Στα κύματα της Έλλης

Συγγραφέας: Αντώνης Παπαθεοδούλου

Εικονογράφηση: Ιρις Σαμαρτζή

Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Χρονιά έκδοσης: 2018

Ηλικίες: 5+

 

Ο Καπτανίκ είναι δεινός καπετάνιος. Εχει ταξιδέψει στα πέρατα του κόσμου, ξέρει από κακοκαιρίες και μέρες δύσκολες. Ομως, ο Καπτανίκ δεν είναι ένας καπετάνιος σαν όλους τους άλλους, για τον πολύ απλό λόγο ότι δεν πλέει με το καράβι του σε θάλασσες και ωκεανούς, λίμνες και ποτάμια, αλλά στα υπέροχα, μακριά, κόκκινα και πολλές φορές μπερδεμένα μαλλιά της Έλλης. Η Έλλη, από την άλλη, είναι ένα κορίτσι μικρό, με τα πάνω της και τα κάτω της, με τις καλές και τις κακές της μέρες.

Οι βραβευμένοι δημιουργοί Αντώνης Παπαθεοδούλου και Ιρις Σαμαρτζή συνεργάζονται ξανά και δημιουργούν ένα βιβλίο – όνειρο. Ενα βιβλίο για τα συναισθήματα των μικρών παιδιών που όμως δεν είναι ένα βιβλίο συναισθημάτων. Είναι ένα βιβλίο για περιπέτειες μεγάλες! Ή έτσι μοιάζουν. Γιατί όπως ακριβώς οι περιπέτειες ενός μεγάλου και φοβερού καπετάνιου μοιάζουν τρομερές, έτσι ακριβώς και τα ποικίλα συναισθήματα που βιώνει ένα μικρό παιδί μοιάζουν τρομερά και αξεπέραστα στο δικό του το μυαλό του: οι χαρές και οι δυσκολίες, τα “μπορώ” και τα “δεν μπορώ, η βαρεμάρα. Αλλες μέρες αυτά τα συναισθήματα μπορεί να μοιάζουν με τεράστια κύματα σαν βουνά κι άλλες με ήρεμες, γαλήνιες θάλασσες. Ο Παπαθεοδούλου ξεδιπλώνει την αγάπη του για τη θάλασσα και η Σαμαρτζή με τις ξυλομπογιές και τα κολάζ της κάνει τις λέξεις εικόνες. Εικονογράφηση και κείμενο γίνονται ένα, εικονογράφος και συγγραφέας ενώνονται σαν να είναι ένας ο δημιουργός και μας παρουσιάζουν ένα πανέμορφο αλληγορικό παραμύθι. Ή μήπως τελικά είναι απλώς ένα βιβλίο για θαλασσινές περιπέτειες;

 

 

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Το αγόρι που έφερε το χιόνι

Στην καρδιά μιας μεγάλης πόλης, εκεί που οι κάτοικοί της ζουν και περπατούν βιαστικά, ζει ένα αγοράκι, μαζί με τη μαμά του και τον μπαμπά τους. Για “σπίτι΄” τους έχουν ένα παγκάκι. Όταν όμως το αγόρι βρει ένα βράδυ, εντελώς μαγικά, μια χιονόμπαλα ακριβώς πλάι στο παγκάκι που κοιμάται, όλα θα αρχίσουν να αλλάζουν. Στη χιονόμπαλα μέσα υπάρχει μια πόλη σαν αυτή που βρίσκεται εκείνος, με ενα παγκάκι ακριβώς σαν αυτό που κοιμάται τώρα. Οταν θα την κουνίσει κάτι μαγικό θα έχει συμβεί.

Η Μυρτιά και ο καθρέφτης

Στην «Μυρτιά», που είναι ένα εικονογραφημένο παραμύθι, ζωγραφιές σαν μενταγιόν ζωντανεύουν τις λέξεις που διαλέγει η  Κατερίνα Παούρη για να φτιάξει τον κόσμο της ηρωίδας: αρώματα από τη φωτιά που τριζοβολάει, από τα βιβλία, του τσουκαλιού, της λεβάντας, του χαμομηλιού, του κρόκου, της μυρτιάς μοσχοβολούν στα απάτητα δάση του παραμυθιού.

Ο γάτος που δίδασκε Ζεν

Ο δημιουργός του διεθνούς best seller Το Μεγάλο Πάντα και ο Μικρός Δράκος επιστρέφει στα εκδοτικά πράγματα με μια εικονογραφημένη εξερεύνηση της ζωής και του Ζεν, μια ιστορία ενηλικίωσης για το ταξίδι ενός μεγάλου σε ηλικία γάτου, ο οποίος μοιράζει άπειρη σοφία αλλά και τα μαθήματα που έμαθε στην πορεία.