Στη Laurie Halse Anderson το Βραβείο Astrid Lindgren 2023

Στην Αμερικανίδα συγγραφέα Laurie Halse Anderson απονεμήθηκε το φετινό βραβείο Astrid Lindgren, που δίνεται στη μνήμη της σπουδαίας συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας. Η Laurie Halse Anderson είναι γνωστή κυρίως για το έργο της στην εφηβική λογοτεχνία και κυρίως για το «Speak», που κυκλοφόρησε το 1999, βιβλίο που έχει μεταφραστεί και στα ελληνικά με τον τίτλο «Σπάσε στη σιωπή» (εκδόσεις Μίνωας).

H ανακοίνωση του ονόματός του έγινε από το Kulturhuset Stadsteatern της Στοκχόλμης, στη Σουηδία και μεταδόθηκε live στη Διεθνη Έκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια, που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στην ιταλική πόλη, γιορτάζοντας τα 60 της χρόνια. To όνομα της νικήτριας ανακοίνωσε η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Boel Westin, η εκδήλωση άνοιξε με την ομιλία της Σουηδής Υπουργού Πολιτισμού Parisa Liljestrand, ενώ την παρουσίαση συντόνισε η Ιρανοσουηδή ποιήτρια, σεναριογράφος, κριτικός λογοτεχνίας και μεταφράστρια Athena Farrokhzad.

Υπενθυμίζεται ότι το βραβείο ALMA (Astrid Lindgren Memorial Award) αποτελεί το ένα από τα δύο κορυφαία βραβεία στον χώρο του παιδικού βιβλίου μαζί με το Hans Christian Andersen Award και απονέμεται σε δημιουργό παιδικών βιβλίων (συγγραφέα ή εικονογράφο) ή φορέα φιλαναγνωσίας. Θεσμοθετήθηκε από τη σουηδική κυβέρνηση το 2002, με σκοπό να ενισχύσει το ενδιαφέρον για τη λογοτεχνία για παιδιά και νέους. Το Σουηδικό Συμβούλιο Τεχνών είναι αρμόδιο για όλες τις αποφάσεις. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό ποσό αξίας 440.000 ευρώ. Φέτος υποβλήθηκαν 251 υποψηιότητες από 64 χώρες. Από την Ελλάδα υποψήφιοι ήταν οι συγγραφείς Μάνος Κοντολέων, Αντώνης Παπαθεοδούλου και Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου, καθώς και το διεπιστημονικό σωματείο “Διαβάζοντας Μεγαλώνω”. Από την Κύπρο υποψήφιες ήταν η εικονογράφος Σάντρα Ελευθερίου και η συγγραφέας Έλλη Παιονίδου. Η ελληνική υποψηφιότητα του συγγραφέα Βασίλη Παπαθεοδώρου ακυρώθηκε λόγω της σύλληψής του για κατοχή παιδικής πορνογραφίας.

Μεγάλη σημασία έχει και ο τόπος από τον οποίο επιλέγεται να γίνεται η ανακοίνωση του νικητή του ALMA κάθε χρονιά. Πρόκειται για τη βιβλιοθήκη TioTretton, η οποία απευθύνεται σε παιδιά 10 ως 13 ετών, που προσέρχονται χωρίς τη συνοδεία γονιού ή κηδεμόνα. Μέσα στη βιβλιοθήκη είναι ελεύθερα να επιλέξουν το βιβλίο που θέλουν να διαβάσουν, να ακούσουν μουσική, να δημιουργήσουν ταινίες, να μαγειρέψουν και γενικώς να πειραματιστούν με υλικά και μεθόδους δημιουργίας.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Μετά τον Χάρι Πότερ τι;

Είναι μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις που καλούμαστε να απαντήσουμε εδώ στην Κόκκινη Αλεπού και ίσως μια από τις