Στα κύματα της Έλλης

Συγγραφέας: Αντώνης Παπαθεοδούλου

Εικονογράφηση: Ιρις Σαμαρτζή

Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Χρονιά έκδοσης: 2018

Ηλικίες: 5+

 

Ο Καπτανίκ είναι δεινός καπετάνιος. Εχει ταξιδέψει στα πέρατα του κόσμου, ξέρει από κακοκαιρίες και μέρες δύσκολες. Ομως, ο Καπτανίκ δεν είναι ένας καπετάνιος σαν όλους τους άλλους, για τον πολύ απλό λόγο ότι δεν πλέει με το καράβι του σε θάλασσες και ωκεανούς, λίμνες και ποτάμια, αλλά στα υπέροχα, μακριά, κόκκινα και πολλές φορές μπερδεμένα μαλλιά της Έλλης. Η Έλλη, από την άλλη, είναι ένα κορίτσι μικρό, με τα πάνω της και τα κάτω της, με τις καλές και τις κακές της μέρες.

Οι βραβευμένοι δημιουργοί Αντώνης Παπαθεοδούλου και Ιρις Σαμαρτζή συνεργάζονται ξανά και δημιουργούν ένα βιβλίο – όνειρο. Ενα βιβλίο για τα συναισθήματα των μικρών παιδιών που όμως δεν είναι ένα βιβλίο συναισθημάτων. Είναι ένα βιβλίο για περιπέτειες μεγάλες! Ή έτσι μοιάζουν. Γιατί όπως ακριβώς οι περιπέτειες ενός μεγάλου και φοβερού καπετάνιου μοιάζουν τρομερές, έτσι ακριβώς και τα ποικίλα συναισθήματα που βιώνει ένα μικρό παιδί μοιάζουν τρομερά και αξεπέραστα στο δικό του το μυαλό του: οι χαρές και οι δυσκολίες, τα “μπορώ” και τα “δεν μπορώ, η βαρεμάρα. Αλλες μέρες αυτά τα συναισθήματα μπορεί να μοιάζουν με τεράστια κύματα σαν βουνά κι άλλες με ήρεμες, γαλήνιες θάλασσες. Ο Παπαθεοδούλου ξεδιπλώνει την αγάπη του για τη θάλασσα και η Σαμαρτζή με τις ξυλομπογιές και τα κολάζ της κάνει τις λέξεις εικόνες. Εικονογράφηση και κείμενο γίνονται ένα, εικονογράφος και συγγραφέας ενώνονται σαν να είναι ένας ο δημιουργός και μας παρουσιάζουν ένα πανέμορφο αλληγορικό παραμύθι. Ή μήπως τελικά είναι απλώς ένα βιβλίο για θαλασσινές περιπέτειες;

 

 

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ο πόλεμος

Η επικαιρότητα φέρνει συνεχώς στο προσκήνιο τη λέξη «πόλεμος». Εμείς οι μεγάλοι στο άκουσμά της κατακλυζόμαστε από εικόνες φρίκης, συναισθήματα φόβου και απελπισίας, κορμιά και ψυχές καταρρακωμένες από το τέρας αυτής της καταστροφής. Μοιραία, λοιπόν, εγείρει την περιέργεια των παιδιών και ρωτάνε «τι είναι ο πόλεμος;»

Μεγάλα μεγάλα συναισθήματα

Τα μεγάλα συναισθήματα των μικρών παιδιών είναι το αντικείμενο του βιβλίου «Μεγάλα μεγάλα συναισθήματα» . Όποιος δεν έχει έρθει αντιμέτωπος με ένα τετράχρονο που κλαίει γοερά γιατί έχασε το παιχνίδι του, δεν μπορεί να κατανοήσει τι σημαίνουν μεγάλα συναισθήματα μικρών παιδιών.

Πώς να καλλιεργήσεις μονόκερους

Ένα κοριτσάκι ψάχνει δώρο για τη γιαγιά του. Αγαπά πολύ τα φυτά, επομένως η Σάρα ψάχνει για ένα πολύ ιδιαίτερο φυτό για τα γενέθλιά της. Ποιο καλύτερο μέρος να το βρει, από τον Ανθόκηπο με τα μαγικά φυτά;