Στη Γαλικία τα παιδιά διαβάζουν!

 

Ο Δήμος του Σαντιάγο δε Κομποστέλα, στη Γαλικία, φαίνεται πως είναι εξαιρετικά δημιουργικός σε ό,τι αφορά στη φιλαναγνωσία και δίνει μεγάλη σημασία στα παιδιά και στα παιδικά βιβλία. Χθες, ο συγγραφέας Αντώνης Παπαθεοδούλου– που τιμήθηκε πρόσφατα μαζί με την εικονογράφο Ιριδα Σαμαρτζή με το Διεθνές Βραβείο Compostela για εικονογραφημένα βιβλία, πόσταρε στη σελίδα του στο facebook για την Εκστρατεία Προώθησης της Ανάγνωσης που έχει ξεκινήσει στην αυτόνομη περιοχή της Ισπανίας και που απευθύνεται αποκλειστικά σε παιδιά. «Είναι μια καμπάνια που διοργανώνει ο Δήμος του Σαντιάγο δε Κομποστέλα στη Γαλικία εδώ και χρόνια (είναι η 17η σειρά) σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο Kalandraka. Έχει αφηγήσεις, εργαστήρια δημιουργικής γραφής εικονογράφησης έκθεση εικονογράφησης κλπ συμμετέχουν σχολεία και παιδιά μεμονωμένα και φέτος έχουν δηλώσει συμμετοχή πάνω από 10.000 παιδιά απ’ ό,τι διάβασα. Επειδή το διοργανώνει ο Δήμος και ο Kalandraka (αυτοί δηλαδή που διοργανώνουν και το βραβείο Compostela) το βραβευμένο βιβλίο εκείνη της χρονιάς παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Για αυτό και έντυσαν τους χώρους με τις εικόνες από το Ένα τελευταίο γράμμα, έφτιαξαν μοντέλο του πρωταγωνιστή, θα κάνουν αφηγήσεις του βιβλίου, έχουν εκθέσει τα έργα της Ίριδας Σαμαρζή και έχουν εμπλέξει και τα Ταχυδρομεία της Γαλικίας…». Κι όλα αυτά στο Σαντιάγο δε Κομποστέλα των 95.000 κατοίκων, που όπως λέει χαρακτηριστικά και ο Παπαθεοδούλου “σε κάνει να θες να μετακομίσεις εκεί για πάντα“.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Σεμινάριο: Πλοκή και χαρακτήρας στο παιδικό βιβλίο

Το σεμινάριο «Πλοκή και χαρακτήρας στο παιδικό βιβλίο» είναι ένα εντατικό εργαστήρι δημιουργικής γραφής για ενήλικες, που δίνει έμφαση στην τεχνική, την αισθητική και την ιδεολογική πλευρά αυτών των δύο τόσο παραμελημένων στοιχείων

Διήμερη γιορτή στην Παιδική Βιβλιοθήκη στα Φιλιατρά Μεσσηνίας

Το Παράρτημα Τριφυλίας της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας στα Φιλιατρά, διοργανώνει διήμερο φεστιβάλ για τα δικαιώματα του παιδιού, σε συνεργασία με το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, τις εκδόσεις Μικρή Σελήνη και το Μουσείο Πάνου και Ηλία Ηλιόπουλου, το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023.

Διήμερη εκδήλωση αφιερωμένη στο βιβλίο και την Παιδική Βιβλιοθήκη «Μυρσίνη Ζορμπά»

Το Σαββατοκύριακο 1 – 2 Ιουλίου η Παιδική Βιβλιοθήκη του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού παίρνει το όνομα της ιδρύτριάς της, της Μυρσίνης Ζορμπά. Τις δύο αυτές ημέρες, από το πρωί μέχρι το βράδυ, η βιβλιοθήκη θα είναι ανοιχτή για να τη γνωρίσει το κοινό, να ξεφυλλίσουν τα παιδιά κάποια από τα 10.500 βιβλία της και να πάρουν μέρος σε βιβλιοδράσεις με συγγραφείς και εικονογράφους. Εκεί θα υπάρχει και την Πλανόδια Βιβλιοθήκη με βιβλία και ιστορίες στις γλώσσες όλου του κόσμου. Με αυτόν τον τρόπο το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του παιδιού και όλοι μαζί θα τιμήσουμε τη μνήμη της Μυρσίνης Ζορμπά.