβλίου και αναζητούν την έμπνευση: πώς δημιουργούμε μια ιστορία; Η απάντηση είναι «από τα πάντα». Ένα γεγονός που μας σημάδεψε ως παιδιά, κάτι που ζήσαμε ή ένα συναίσθημα που νιώσαμε και δεν ξεχάσαμε ποτέ είναι αρκετά για να γίνουν η αρχή μιας ιστορίας. Όσο για τους μικρότερους αναγνώστες, η συγγραφέας δίνει μια σπουδαία ευκαιρία να σκεφτούν όλα όσα αγαπούν στη φύση και πώς μπορούν να βάλουν το μικρό τους ληθαράκι για να τα προστατέψουν Και όσο κι αν αυτό φαντάζει κάποιες φορές ακατόρθωτο, ο μικρός Μπεν μας δείχνει πως δεν είναι!

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Πάρα πολλά γουρουνάκια και ένας μόνο λύκος

Αν σας αρέσουν τα παραμύθια, τότε σίγουρα θα προτιμάτε να μην τελειώνουν στο άψε σβήσε. Ένα παραμύθι θέλει αστείους ήρωες, ενδιαφέρον, λεπτομέρειες και σασπένς! Όλοι γνωρίζουμε την ιστορία του λύκου με τα τρία γουρουνάκια. Πόσες όμως παραλλαγές έχουμε ήδη διαβάσει και πόσες ακόμα μπορούμε να φανταστούμε;

Η Χόλι γεμίζει το κόκκινο σακίδιο

Η Χόλι είναι ένα μικρό πιγκουινάκι που μένει μαζί με τους γονείς και το υπόλοιπο σμήνος κάπου στον Νότιο Πόλο. Απολαμβάνει το παιχνίδι στο χιόνι, τα φρέσκα, λαχταριστά ψαράκια και τις βραδινές συναντήσεις με τους υπόλοιπους πιγκουίνους. Μια μέρα ο μπαμπάς της θα της ανακοινώσει ότι η θάλασσα δεν έχει πλέον πολλά ψάρια και θα χρειαστεί να ταξιδέψει μακριά για να μπορέσει να βρει φαγητό για όλους.