Στη Γαλικία τα παιδιά διαβάζουν!

 

Ο Δήμος του Σαντιάγο δε Κομποστέλα, στη Γαλικία, φαίνεται πως είναι εξαιρετικά δημιουργικός σε ό,τι αφορά στη φιλαναγνωσία και δίνει μεγάλη σημασία στα παιδιά και στα παιδικά βιβλία. Χθες, ο συγγραφέας Αντώνης Παπαθεοδούλου– που τιμήθηκε πρόσφατα μαζί με την εικονογράφο Ιριδα Σαμαρτζή με το Διεθνές Βραβείο Compostela για εικονογραφημένα βιβλία, πόσταρε στη σελίδα του στο facebook για την Εκστρατεία Προώθησης της Ανάγνωσης που έχει ξεκινήσει στην αυτόνομη περιοχή της Ισπανίας και που απευθύνεται αποκλειστικά σε παιδιά. «Είναι μια καμπάνια που διοργανώνει ο Δήμος του Σαντιάγο δε Κομποστέλα στη Γαλικία εδώ και χρόνια (είναι η 17η σειρά) σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο Kalandraka. Έχει αφηγήσεις, εργαστήρια δημιουργικής γραφής εικονογράφησης έκθεση εικονογράφησης κλπ συμμετέχουν σχολεία και παιδιά μεμονωμένα και φέτος έχουν δηλώσει συμμετοχή πάνω από 10.000 παιδιά απ’ ό,τι διάβασα. Επειδή το διοργανώνει ο Δήμος και ο Kalandraka (αυτοί δηλαδή που διοργανώνουν και το βραβείο Compostela) το βραβευμένο βιβλίο εκείνη της χρονιάς παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Για αυτό και έντυσαν τους χώρους με τις εικόνες από το Ένα τελευταίο γράμμα, έφτιαξαν μοντέλο του πρωταγωνιστή, θα κάνουν αφηγήσεις του βιβλίου, έχουν εκθέσει τα έργα της Ίριδας Σαμαρζή και έχουν εμπλέξει και τα Ταχυδρομεία της Γαλικίας…». Κι όλα αυτά στο Σαντιάγο δε Κομποστέλα των 95.000 κατοίκων, που όπως λέει χαρακτηριστικά και ο Παπαθεοδούλου “σε κάνει να θες να μετακομίσεις εκεί για πάντα“.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Τα υποψήφια για τα Λογοτεχνικά Βραβεία του Αναγνώστη παιδικά βιβλία

H Κριτική Επιτροπή των βιβλίων για παιδιά έδωσε στη δημοσιότητα τις Μικρές Λίστες των υποψηφίων για βράβευση βιβλίων. Τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στην καθιερωμένη τελετή που θα γίνει και φέτος στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138) την Τρίτη, 13 Ιουνίου 2023, 8 μ.μ. 

Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων 2023

Τα μικρά βιβλιοπωλεία ενώνονται ξανά στις 22 – 27 Μαΐου και γιορτάζουν τη δική τους γιορτή, την Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων. Μια ολόκληρη εβδομάδα γεμάτη συναντήσεις με αγαπημένους και αγαπημένες δημιουργούς και μοναδικές δράσεις για βιβλία, φτιαγμένες με τη φαντασία και την αγάπη των μικρών βιβλιοπωλείων.